„Babi, jedem na dovču. A tebe šoupnem do eldéenky, je to zadarmo." Ne, to není vtip

25.07.2014 7:16

Poté, co byly zrušeny poplatky za den v nemocnici, léčebny dlouhodobě nemocných hlásí, že si rodiny nechtějí brát domů své blízké. O problému píše MF Dnes s tím, že zrušení poplatků je jen jednou z příčin, proč si lidé neberou příbuzné domů. Sami péči totiž často nezvládnou a stát jim v tom nepomáhá.

„Babi, jedem na dovču. A tebe šoupnem do eldéenky, je to zadarmo." Ne, to není vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

Zrušení poplatků za pobyt v nemocnici má podle MF Dnes nečekaný efekt. Lidé nechávají příbuzné déle v léčebnách dlouhodobě nemocných. Nahrává tomu prý i doba dovolených a hlavně to nic nestojí. Důsledkem toho je, že léčebny jsou přeplněné a chybí místa pro nové klienty.

„Nechápu, že to nikoho nenapadlo. Ať se poslanci přijedou podívat k nám, máme zase přeplněnou LDN. Je to jasné: Příbuzní vědí, že za své rodiče či prarodiče už nic neplatí, tak je tu nechávají dlouhodobě a mohou si klidně odjet na dovolenou,“ říká primář z nemocnice v Šumperku Zdeněk Štěpán.

Podle něj zůstává řada lidí v léčebnách ze sociálních důvodů, podle Štěpána je takových každý měsíc o 15 procent více. „A co teď máme dělat? Kam máme dávat další pacienty, kteří potřebují následnou péči a nejsou pro ně lůžka, protože je zabírají spíš sociální případy?“ ptá se lékař.

Tři tisíce měsíčně byl prý slušný bič na ty, kteří se chtěli zbavit péče o příbuzné. Od té doby, co je péče opět zdarma, údajně končí v LDN lidé, kteří tam nemají co dělat.

Hojně se rušila lůžka a lidé nemají návaznost, kam jít

Představitelé lékařské komory však vidí za problémem ještě další důvody, které vznikly za ministra Leoše Hegera (TOP 09). „Za tím může být víc důvodů. Například se hojně rušila lůžka akutní péče a ti lidé nemají návaznost kam jít, takže v mnoha nemocnicích existují pořadníky na to, kdo bude smět jít z lůžka akutní péče do LDN,“ vysvětlil MF Dnes předseda Lékařského odborového klubu Miloš Voleman.

Jenže v Česku také chybějí služby, které by rodina s doma ležícím pacientem mohla využít. Proto je prý logické, že raději nechávají péči na LDN. Takový ležící člověk často potřebuje celodenní péči a rehabilitaci a stát nijak nepomůže. Často se taková situace musí řešit tím, že jeden z rodiny se vzdá práce, stará se o nemocného a je závislý na sociálních dávkách.

„Je to anomálie. Celý koncept péče o dlouhodobě nemocné je v Česku postavený špatně. Stát by měl naopak lidi motivovat, aby si své příbuzné brali domů co nejdříve, a podat jim v tom pomocnou ruku,“ cituje MF Dnes názor gerontoložky Ivy Holmerové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…