Američané v průzkumu podpořili nálety na Islámský stát

13.09.2014 9:05

Američané podporují strategii leteckých úderů namířených proti radikálům z hnutí Islámský stát (IS), které nařídil prezident Barack Obama. Nepřejí si ale, aby letecká ofenziva měla dlouhé trvání. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury Ipsos, o němž dnes informovala agentura Reuters.

Američané v průzkumu podpořili nálety na Islámský stát
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

V internetovém průzkumu se pro Obamovu vojenskou akci v Iráku a Sýrii vyjádřilo 64 procent dotázaných, 21 procent respondentů bylo proti a 15 procent na ni nemělo žádný názor.

Výsledky průzkumu jsou podle agentury Reuters dobrou zprávou pro Obamu, který se snaží získat doma podporu pro tažení proti Islámskému státu a vytvořit koalici spojenců, jež by se postavila proti zmíněné extremistické skupině ovládající velké území na irácké a syrské půdě.

Američané jsou unaveni dlouhými roky pozemních bojů v Iráku a v Afghánistánu a letecké útoky vnímají příznivěji, protože jsou méně riskantní, prohlásila Julia Clarková z agentury Ipsos.

Američané nechtějí dlouhodobou přítomnost v regionu

Ovšem na dotaz, zda by stáli za nálety proti Islámskému státu, i kdyby trvaly dva nebo tři roky, odpovědělo kladně již jen 53 procent respondentů, 28 procent bylo proti a 19 procent nerozhodnutých.

"Naprosto tu není zájem znovu se angažovat v tomto regionu jakýmkoli dlouhodobějším způsobem," konstatovala Clarková k výsledkům průzkumu, který byl uskutečněn po Obamově středečním večerním projevu k problému Islámského státu.

Na otázku, jaká je nejlepší reakce na hrozbu představovanou IS, odpovědělo 44 procent lidí, že to jsou letecké údery. Pouze devět procent upřednostnilo vyslání amerických vojáků do bojů proti radikálům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…