,,Babišův supertunel": Kalousek dnes znovu udeřil na ministra financí. Jsou zde i slova dvou žurnalistů

17.03.2015 9:45

Andrej Babiš si sám sepsal zákon, který mu přinese pět miliard. Takto odprezentoval Miroslav Kalousek kauzu biopaliv, která má mít pokračování v dohledné budoucnosti v Poslanecké sněmovně, kde se bude projednávat zákon prodlužující podporu těchto paliv. Ke kauze přidali zásadní stanovisko i dva dobře obeznámení žurnalisté.

,,Babišův supertunel": Kalousek dnes znovu udeřil na ministra financí. Jsou zde i slova dvou žurnalistů
Foto: Lukáš Ston
Popisek: Fotografování s vicepremiérem

Českou politickou scénu rozhýbala kauza „biopaliva“. Jedná se o vládní návrh zákona, podle kterého se má prodloužit podpora daňového zvýhodnění paliv s přidanou biosložkou (tzv. biopaliva) až do roku 2020. Původně přitom měla platnost podpory skončit s koncem letošního roku.

Zákon, který míří do Poslanecké sněmovny, tuto podporu prodlužuje až do roku 2020, což je nejzazší hranice, kdy EU ještě akceptuje přimíchávání tzv. biosložek první generace, což je především řepka. Dnes již výzkumy zpochybňují její výhodnost a sama EU členským zemím doporučuje, aby se co nejrychleji přeorientovaly na modernější biopaliva.

Jak připomíná uznávaný ekonomický novinář Miroslav Motejlek, nejvýznamnějším českým producentem řepkových biopaliv, ovládajícím většinu trhu, je firma Preol. Ta spadá pod koncern Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Právě on přitom prodloužení daňového zvýhodnění do zákona prosadil. A navíc, jak Motejlek upozorňuje, prosadil přísnější kontrolu přidávání biosložky do paliv- jinými slovy ohlídat, zda je jeho řepky skutečně přidáváno tolik, kolik je určeno.

Text Miroslava Motejlka ZDE

Na střet zájmů upozornil v nedělní diskusi u Václava Moravce Babišův předchůdce na ministerstvu financí Miroslav Kalousek. Ten o návrhu hovořil jako o „tunelu za devět miliard“. Ministr Babiš se vzápětí ohradil proti částce („Sleva na spotřební dani byla v roce 2013 1,5 miliardy pro všechny subjekty v ČR,“ napsal na svůj Twitter), a také proti tomu, že by měl s návrhem cokoliv společného. Zákon podle něj spadá pod ministerstvo zemědělství, které také bude návrh ve sněmovně prezentovat. Navíc zdůraznil, že na tomto návrhu ušetří přepravci, kteří musí spotřební daň z paliv platit.

Následně ministr Babiš poskytl pro ParlamentníListy.cz obsáhlejší vyjádření ke Kalouskovu vystoupení. "Miroslav Kalousek znovu ukázal, jaký je demagog a lhář, když prohlásil, že zákon o biopalivech je přímou podporou Agrofertu, který po schválení zákona získá 5 miliard. Podpora na dalších pět let není podporou pro výrobce, ale pro všechny distributory a spotřebitele motorové nafty, včetně běžných motoristů, kteří mají slevu na spotřební dani. Společnosti Agrofertu z této podpory získají jen jednotky procent. V roce 2013 z celkové podpory ve výši 1,5 miliardy korun Agrofert čerpal přibližně 70 milionů, tedy pět procent. V novém programu navrhovaném vládou nedojde ke změně. Naopak, u některých složek byla podpora snížena. Státní kasa tak vydělá víc," sdělil ministr.

Miroslav Kalousek zareagoval v úterý v rozhovoru pro deník Právo. Zejména odmítl Babišovo tvrzení o výhodnosti pro dopravce. „Odvodovou povinnost ze spotřební daně nemá zákazník, tedy přepravci, ale distributoři. Jen ti na daňové úlevě skutečně vydělají,“ zdůraznil. Pak zopakoval, že celková výše úlev za pět let bude asi devět miliard, z nichž ministr financí jako jediný vlastník Agrofertu bude mít většinový podíl, přibližně pět miliard.

Pak se vyjádřil k Babišově námitce, že návrh nenapsal on, ale ministerstvo zemědělství, vedené lidovcem Marianem Jurečkou. Kalousek ale připomněl, že návrh, formálně zaštítěný ministerstvem zemědělství, ve skutečnosti vznikl na Babišově ministerstvu financí, které jej také do vlády předložilo. Zmínil také fakt, že ministerstvo zemědělství původně mělo k návrhu zásadní připomínku, kterou ale stáhlo po osobní schůzce ministra Jurečky s Babišem.

Kalouskovo tvrzení podporuje i novinář Motejlek, který dokonce cituje „zásadní připomínku“, kterou ministerstvo zemědělství k návrhu dalo. Bez vypořádání takové připomínky podle zákona není vůbec možné pustit návrh do legislativního procesu. Jak píše Motejlek, po schůzce obou ministrů Jurečkův úřad změnil kategorii připomínky ze „zásadní“ na „doporučující“, kterou tvůrce zákona akceptovat může, ale nemusí. Babišovi úředníci se prý vyjádřili stručně: „Zamítá se“.

Zajímavé souvislosti přidal ke kauze i novinář Erik Best na svém blogu The Fleet Sheet, podle kterého Andrej Babiš v souvislosti se svými lány řepky postupoval velmi pozoruhodným způsobem již od roku 2010, kdy byla podpora pro biopaliva schválena poprvé.

Text Erika Besta ZDE

Podle Kalouska se navíc nikdy dříve neuvažovalo, že by se podpora biopaliv, naplánovaná do konce roku 2015, prodlužovala- dokud nepřišel do vlády Andrej Babiš. „Zákon si fakticky napsal Babiš sám pro sebe,“ říká Kalousek.

Vysmál se i argumentu, že prodloužení podpory vytvoří čtrnáct tisíc nových pracovních míst. "To je blábol, aby to vypadalo pro stát výhodně," mávl rukou. Rád by prý viděl, kde k tomu zvýšení pracovní kapacity dojde. „Pole nejsou nafukovací, fabriky a jejich technologické kapacity se také výrazně nezvýší,“ poznamenal. Kromě toho by prý rád viděl podnikatele, který by vytvořil čtrnáct tisíc pracovních míst, když by věděl, že je za pět let bude muset zase zrušit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…