Bouře v Úsvitu kvůli milionům pro Okamuru: Šok, jsem rozsekaný. Žaluji Reflex a chci tvrdší tiskový zákon

03.04.2014 14:20

Vyvádí Tomio Okamura peníze z Úsvitu? Tyhle pochybnosti vzbudil časopis Reflex a vyvolal pozdvižení. Někteří členové hnutí byli v zoufalém šoku, další se pořádně rozčílili. Úsvit veškerá nařčení popírá, připravuje žalobu i nový tiskový zákon.

 Bouře v Úsvitu kvůli milionům pro Okamuru: Šok, jsem rozsekaný. Žaluji Reflex a chci tvrdší tiskový zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Úvahy nad případným odkláněním peněz z hnutí Úsvit jeho předsedou předkládá Reflex i takto: „Tomio Okamura od říjnových voleb fakturoval své straně každý měsíc za poradenské služby milion korun, přesněji 984 483 Kč,“ píše mimo jiné časopis, který tvrzení také doplňuje ofocenou fakturou. Členové hnutí na vyjádření v týdeníku reagovali pro ParlamentníListy.cz takto: „Zažívám obrovský šok. Nerad bych to komentoval. Sám nevím, jak si to pro sebe vyhodnotit a jsem překvapený, co se dočítám v tisku,“ uvedl tajemník hnutí Zilvar, který prý netuší, jak mohly informace tohoto typu uniknout. „To je i pro mě záhadou,“ reagoval. „Upřímně se s tím těžko vyrovnávám. To, co jsem si přečetl v Reflexu, je pro mě zásadní věc a o něčem to svědčí,“ upozornil Zilvar.

Černoch: Jsem z toho úplně rozsekaný

Snad ještě více než tajemník byl z informací vyděšený poslanec Úsvitu Černoch. „Jsem z toho úplně rozsekaný, teď to řešíme a doufám, že se to všechno osvětlí. Já tomu prostě nevěřím,“ reagoval Marek Černoch. „Je pravda, že kampaň kolem senátních voleb byla náročná. Nicméně finance jdou mimo mě, takže jsem překvapený jako všichni ostatní,“ dodal. Podobně se vyjádřil i člen předsednictva Úsvitu George Bidenko. „Nikdy jsem žádnou fakturu neviděl. Jako manažer volebních kampaní pouze dojednávám standardní marketingové věci,“ popsal Bidenko. „Jsem sám překvapen a nevěřícně koukám, jak jsou informace použity,“ dodal ještě předtím, než se Okamura k věci po poledni vyjádřil (viz níže).

Účetnictví je bez výhrad, tvrdí místopředseda Úsvitu

Zatímco další členové jsou v šoku, místopředseda hnutí Jan Novák Večerníček se pořádně naštval. „Je to totální blábol a nesmysl, vycházející jen z toho, že vytáhli jeden dopis. Ráno mi volal Tomio, co uvedli v Reflexu,“ ujistil. „V dopise se jen pan Zilvar pozastavoval nad reakcí auditora. V podstatě jde o to, že unikla nějaká korespondence, kterou psal Honza Zilvar na základě první zprávy auditora,“ vysvětlil místopředseda. „Tomio, pokud já vím, se vzdal většiny peněz a kampaň platil ze svého. Je to přesně naopak. Žádné peníze se nevyváděly. Máme už v ruce výslednou zprávu auditora. Účetnictví je bez výhrad. Mládencům z Reflexu uniklo, že mají k dispozici starý e-mail,“ vysvětlil.

Večerníček: Jestli Tomio fakturoval o Vánocích 16 hodin, tak mě sere

Reflex také pochybuje nad skutečným výkazem práce Tomio Okamury, kde uvádí například činnost o vánočních svátcích. „Co ještě víc překvapí, je fakt, že se nezastaví ani na Štědrý den, kde vykazuje 18 hodin práce,“ píše Reflex, který pak doplňuje i počet hodin z 25. prosince, a to 16,5. „Že fakturoval za práci o Vánocích? Jestli Tomio fakturoval o Vánocích 25. prosince 16 hodin, tak mě pěkně sere, protože si pamatuji, že jsme dělali senátní kampaň na Zlínsku. Nikdo z nás neměl Vánoce. To je absolutně jasná věc. Jestli si fakturoval nějakých 16 hodin v rámci asi 10 lidí, kteří na tom pracovali, tak to je absolutně podhodnocené. Kolik asi stála kampaň ODS? Já bych to někdy rád porovnal,“ dodal rozladěně. To, že štáb skutečně trávil čas přípravou kampaně, potvrzuje i Černoch. „O Vánocích celý volební štáb pracoval a já to mohu dokladovat i stovkou telefonátů a e-mailů, co jsme měli, kdy jsme pracovali na formě kampaně,“ potvrdil Bidenko. „Já osobně jsem trávil vánoční svátky volební kampaní. Mám malou dceru a přesto jsem byl stále u počítače,“ dodal jednoznačně. Jan Novák Večerníček ale připustil, že udělali chybu. „Nenajali jsme si americkou firmu, protože nemáme peníze a šetříme. Děláme si kampaně sami. Platí je ten, kdo je organizuje. Například senátní kampaň na Zlínsku si vzal Tomio na sebe,“ popsal místopředseda.

V plánu jsou žaloby a nový tiskový zákon

Místopředseda Úsvitu jde ale ve svém rozhořčení ještě dál. „Pokud nepodá žalobu hnutí Úsvit, tak ji podám já osobně. Každou lež je potřeba okamžitě žalovat. Budu žádat také tiskové doplnění, ve kterém nám samozřejmě nevyhoví. I na to budeme podávat žalobu. Co je zásadní, že konzultuji s ostatními partnery v politických stranách přípravu nového tiskového zákona, který by systémově měl tyto věci řešit,“ uvedl. Tak jako existuje Česká advokátní komora nebo Soudcovská unie, mělo by podle místopředsedy existovat i profesní sdružení, které by mělo pravomoc okamžitě rozhodovat v takovýchto kauzách a také udělovat sankce. „Měl by to být samosprávný orgán, nechci žádnou cenzuru. Chci jen postihy za prokazatelné překročení etického kodexu,“ uzavřel s tím, že návrh takového kodexu už má připravený.    

Celá konstrukce Reflexu je prý lež

Celou kauzu doplňuje také tisková zpráva, kterou aktuálně vydalo hnutí Úsvit. V ní se uvádí: „Celá konstrukce Reflexu je lživá. Služby byly Tomio Okamurou zajišťovány na základě žádosti ostatních členů hnutí, ale pouze po organizační stránce. Konkrétní činnosti byly zpracovávány několika subdodavateli. Nejedná se tedy o činnost jedné osoby, jak tvrdí bez důkazů Reflex, ale celé řady osob. Proto je počet hodin uváděných ve výkazech vyšší, než by mohl udělat jeden člověk. Reflex například argumentuje tím, že se pracovalo i 24. a 25. prosince, což je podle nich nesmysl. Opět zcela lživá konstrukce, neboť naopak přes celé svátky pracoval tým lidí na kampani pro doplňovací senátní volby ve Zlínském kraji, které se konaly v první polovině ledna 2014. Vše je řádně dokladováno, řádně zaúčtováno a zdaněno a všechny platby byly prováděny bezhotovostně.“

Celé prohlášení Úsvitu ZDE.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …