"Čechy Čechům. Černý huby!", "Tak pojď, rozdáme si to tady!" Drsný střet Romů a neonacistů v Žatci

27.10.2016 17:30

REPORTÁŽ Zhruba stovka Romů dorazila nejprve před žateckou pizzerii Panamera, aby uctila památku zesnulého Roma. Ten zemřel minulý týden přímo zde. Shromáždění pak pokračovalo za deště na náměstí Svobody, kde zazněly projevy a modlitba. Zde již bylo přítomných zhruba 300 Romů. Atmosféra pak zhoustla zpátky před pizzerií.

"Čechy Čechům. Černý huby!", "Tak pojď, rozdáme si to tady!" Drsný střet Romů a neonacistů v Žatci
Foto: Vít Hassan
Popisek: Situace začínala být kritická.

Na místě bylo od počátku poměrně bouřlivo, neboť dorazili i neonacisté. Ti ale byli zklamáni z účasti, neboť ji prý očekávali vyšší.

Romský aktivista Patrik Banga před akcí vyzýval, aby byl zachován klid a byla vynechána nejrůznější silná prohlášení. Na náměstí tak zaznívala především slova vyzývající k netoleranci rasismu, jeden z řečníků například vykřikoval, že Romové byli a jsou ponižováni již zhruba 700 let. "Zavírali nás do koncentráků, z nichž poté vznikaly prasečáky, a nikdo s tím nic nedělá," zaznělo také s tím, že kdyby Romové drželi pospolu, byla by pro ně situace lepší.

Neboť jak poukázal jeden řečník, na světě je 20 milionů Romů, což je víc než Čechů. Pravlastí Romů je dle jedoho z řečníků Egypt. Další z řečníků pak poukázal na žateckou policii, která je dle jeho slov rasistická a denně jim kazí životy.

Střet s neonacisty a zásah policejních těžkooděnců

Na náměstí zazněla také modlitba za zesnulého Roma a romská píseň. Poslední z řečníků pak sice vyzval Romy k odchodu domů, někteří z nich však zaveleli k návratu před žateckou pizzerii. "Nenechte si nic líbit, ale neřešte situaci násilím," zaznívá z pódia. Pochod Romů se pak vydává k pizzerii, kde dochází k bouřlivému a drsnému střetu s neonacisty. Mezi oba tábory se musela postavit zhruba stovka těžkooděnců. "Čechy Čechům! My jsme tady doma! Černý huby! Černý tlamy!" křičí neonacisté na Romy, kteří po nich pro změnu hází vajíčka. Neonacisté se tak přidávají a hází plechovky.

"Zmrde, nevíš, co je fašismus? Tak pojď, tak si to tady rozdáme," zaznívá také za bouřlivých emocí. Někteří Romové dokonce křičí na těžkooděnce, že jsou kreténi, že chtějí položit jen svíčku a uctít památku zesnulého kamaráda. Romský aktivista Jan Čonka se je sice snaží přesvědčit, aby svíčku zapálili opodál, Romové nechtějí. Situace se lehce uklidnila až ve chvíli, kdy Romům byla pieta umožněna. Do té doby proti sobě stály dva rozzuřené davy, které těžkooděnci drželi zhruba pět metrů od sebe. Nechybí pokřiky "opice, opice!" a "cikáni do práce" ze strany neonacistů, ze strany agresivního jádra Romů se pak ozývaly výkřiky "rasismus, fašisté" či pobídky k bitkám.

Poté, co Romové zapálili svíčky, začali postupně prostor opouštět, někteří i luxusnějšími auty, což se neonacistům nelíbilo a na odjíždějící vozy i plivali. Ozývaly se výkřiky o štědrých sociálních dávkách a Romové si odváželi z místa plivance na kapotě. Když jeden z neonacistů hodil po autě plechovku, tak byl následně těžkooděnci zadržen a prohledáván. Situace však krátce po 17. hodině vyznívala daleko klidněji. 

Šestadvacetiletý Rom zemřel v pizzerii po incidentu, kdy údajně obtěžoval ženy. Pitva však neprokázala cizí zavinění. Někteří členové romské komunity jsou však přesvědčeni, že zásah nebyl adekvátní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…