„Babišova doktorka“ Protopopová znovu na scéně. Vyhozený ředitel nemocnice tvrdí, že může za jeho konec

17.02.2020 17:21

Lékařka Dita Protopopová, která sehrála roli v kauze premiérova syna Andreje Babiše mladšího, je znovu na scéně. Připravila prý reformu psychiatrické péče, kterou nelze naplnit.

„Babišova doktorka“ Protopopová znovu na scéně. Vyhozený ředitel nemocnice tvrdí, že může za jeho konec
Foto: Repro ČT24
Popisek: Psychiatrička Dita Protopopová v pořadu 168 hodin

Psychiatrička Dita Protopopová je opět na scéně. Pozornost veřejnosti na sebe upoutala v souvislosti se synem předsedy vlády Andreje Babiše Andrejem Babišem mladší. Měla vypracovat posudek o psychickém stavu premiérova potomka, jenž mu měl pomoct vyhnout se stíhání v kauze firmy Čapí hnízdo.

V listopadu 2019 se stala tajemnicí vládní rady pro duševní zdraví, jmenoval ji premiér Babiš.

V únoru 2020 její jméno zaznělo znovu, Český rozhlas uvedl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek odvolal ředitele psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě Jaromíra Maška. Prý proto, že nedostatečně plnil reformní snahu v oblasti psychiatrické péče, kterou zastřešuje právě Protopopová.  

Měl snad Maškův pád politické pozadí?

Prozatímní šéf nemocnice Jiří Konrád to odmítl.

V úterý mi telefonovala paní doktorka Dita Protopopová, že na pana ředitele přišly nějaké stížnosti, že bude pozván k panu ministrovi a že bude pravděpodobně odvolán,“ uvedl Konrád s tím, že si nemyslí, že za odvoláním jeho kolegy byly nějaké politické důvody.

Stejně tak se nedomnívá, že by odvolání mohlo jakkoli souviset  případem premiérova syna. „To se také nedomnívám. Nemyslím si to,“ řekl Konrád jasně.

Dal však najevo, že s odvoláním svého kolegy nesouhlasí. Paní doktorka Protopopová a Ministerstvo zdravotnictví prý předpokládají, že jednotlivá zařízení dokážou zajistit kroky, pro které neexistuje patřičná opora v legislativě. Proto ho nepřekvapilo, že se zaměstnanci za Maška postavili. Na ministerstvo v dohledné době dorazí otevřený dopis, v němž zazní protest proti tomuto odvolání.

„Protože si myslím, že ředitel řídil 14 let organizaci velice dobře. Měl dobré renomé mezi ostatními odborníky a zaměstnanci. Dělal maximum, co mohl. Pro ty nové kroky ani není vytvořena příslušná legislativa. A nemůže je dělat ani z toho důvodu, že mu to neumožňují zákonné předpisy pro řízení organizace,“ upozornil Konrád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…