Autor knihy o nerovnosti bohatství, která otřásá světem, zaútočil na jeden z pilířů EU: Stvořili jsme monstrum

12.03.2015 16:59

Slavný francouzský ekonom Thomas Piketty v rozhovoru pro německý týdeník Spiegel brání Řecko a tvrdí, že na jeho problémech se svojí měrou podepsal i Brusel a Mezinárodní měnový fond. Evropská unie by prý měla přestat bezhlavě šetřit a inspirovat se ve Spojených státech.

 Autor knihy o nerovnosti bohatství, která otřásá světem, zaútočil na jeden z pilířů EU: Stvořili jsme monstrum
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Piketty kritizuje Evropskou unii za její nedostatečnou snahu čelit ekonomické krizi. Jako příklad vhodný následování uvádí Spojené státy. „Před pěti lety na tom byly, co se týká nezaměstnanosti a výše veřejného dluhu, stejně špatně jako Evropa. Nezaměstnanost tam však klesá, zatímco v EU naopak stále roste. Výkon ekonomiky zemí eurozóny je stále pod úrovní roku 2007. Ve Španělsku a Itálii od té doby klesla o 10 %, v Řecku dokonce o 25 %,“ konstatuje francouzský ekonom, jehož kniha o zvyšování rozdílů mezi chudými a bohatými s názvem „Peníze v 21. století“ se stala světovým bestsellerem a vyšla v nákladu 1,5 milionu výtisků. Piketty v současné době vyučuje na prestižní École d'Économie de Paris.

Francouzský ekonom se staví na obranu Řecka a tvrdí, že sama si tato země nepomůže. Hlavní iniciativa dle jeho názoru musí přijít ze strany Francie, Německa, Bruselu. „Mezinárodní měnový fond před třemi lety přijal nereálná úsporná opatření. Řecko bylo nuceno snížit svůj deficit za příliš krátkou dobu, což mělo negativní dopad na jeho ekonomiku. Nechci se nijak zastávat Řecka či mluvit jako politici ze Syrizy, ale žádná země nemůže snižovat své dluhy, pokud jeho ekonomika neroste,“ vysvětluje Piketty. Za problém eurozóny považuje fakt, že každá země má jiný daňový systém a odlišnou fiskální politiku. „Stvořili jsme monstrum,“ hodnotí nelichotivě eurozónu Piketty.

Ekonomiky členských států EU jsou různé

Stabilizační pakt považuje Piketty za katastrofu, protože nezohledňuje rozdíly mezi jednotlivými státy. „Není možné nastavit pevná pravidla pro výši schodku. Ekonomiky jednotlivých států se přece od sebe liší. Žádný stát není s podmínkami obsaženými ve stabilizačním paktu spokojen. Němcům vadí, že Francouzi nedodržují předepsanou hranici schodku. Francii ovšem zase vadí, co jim nadiktoval Brusel. Nacházíme se v obtížné situaci. Doufáme, že dílčí strukturální reformy nastartují růst, ale ve skutečnosti se nic nezmění,“ vyjadřuje se Piketty skepticky.

Za optimální řešení neutěšené situace považuje Piketty zvýšení investic do vzdělávání mladé generace a také do inovací a výzkumu. „To by mělo být hlavním cílem iniciativy na podporu ekonomického růstu v Evropě. Není přece normální, že 90 % nejlepších univerzit na světě se nachází jen ve Spojených státech a naše nejlepší mozky opouštějí Evropu. Američané investují do univerzit 3 % z HDP, u nás je to více než třikrát méně,“ informuje francouzský ekonom a tvrdí, že právě to je hlavní důvod pomalého ekonomického růstu na evropském kontinentu. „Dále potřebujeme mít jednotnou fiskální unii a harmonizovat rozpočty. Důležité je také zřídit splátkový fond pro eurozónu. Nesmí se již stávat, že budou např. Němci splácet staré dluhy za Italy,“ míní Piketty.

„Neočekávám ale příliš, že by se této iniciativy chopila Francie. Moje země se spíš soustředí sama na sebe. Naše elity uvažují jen v národních kategoriích a nejsou schopny přemýšlet v evropském měřítku. V tomto jsou Němci daleko před námi,“ chválí Piketty a přiznává, že jeho země hraje od začátku ekonomické krize jen nedůležitou roli. „Máme obavy z trhů i demokracie. Strach nás ale nikam neposune. Nejsme schopni dělat už prakticky vůbec nic,“ kritizuje Piketty a stěžuje si na to, že Francii až příliš často vládnou lidé s nedostatečnými vůdčími schopnostmi a odvahou. Stejně tak tomu je dle jeho názoru i v případě prezidenta Francoise Hollanda.

„Pokud chtějí Hollande a Merkelová získat pro hlubší integraci více voličů, musím jim sdělit, že za současné situace nejsou Německo ani Francie schopny danit nadnárodní společnosti. Protože ty ženou jednotlivé státy proti sobě. V současnosti platí velké nadnárodní firmy ze Spojených států i Evropy na daních méně než malé evropské společnosti. Eurozóna by měla přikročit ke společnému zdanění: Bylo by to efektivní řešení a zároveň by s ním jistě souhlasilo mnoho evropských voličů,“ je přesvědčen Piketty, byť připouští, že současná atmosféra příliš nepřeje touze svěřit Bruselu více pravomocí.

„Přesto je vítězství levicové euroskeptické Syrizy v Řecku pozitivní zprávou pro nás všechny. Mohlo by sloužit jako šoková terapie pro ty, kteří jsou nyní u moci. Třeba si uvědomí, že to, co dělali doteď, příliš nefunguje a změní přístup. Navíc levicové strany Syriza a Podemos nejsou zdaleka tak nebezpečné jako krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové u nás ve Francii. Proto bychom těmto nacionalistickým stranám neměli zbytečně nahrávat dalšími chybnými rozhodnutími. Neustálé nadávání na líné Řeky nebo Portugalce považuji v tomto ohledu za velmi nezodpovědné,“ říká Piketty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…