„Babiš na vás žárlí,“ řekl Moravec Fialovi. Hamáček jen zíral, z jakého úhlu jde kritika za roušky

27.09.2020 14:15

V nedělních Otázkách Václava Moravce se střeli předseda ČSSD Jan Hamáček a předseda ODS Petr Fiala. Ten hodil na vládu několik slovních granátů. „To, že tady premiér Andrej Babiš selhal a ještě lidem lhal, to je prostě pravda,“ vypálil mimo jiné. Hamáček vládu bránil a připomněl Fialovi jeho vlastní slova ze srpna, kdy tvrdil, že nevidí smysl v plošném nošení roušek.

„Babiš na vás žárlí,“ řekl Moravec Fialovi. Hamáček jen zíral, z jakého úhlu jde kritika za roušky
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec s rouškou

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí
Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček upozornil, že roušky napomohly tomu, že nemáme osm tisíc nově pozitivně testovaných nákaz den co den, ale bude prý třeba přijmout i další opatření.

„S nástupem pana ministry Prymuly se ta komunikace mezi ministerstvem vnitra a ministerstvem zdravotnictví zlepšila. To, že ještě nějaká opatření musí přijít, je logické. Ta první opatření, což jsou roušky, zabrala, ale ten nárůst se ustálil asi na 3000 (nově pozitivně testovaných nákaz denně), ale to je pořád strašlivé číslo,“ pravil Hamáček.

Fiala na vládu okamžitě uhodil.

„Ta situace je přece zoufalá. To nejde o to, co my si tady řekneme, ale aby rodiče věděli, co mají dělat, aby ředitelé věděli, co mají dělat. Jestli ministr zdravotnictví nedokáže komunikovat s ministrem školství a oba nedokážou komunikovat s řediteli škol, tak musí přijít opozice, aby navrhla nějaká řešení,“ pravil Fiala, s tím, že by byl raději, kdyby spolu členové vlády dokázali komunikovat, ale protože to nedokážou, panuje v Česku chaos.

Promiňte, ale ten chaos nevytvářejí novináři, sdělil Moravec  ministrovi

„My jsme se v některých ukazatelích dostali na pozici nejhorší země v Evropě, ale vůbec jsme se do toho nemuseli dostat, kdyby vláda dělala, co má,“ vypálil předseda ODS. „To, že tady premiér Andrej Babiš selhal a ještě lidem lhal, to je prostě pravda,“ doplnil o chvíli později.

Teď je podle Fialy třeba, aby se podařilo zachránit to, co se tady prohospodařilo v boji s koronavirem.

Hamáček oponoval, že chaos nepanuje, že bude záležet na tom, co vyhlásí ministr zdravotnictví, který za vyhlášená opatření odpovídá, a dokud je nevyhlásí, je na vládě a na Ústředním krizovém štábu, aby se debatovalo o různých variantách. Pokud by se informace vypouštěly předem do médií, tak právě to by podle Hamáčka mohlo vytvářet chaos.

„Promiňte, ale ten chaos nevytvářejí novináři,“ konstatoval Moravec, s tím, že to ministr Prymula v Partii na televizi Prima nastiňoval, jaká opatření by  mohla přijít.  

Hamáček poté Fialovi vmetl do tváře předsedovi ODS Fialova vlastní slova z konce srpna, kdy Fiala kritizoval, proč chce vláda znovu zavést roušky. Fiala se okamžitě bránil, že by roušky možná nebyly potřeba, kdyby vláda opravdu propracovala chytrou karanténu, která však nefunguje.          

Moravec se postavil na stranu Petra Fialy a vytáhl na Hamáčka čísla profesora Ladislava Duška, který už 29. dubna varoval, jak se může situace zhoršit, pokud se reprodukční číslo viru přehoupne přes 1. Vláda tedy věděla, že bude potřebovat významně navýšit kapacity testování.

„Ale vláda ty informace měla. Takže proč teď ministr říká, že doufá, že se dostaneme na 30 tisíc testů?“ ptal se Hamáčka Moravec.

Ministr okamžitě znovu oponoval, že dělá, co může.

„Když se podíváte na srovnatelné ekonomiky, tak opravdu testujeme nejvíc. Otevřeně říkám, že je tady určitý limit, a to není limit finanční, ale zdrojový, protože k testům jsou potřeba určité materiálové zdroje a ty prostě docházejí, a to nejen v Česku, ale v celé Evropě,“ řekl Hamáček.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
Diváky však také upozornil, že pokud se brzy nepodaří křivku nárůstu nemocných oploštit, možná nezbude, než vyhlásit stav nebezpečí, aby bylo možné kupříkladu medikům nařídit konkrétní práci, pokud budou v nemocnicích scházet lékaři a zdravotní sestry. Počty lékařů a sester nakažených covidem totiž bohužel stále rostou.

