„Buď byl totálně zhulenej, nebo se zbláznil!“ Generálmajor nastoupil na Piráta Peksu. Je zle

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
12.02.2022 16:33 | Komentář

„Piráti jsou neštěstí naší politiky, to je absolutní zhouba. A Lipavský drží linii Pirátů, kteří prostě hluboce ční v bruselské zádeli a podle toho také vystupují,“ nešetřil ostrými slovy europoslanec, generálmajor Hynek Blaško. Ostře vystoupil i proti prohlášením, že pro Českou republiku by bylo lépe elektrickou energii nakupovat ze zahraničí.

„Buď byl totálně zhulenej, nebo se zbláznil!“ Generálmajor nastoupil na Piráta Peksu. Je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Blaško

Současné dění dle Blaška ukazuje, že nikdo nechce ustoupit ze svých pozic. Spojené státy a Severoatlantická aliance nechtějí akceptovat požadavky Ruska – a naopak. „Žádný z aktérů tohoto blázince nemá zájem na rozpoutání války. Na diplomatické frontě určitě dojde k jakýmsi kompromisům, které budou akceptovatelné pro všechny. Tady je nyní pole pro diplomacii, aby se snažili najít východiska, která jsou přijatelná pro všechny zúčastněné. V opačném případě to může dopadnout, jak si nikdo z nás nepřeje, například válkou,“ řekl Hynek Blaško.

Europoslanec hnutí SPD rovněž připomněl slib Gorbačovovi, který dle jeho slov v podstatě rozpustil Sovětský svaz. „Tenkrát mu bylo přislíbeno – a krátce na to se rozpadla Varšavská smlouva – že Severoatlantická aliance se nebude rozšiřovat dále na východ. Opak je pravdou – kolik nových zemí do ní vstoupilo? Rusové se obávají, aby NATO a Rusko neměly společnou hranici, což by v případě Ukrajiny, pokud by byla přijata, nastalo,“ uvedl Blaško s tím, že problematických států, které dostaly k přijetí příslib nebo už byly do NATO přijaty, je celkem dost. „Přitom ale nemají pořádek ve vlastní zemi a jsou členy – například Turecko nebo státy Balkánu,“ podotkl.

Spojené státy chtějí vydělat

Zároveň okomentoval prohlášení Bílého domu, že vojenská aktivita Ruska vůči Ukrajině by znamenala konec evropského plynovodu Nord Stream 2, který je připraven ke spuštění. „Spojené státy chtějí vydělat a chtějí vydělat co nejvíce. Čili to znamená, že pokud sem budou dopravovat břidličný zkapalněný plyn třikrát dražší než normální, budou mít občané ještě větší problém, než mají dnes. Důležité je mít doma teplo a z toho Němci vycházejí. Spotřeba evropského plynu je podle všech ukazatelů 40 procent a pro Německo ještě více, proto k tomu přistupují pragmaticky. Když budou mít doma zimu, nebudou mít čím zatopit. A do toho se připlete bláznivý New Green Deal, lidé už to nesnesou. Ceny zase stoupnou,“ shrnul Hynek Blaško.

Nelíbí se mu rovněž, že USA vyjednávají za Evropu dodávky plynu z Kataru. Ten už přiznal, že na to nemá kapacity. „Pokud si to Evropská unie nechá líbit a nevystupuje proti tomu, tak bohužel. Evropská unie se do vyjednávání nedostane a oni pro sebe vyjednají supervýhodné podmínky, které nakonec Evropa odskáče,“ řekl Blaško s tím, že to svědčí o příklonu k Západu. „Klaníme se k Západu, jako se všichni protagonisté klaní Spojeným státům. A bohužel jsou rádi, že to za ně někdo vyřeší. To, že lidé nebudou mít příznivé podmínky pro život, je ale netrápí vůbec.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mír, ne přestávku pro Putina, jel v debatě Vondra. Jenže pak si vzal slovo Zaorálek

19:03 Mír, ne přestávku pro Putina, jel v debatě Vondra. Jenže pak si vzal slovo Zaorálek

Kateřina Konečná (Stačilo!), Jaroslav Bžoch (ANO), Danuše Nerudová (Starostové a osobnosti pro Evrop…