„Buď budeme mít živou planetu, anebo kapitalismus.“ Ve Sněmovně bylo živo

02.03.2017 14:00

Sněmovna ani na čtvrtý pokus nedokončila úvodní kolo schvalování pařížské klimatické dohody, která je namířena proti globálnímu oteplování. Dnešní dvouhodinové projednávání neotupilo spory mezi zastánci dohody a jejími kritiky zejména z ODS. Předmětem sporu byla mimo jiné závaznost a důsledky dohody, která signatáře zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů. Zprávu přinesla ČTK.

„Buď budeme mít živou planetu, anebo kapitalismus.“ Ve Sněmovně bylo živo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byla například novela zákona o ochraně přírody a krajiny

Poslanci se přeli rovněž o to, zda růst teploty v posledních letech opravdu je globálním oteplováním a zda je způsoben emisemi skleníkových plynů. Podle Jana Klána z KSČM za globální oteplování může globální kapitalismus. „Buď budeme mít živou planetu, anebo kapitalismus, který rozděluje svět na bohatý sever a chudý jih,“ řekl. Označil se za „alterglobalistu“, který hledá alternativy kapitalismu. Zmínil i úvahy o těžbě surovin na Měsíci.

Marek Benda z ODS zapochyboval, zda globální oteplování nastalo. Podle něj za ním stojí „globalizace environmentalistů“ a je propagováno „světovými alarmisty“ podobně jako v minulosti názor, že ve světě kolem roku 2000 dojde ropa. Proti tomu se postavil Václav Zemek (ČSSD), podle něhož globální oteplování prokázala široká platforma vědců, „ačkoli je tady pár odmítačů typu jednoho z našich bývalých prezidentů“. „Ani Václav Klaus nemůže popřít, že se teploty v posledních letech zvyšují,“ přidal se ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Dohoda, kterou podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí, nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka začátkem loňského listopadu. Podařilo se dosáhnout toho, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Oponenti zpochybňovali, zda dohodu budou naplňovat Čína a Indie. Připomínali také, že souhlas s dohodou možná odvolají Spojené státy s ohledem na postoje prezidenta Donalda Trumpa. Dohoda by pak prý platila v podstatě jen pro Evropu.

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…