„Avatar" Franz vzpomínal, proč před rokem podpořil Zemana. Netuší, co kníže udělal pro zemi dobrého

24.01.2014 19:33

Miloš Zeman je solitérem, u něho nehrozilo, že by se v prezidentském úřadu změnil. Zato Václav Klaus, zejména v prvním volebním období, byl v úřadu prezidenta jako kouzelný dědeček. Za dvacet let, co působí v české politice Karel Schwarzenberg, jsem si nevšiml, že by pro tento stát něco udělal. I takové názory zazněly v pátečním vydání pořadu Interview ČT24, kde byl hostem bývalý prezidentský kandidát Vladimír Franz. V rozhovoru s moderátorkou Barborou Kroužkovou nevyloučil, že se příští přímé prezidentské volby opět zúčastní.

„Avatar" Franz vzpomínal, proč před rokem podpořil Zemana. Netuší, co kníže udělal pro zemi dobrého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Franz nasbíral 88388 podpisů pod svou prezidentskou kandidaturu

Franz vidí skutečnost, že se prezident volil přímo, jednoznačně pozitivně. Argumentoval tím, že nedlouho před prezidentskými volbami proběhly krajské volby. Ty podle Franze vypadaly, jakoby občané na svoje volební právo rezignovali. Naopak prezidentskou volbu občané pojali podobně jako televizní šou Česko hledá talent.

Obhajoval také svou podporu Miloši Zemanovi ve druhém kole prezidentské volby. „ Kdyby proti Zemanovi kandidoval člověk, jako je Jan Sokol nebo Jaroslava Moserová, neváhal bych, komu dát hlas. Ale vzhledem k tomu, jaká se objevila mediální kampaň okolo Schwarzenberga, jsem dal přednost syrové realitě před pouhým zdáním,“ uvedl Franz, jemuž jeho přítomnost v panoptiku prezidentských kandidátů spolu s nezaměnitelným vzezřením vynesla přezdívku „Avatar".  

Na otázku, jak je spokojen s tím, jak si Zeman v úřadu počínal první rok, poznamenal, že Zeman před svým zvolením nedával najevo, že by se příliš změnil. „Klaus, když se stal prezidentem, zejména v prvním volebním období působil jako kouzelný dědeček.  To u Zemana nehrozilo,“ podotkl a dodal: „U Schwarzenberga jsem nezaregistroval, že by za 20 let, co je v politice, něco pro občany udělal.“

Franz také nevyloučil, že bude na prezidenta kandidovat znovu.

Zemana kritizoval za to, že se jmenováním nové vlády příliš otálel, že odmítá jmenovat profesory, i za to, že nechce udělovat milosti. Franz argumentoval tím, že prezident tak porušuje zákony, které mu tyto pravomoci určují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…