„Bububu“, dělá dnes policie na novináře, promluvil Jaroslav Kmenta a udal příklady

26.03.2018 9:00

Investigativní novinář z časopisu Reportér Jaroslav Kmenta na sociální síti Twitter 13. března napsal, že detašované pracoviště Generální inspekce bezpečnostních sborů a policie provádějí utajené vyšetřování novinářů, kteří si dovolují kriticky psát o trestně stíhaném premiérovi v demisi Andreji Babišovi. V pořadu Newroom ČT24 svou tezi rozvedl. Nahlédněte.

„Bububu“, dělá dnes policie na novináře, promluvil Jaroslav Kmenta a udal příklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kmenta, český investigativní novinář

Když byl premiér Andrej Babiš na návštěvě v Liberci, pohyboval se mu po boku také krajský policejní šéf Ladislav Husák. O tom Kmenta tvrdí, že býval kamarádem někdejšího pražského známého lobbisty Romana Janouška, který v roce 2014 dostal trest 4,5 roku vězení za to, že v opilosti řídil auto a srazil a zranil ženu.

A právě v Liberci má podle Kmenty probíhat vyšetřování novinářů, kteří píší kriticky o předsedovi vlády Babišovi. „Premiér v demisi Babiš byl dnes v Liberci. „Záda mu kryl“ krajský policejní šéf Vladislav Husák, exkámoš kmotra Janouška. V Liberci na detašovaných pracovištích policie a GIBS se nyní vede tajné vyšetřování několika novinářů, kteří píší o AB. Kmotr využívá staré sítě kmotrů,“ napsal Kmenta 13. března.   

V pořadu Newsroom ČT24 Kmenta svůj výrok korigoval. „Ono se nevede vyšetřování směřující přímo na činnost novinářů jako takovou, ale oni si vždycky vyberou nějakou kauzu, která má co do činění s novináři, resp. hlavně s úniky informací od policie, tajných služeb a podobně,“ vysvětlil novinář. Žurnalisté se tak ocitají pod tlakem. Kmenta o tom ví své, protože sám byl na výslechu na GIBS.

Moderátor Luboš Rosí před kamerami oznámil, že k podání vysvětlení byli pozváni i další novináři, k výslechu se měli dostavit např. do Ústí nad Labem. Sám byl vyslýchán kvůli údajnému úniku informací, ke kterému došlo před šesti lety. Kmentovi přijde zvláštní, že byl povolán k výslechu až v době, kdy je premiérem zrovna Andrej Babiš.   

„Já jsem přesvědčen, že to souvisí s atmosférou této doby, kdy pro mnohé politiky jsou investigativní novináři svým způsobem nebezpeční, ohrožují je, protože zveřejňují citlivé informace a ono to má v podstatě také podprahové sdělení pro nás, kdo chodíme na ty výslechy, že je to takové zastrašování, v uvozovkách zastrašování ‚bububu, nedělejte to, co dosud děláte‘, jo,“ doplnil Kmenta

Novinář nepochybuje o tom, že jde o společenskou objednávku Andreje Babiše, který chce najít důkazy o tom, že je proti němu organizováno spiknutí s cílem ho zničit. „Já jsem o tom přesvědčen, je to můj názor a za ním si stojím,“ zdůraznil Kmenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

15:43 Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček, který má ve stínové vládě ANO na starosti vědu, p…