Bývalý ústav v Králíkách by mohl sloužit uprchlíkům

06.11.2015 12:05

Objekt bývalého Výchovného ústavu a dětského domova Králíky by mohl sloužit jako azylové zařízení pro uprchlíky. Zájem o něj projevila Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra. Instituce uvažuje i o dalších budovách v zemi, rozhodovat bude jejich stav a náklady spojené se zprovozněním, sdělila ČTK mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová.

 Bývalý ústav v Králíkách by mohl sloužit uprchlíkům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

"V současné době připravujeme navýšení kapacit našich azylových zařízení. Máme databázi vytipovaných objektů včetně nabídek od ostatních rezortů či samosprávy," uvedla Kučerová. Podle neoficiálních informací, které radnice v Králíkách získala, by měla být budova využita pro rodiny s dětmi, které mají zájem zůstat na území České republiky a čekají na udělení azylu. V první fázi by měly být obsazeny stávající byty uprchlíky z Kostelce nad Orlicí, tedy žadateli o azyl, kteří již v Česku nějaký čas žijí.

Králíky před časem požádaly o převod budovy ústavu do vlastnictví města. Společně s místním podnikatelem ji chtělo přeměnit na byty. "Určitě by to bylo lepší využití, ale protože nejsme majiteli, tak je to je zbožné přání," řekla ČTK starostka Jana Ponocná (Naše město). Podle ní plán ministerstva vnitra vyvolává u části obyvatel negativní reakce. "Lidem se to nelíbí, ale k žádným demonstracím u nás nedochází. Pokud by ale u nás měly být rodiny s dětmi, nemyslím, že by to byla nějaká strašná katastrofa. Tohle ale lidé dnes slyšet nechtějí," uvedla starostka.

Ústav v Králíkách byl zrušen na konci loňského roku po kontrolách ministerstva školství a České školní inspekce. Ty začaly poté, co dva mladíci v březnu 2014 brutálně napadli vychovatele a vychovatelku.

Bývalý Výchovný ústav, dětský domov se školou, základní škola a školní jídelna sídlil v několikapatrové budově se dvěma křídly. Kromě pokojů jsou v ní společenské místnosti a nově vybavená kuchyň. Objekt je v dobrém stavu, i když by byla nutná jeho modernizace a úpravy a rovněž provozní náklady by byly značné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…