„ČSSD na to neměla koule!“ U soudu v kauze Altner padala silná slova. Svědčil i Zeman

13.11.2020 17:07

Spor mezi ČSSD a potomky advokáta Zdeňka Altnera postoupil do další fáze. Obě znesvářené strany se opět ocitly před soudem. Svědčil i stávající prezident Miloš Zeman, za jehož předsednické éry v ČSSD na přelomu tisíciletí soudní spor o Lidový dům proběhl. Podle ČTK však světlo do kauzy nevnesl, protože Zeman prohlásil, že podrobnosti si už nepamatuje.

„ČSSD na to neměla koule!“ U soudu v kauze Altner padala silná slova. Svědčil i Zeman
Foto: archiv PL
Popisek: Lidový dům

Advokát Zdeněk Altner na konci 90. let zastupoval ČSSD ve sporu o Lidový dům. V tomto sporu strana nakonec zvítězila, jenže netrvalo dlouho a nastaly nové spory. Tentokrát mezi Altnerem a ČSSD o výši odměny v prvním sporu.

Tento spor se táhne již desítky let a Altner požadoval odměnu v řádech desítek milionů. Konkrétně šlo o 50 milionů. ČSSD vyplatila necelých 19 milionů a zbytek peněz dala do úschovy, neboť nebylo jisté, zda má na peníze nárok jen Altner, nebo i jeho kolegové advokáti.

Altner požadoval vyplacení celé sumy, ale také úroky za dobu, kdy mu odměna vyplacena nebyla. A tady již šlo o stovky milionů korun.

V roce 2016 ale advokát Zdeněk Altner zemřel a spor s ČSSD přešel na jeho potomky.

Tehdejší protagonisté ČSSD - prezident Miloš Zeman, expremiér Vladimír Špidla či stávající předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský ve sporu vystoupili v roli svědků.

Prezident Miloš Zeman mnoho světla do kauzy nevnesl.

Musím se přiznat, že na detaily si nevzpomínám. V mé paměti utkvělo jenom to, že jsme měli platit za úspěch advokáta v kauze Lidový dům," uvedl Zeman. „Kdyby mi smlouva připadala nesrozumitelná, požádám o její přepracování. Ta smlouva byla naprosto srozumitelná. Teprve díky Altnerovi a jeho podání k Ústavnímu soudu jsme Lidový dům zachránili pro sociální demokracii," řekl. "K penále vůbec nemuselo dojít, kdyby moji nástupci v čele sociální demokracie smluvní částku doplatili," poznamenal také.

Po celou dobu jednání panovala v soudní síni napjatá atmosféra.

Právní zástupce ČSSD označil některé výroky členů rodiny Altnerových za „naprostou neurvalost" a dcera právníka Altnera Veronika oplatila sociálním demokratům stejnou mincí, když konstatovala, že ČSSD „neměla koule“ postavit se ke sporu čelem.

Další jednání proběhne v lednu příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…