Babiš ukázal, že je schopný naprosto všeho. Jindřich Šídlo radí, jak z toho udělat zpátky férovou hru

28.11.2017 22:02

Nezvolení Petra Fialy místopředsedou byla podle novináře a politického komentátora Jindřicha Šídla velmi ponižující situace, ve které se prokázala demonstrace síly z Malé Strany. „Tak to prostě někdy v parlamentu při tajné volbě chodí, nezažili jsme to poprvé a zcela jistě ani naposledy,“ povzdechl si Šídlo.

 Babiš ukázal, že je schopný naprosto všeho. Jindřich Šídlo radí, jak z toho udělat zpátky férovou hru
Foto: Petr Medřický
Popisek: Zleva Jindřich Šídlo, Jiří Fiala a Pavel Felgr

Takových naschválů je však podle Jindřicha Šídla uvnitř jedné koalice celá řada. „Včetně onoho Fialova zvolení ‚napodruhé‘ v úterý, které s sebou nese celkem srozumitelný vzkaz, kdo je ve sněmovně momentálně pánem,“ řekl novinář v rozhovoru pro Český rozhlas.

Šídlo je přesvědčen, že však vrácení úderu mohla ODS předvídat. „Nehlasovala přece pro kandidáty velmi výkonného sněmovního bloku ANO, KSČM, Okamury, nebylo nečekané, že jí to dnešní přirozená sněmovní většina nějak vrátí,“ míní.

Tyto události s sebou však nesou více souvislosti, například to, že hnutí ANO tím dalo jasně najevo, že jakékoli zábrany jim jsou cizí, a také to, že komunisté a Okamura jsou pro ANO pragmatickými spojenci. „A to kdykoliv bude potřeba, například při hlasování o imunitě Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka,“ dodal Šídlo.

Původní zdroj ZDE.

Lákání ODS Andrejem Babišem ke společnému vládnutí tak prý může znamenat dvě věci. Buď svá slova Babiš používá jako alibi pro možné budoucí varianty a své výroky nemyslí vážně. „Nebo to vážně myslí, protože hned po ráně bičem je ochoten nabídnout ODS i cukr na odškodněnou, a to v prvním kroku milostivě Fialu místopředsedou nakonec zvolit,“ řekl.

Tradiční strany však nemusejí společnou vládu s hnutím ANO nutně považovat jako hrozbu. „Už v létě jsem v komentáři pro Český rozhlas psal, že demokraté mohou být tomuto dilematu vystaveni třeba ve chvíli, kdy bude Babiš držet s komunisty a Okamurou většinu,“ připomněl Šídlo.

„Andrej Babiš je nyní s novými spojenci schopen čehokoliv, to se nejspíše ukáže i při hlasování o imunitě. Že by měl tak Babiše udržet na uzdě někdo jiný než Filip s Okamurou ve chvíli, kdy bude sahat po tajných službách, policii, justici nebo třeba veřejnoprávních médiích, je úplně legitimní,“ poukázala Jindřích Šídlo.

Babiš má navíc ve sněmovně sto patnáct hlasů a nebude váhat je použít, kdykoliv se mu to bude hodit, ať už bude formálně vládnout s kýmkoliv. „Ano, tohle je skutečná a přirozená koalice, kterou si svobodně vybral český volič. A ten, který volil jinak, by se měl momentálně smířit s tím, že země skutečně míří jinam, než kam se za posledních osmadvacet let zdálo,“ vyjádřil se Šídlo.

Podle jeho názoru navíc teď zcela jistě bude Andrej Babiš lukrativní nabídky kombinovat s výstrahami, které již ukázal. Je možné, že to někoho přece jen zlomí. „Ostatní budou mít několik let na to přemýšlet, jak Babiše na premiérském postu nahradit. Takhle mi to připadá z obou stran jako celkem přehledná a fér hra,“ uzavřel Šídlo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…