Když znovu dostal slovo Fiala, konstatoval, že země je v krizi, všichni by měli táhnout za jeden provaz, ale premiér Babiš odmítá s opozicí debatovat. Fiala nechápe proč.  

Moravec mu odpověděl. „Promiňte, to vysvětlení je asi logické. Pan premiér žárlí na vás jako na opozici, protože nechce, abyste byli příliš vidět,“ nabídl vysvětlení moderátor.

Podobné to podle Moravce bylo i se svoláváním krizového štábu. Ten, podle Moravce, Babiš odmítal svolat, aby nebyl před krajskými volbami příliš vidět šéf ČSSD Jan Hamáček.

Podle Fialy by teď stát měl zajistit ochranné pomůcky pro učitele. Měl je zajistit už 1. září, ale bohužel tak neučinil. Místo toho stát poslal roušky seniorům. Podle Fialy šlo o předvolební akci, kterou by měl zaplatit pan Babiš.

„Kdyby to vnitro neudělalo, tak v tý republice není vůbec nic!“

Hamáček trval na tom, že bylo zaslání ochranných pomůcek seniorům v pořádku, a to, že to opozice zpochybňovala, situaci vůbec nepomohlo. „Lidé dostali domů ochranné prostředky, já si stojím za tím, že to bylo v pořádku a lidé stáli před rozhodnutím, jestli to použijí, nebo to vyhodí,“ řekl Hamáček. „Platí to, že jsme lidem neposílali nic jedovatýho, ale bohužel, ta mediální hrůza, která kolem toho vznikla, vedla k tomu, že to půlka lidí vyhodila,“ rozčiloval se ministr vnitra.

Státní ústav pro kontrolu léčiv provedl na pobočkách České pošty kontrolu, a i kvůli tomu se Hamáček pořádně rozčílil.  „SÚKL z mého pohledu velmi aktivisticky vtrhl na poštu, a je velká debata o tom, zda na to vůbec měl právo,“ zaznělo z úst ministra vnitra.  

Poté vytáhl papír, na kterém bylo od úřadu, který to může rozhodnout, potvrzeno, že respirátor, který přišel lidem poštou, i roušky, které jim přišly, jsou v pořádku. A kdyby na jaře ministerstvo vnitra nedělalo co mohlo, republika by prý znovu byla v problémech. „Tak v tý republice není vůbec nic,“ řekl doslova Hamáček.

Podle Fialy to ale nic nemění na tom, že tyto roušky a respirátory měla vláda lidem poslat už  na jaře, a pokud možno pravidelně, protože teď už si senioři i rodiny našili vlastní roušky. „Vy jste znejistili ty lidi. Ne my, a ne média,“  vypálil šéf ODS.

Pánové věnovali pozornost také zákonu o tzv. kurzarbeitu.

„Ten materiál je hodně jiný, než jak odešel z Ministerstva práce a sociálních věcí. ... Došlo mi, že to bude krvavý kompromis, jak to nazvala Jana Maláčová,“ konstatoval Hamáček, Uznal, že kurzarbeit se nehodí pro firmy, které budou chtít udržet kvalifikované, a tedy i nadstandardně placené, zaměstnance.

Nespokojení jsou i odboráři, protože podle českého zákona dostane zaměstnanec jen 70 procent mzdy. Podnikatelé teď zase počítají, zda se jim vůbec vyplatí žádat o kurzarbeit, když budou muset za zaměstnance stejně platit plné sociální pojištění.

 „Tak, jak to vzniklo, tak mě nepřekvapuje, že to vlastně vadí každému, protože každý si na tom něco najde,“ zaznělo z úst Jana Hamáčka.

Šéf ČSSD poté věnoval pár slov i zrušení superhrubé mzdy a odmítl možnost, že by bylo možné snížit superhrubou mzdu jen na dva roky, jak o tom mluvil předseda vlády Babiš. „Sociální demokracie nebude hlasovat pro zákon, který zruší superhrubou mzdu na dva roky, a pak ji znovu zavede. To je pitomost,“ pravil Hamáček.

Když se debata nachýlila k závěru, jak Fiala, tak Hamáček vyzvali občany, aby v pátek a v sobotu šli volit do krajů a do Senátu. „Přijďte k volbám a ničeho se nebojte,“ řekl Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …