Budíček, Hillary i Donalde. Překvapující zprávy o volbách v USA

05.04.2016 9:18

Několik hodin před zahájením primárek v americkém státě Wisconsin, kde se budou zbývající kandidáti o post prezidenta Spojených států z řad republikánů i demokratů ucházet o klíčové hlasy voličů, je vše ještě otevřeno. Zejména pro republikánského kandidáta Donalda Trumpa přinášejí primárky ve Wisconsinu novou zkušenost, vystupuje tam totiž v roli outsidera.

 Budíček, Hillary i Donalde. Překvapující zprávy o volbách v USA
Foto: youtube.com
Popisek: Trump: Jeden je lůzr a druhej lhář

Nedávno provedené průzkumy ukazují, že se ve Wisconsinu Donald Trump prozatím nachází v jemu doposud neznámé pozici. V žebříčku popularity je totiž v středozápadním státě až na druhém místě za texaským senátorem Tedem Cruzem. Přitom volební porážka právě ve Wisconsinu by mohla vážné narušit auru neporazitelnosti newyorského miliardáře. Hlavně by mu také mohla zabránit v celkovém zisku 1, 237 delegátu, které jsou potřeba k získání stranické nominace k listopadovým volbám.

K nepříznivé Trumpově pozici ve Wisconsinu se sám byznysmen vyjádřil tak, že se ve státě postavila proti němu celá plejáda sil, a to včetně tamního guvernéra Scotta Walkera, který podle jeho slov podporuje Cruze, a „velmi nepřátelských médií.

Nepříznivý výsledek se Trump snažil zvrátit při svých dvou včerejších vystoupení ve zmíněném státě. „Jestli zde uspějeme, přátelé, je konec. Tohle by mohl být opravdový začátek. Pokud se to ovšem nepovede, k cíli se dostaneme stejně, jsem si jist, že se tam dostaneme“, cituje Trumpa Reuters.

Pokusy o blokování jeho nominace skupinou „NeverTrump“ považuje za směšné. Na jejich adresu se vyjádřil slovy, že měl stranický establishment vynaložit podobné úsilí k boji v rámci politické kampaně v letech 2008 a 2012 proti současnému prezidentu Obamovi. „Kdyby pracovali v minulosti tak tvrdě na tom, aby porazili Obamu, neměl by šanci uspět“, píchl si do svých kritiků při svém včerejším vystoupení ve Wisconsinu.

Cruz v této souvislosti sdělil reportérům, že se kolem něho začíná celá strana sjednocovat. Také zmínil, že vítězství ve Wisconsinu by mohlo odstartovat sílu, která by ho provázela i v dalších státech. Donald Trump se k faktu, že se od něho Republikánská strana viditelně začala distancovat, vyjádřil slovy: „Máme co dočinění se zkorumpovaným systémem. Systémem, který není spravedlivý.“

Ovšem i přes potencionální budoucí vítězství ve Wisconsinu Cruz stálé tahá za kratší konec provazu. Zejména s přihlédnutím k tomu, že příští státy na programu, New York 19. dubna a pět severovýchodních států 26., jsou více nakloněné Trumpovi.

Mezi demokraty má podle průzkumů ve Wisconsinu lepší pozici senátor Bernie Sanders z Vermontu a bude se určitě snažit pokračovat ve své vítězné vlně z posledních dnů, kdy dokázala zvítězit v 5 z 6 posledních států. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…