„Budeš viset! A já se na to budu koukat." Kop. Flááák. Prááásk. Tříísk. Při zatýkání Havlova nejbližšího člověka StB vůbec poprvé popsala agresi, jaká se odehrála

12.08.2020 4:39

CHARTA 77 Při listování archivními záznamy StB vyvstávají nové skutečnosti. Tou nejmarkantnější zůstává absolutní a až hrůzná pečlivost, s jakou policejní orgány přistupovaly i k tomu nejmenšímu detailu týkajícímu se takzvaně zájmové osoby. Protentokrát jsme vybrali záznam ze sledování osoby Pavla Landovského z října 1977. Jelikož šlo o režimu nepřátelskou osobu, byl stínován vyšším počtem příslušníků. A ti v jednu chvíli zasáhli.

„Budeš viset! A já se na to budu koukat." Kop. Flááák. Prááásk. Tříísk. Při zatýkání Havlova nejbližšího člověka StB vůbec poprvé popsala agresi, jaká se odehrála
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uniforma příslušníka SNB

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí
Při pátrání v pečlivě dochovaných svazcích Archivu bezpečnostních složek nás zaujal ten s registračním číslem 24021. Nese krycí jméno „Boháček“ a příslušníky S-StB Praha byl zaveden v lednu 1975 jako spis prověřované osoby k Pavlu Landovskému. Ten byl za komunismu pravidelně stíhán, vyslýchán a trestán. Podle policejních záznamů, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, sice navenek působil odhodlaně a bojovně, avšak na druhé straně ho tehdejší stav věcí vyloženě ničil. Často se ocital nejen bez prostředků, ale také bez blízkých lidí.

Naše redakce se pro dnešek zaměřila na sledování, jehož rozměry byly zhoubné i na dnešní poměry. Při pohledu na jednu ze žádostí takzvaného návrhu na sledování vidíme, že policie měla o Landovském absolutní přehled. Znala jeho pobyt, vozidlo, pracovní pozici a další detaily. Důvodem konkrétně tohoto dokumentu bylo „podchytit styky, pohyb a činnost Landovského". Z dalších stran spisu vyplývá, že na herci bylo nalepeno až deset tajných policistů. Ti ho měli pod dohledem prakticky ve dne i v noci.

„V 06:30 hodin bylo započato sledování Boháčka u jeho bydliště. V 09:10 hodin opustil Boháček své bydliště. Byl prostovlasý, oblečen v hnědou koženou bundu, modré texasky, černé boty.  Odešel ke svému vozu, který nastartoval a během zahřívání motoru si vyčistil okno. Poté nasedl do vozu a odjel přes nám.sov. tankistů, Holečkovou, Švédskou přes Strahov, Myslbekovou, Střešovickou, V průhledu do ul. U Dejvického rybníčku. Zde vůz zaparkoval a odešel do bydliště Havla, kam v 09:25 hodin zašel," píše se na jednom ze zežloutlých listů.

„V 09:45 hodin opustil Boháček uvedené bydliště a nasedl do svého vozu. V ruce nesl modrou sportovní tašku, kterou uložil do vozu, SPZ ABP-86-98, bílý SAAB. S tímto zacouval do konce ulice U Dejvického rybníčku. V tuto dobu zde objekt nebyl pod kontrolou. Asi po 5 minutách vyjel Boháček se svým vozem, ve kterém s ním seděli Vaculík a Havel. Společně odjeli ul. V průhledu do ul. Střešovická, kde Boháček zaparkoval před domem č.858/64. Zde z vozu vystoupili Vaculík a Havel, každý nesl v ruce modrou sportovní tašku. Oba zašli do uvedeného domu. Boháček vůz otočil a pokračoval ulicí Střešovickou, Myslbekovou, Parléřovou, Pohořelec na Hradčanské náměstí. Zde zastavil před bydlištěm Kohouta, kam v 09:55 hodin zašel."

Z další části je ovšem patrné, že policejní orgány v určitých chvílích netvořily jen tiché a nenápadné pozorovatele.

Anketa

Které z menších stran byste hodili svůj hlas?

5%
5%
hlasovalo: 2131 lidí
Přepis toho, co se dělo, zachováváme i s gramatickými chybami, jichž se zpracovatelé dopustili.

„Dne 17. 10. 1977 v 17.25 hodin jsme obdrželi příkaz k předvedení Pavla LANDOVSKÉHO, který se nacházel v ul. Sportovní. Zde byl Landovský požádán o předložení OP, který předložil. Dále mu bylo sděleno, že má být předveden k pohovoru na MS VB," líčí policisté vcelku nezáživné dění.

Dále bylo herci sděleno, že má být předveden k pohovoru na služebnu VB.

A pak začal doslova akční film, jehož hlavní hrdina překvapil i otrlé příslušníky sboru. Nechme je promluvit.

„Na toto Landovský odpověděl: „Takhle ne, takhle Landovský nechodí, to budou moc praskat kosti a klouby“. Na další výzvu: „Jménem zákona“ odpovídal v obměnách ve stejném smyslu. Proto bylo přikročeno k použití mírnějších prostředků, na což byl předem upozorněn. Landovský začal kopat, prát se, vykřikoval: „Ať se všichni dívaj, že on je Landovský“. Poté byl dopraven do vozu a dovezen do ul. Bartolomějské. Během celé jízdy nás stále napadal, kopal, snažil se omezit řízení služebního vozu. V ul. Bartolomějské odmítal vystoupit a po delší době byl odveden do budovy. Zde byl předán."

Výsledek této podivné jízdy?

Při zákroku byl zraněn jistý soudruh Šesták, který byl kopnut do nohy a udeřen do beder. Byl proto ošetřen služebním lékařem. 

Landovský byl posléze umístěn do cely předběžného zadržení. Ovšem ani v této kleci nepřestal být agresivní. Podle záznamu „neustále vyhrožoval odplatou a soudruhovi Šestákovi vyhrožoval, že bude do pěti let viset a on sám se příjde na to podívat".

Charta 77 byla neformální československá občanská iniciativa, která kritizovala „politickou a státní moc“ za nedodržování lidských a občanských práv, k jejichž dodržování se ČSSR zavázala při podpisu Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (KBSE) v Helsinkách. Iniciativa působila v letech 1977 až 1992. Dokument (Charta 77) je pojmenován podle data z 1. ledna 1977. Autoři textu Charty 77 si přáli zůstat v anonymitě. Je známo pouze tolik, že značnou část sestavili Václav Havel a Pavel Kohout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…