Česká policie po pádu Nečasovy vlády vyšetřila podle slovenského SME jen část aféry

13.06.2014 11:20

Ze tří vzájemně propojených obvinění v politické aféře v Česku, která loni vedla k pádu tehdejší vlády Petra Nečase, zvládla policie podle slovenského listu Sme jen případ údajného zneužití tajných služeb, jenž směřuje k soudu. Potřebovala k tomu v tak pozorně sledovaném případu téměř rok, což je nešťastné zejména ve srovnání s bombastickým zásahem na úřadu české vlády, kterým celá kauza odstartovala, napsal dnes deník.

 Česká policie po pádu Nečasovy vlády vyšetřila podle slovenského SME jen část aféry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

V kauze čelí žalobě ve věci zneužití armádní tajné služby nynější choť Nečase a někdejší vrchní ředitelka jeho kabinetu Jana Nečasová, dva bývalí šéfové rozvědky a jejich podřízený.

"Případ Jany Nagyové, dnes Nečasové, která položila vládu Petra Nečase, může mít dva velmi špatné konce. Nejhorší by nastal, pokud by soud všechny tři kauzy smetl ze stolu. Druhý nejhorší by byl, pokud by se případ tahal donekonečna. (...) První možnost zatím nenastala, k druhé se to ovšem nebezpečně blíží," míní deník Sme.

Větev s kmotry má nejblíže k vyšumění

Vyšetřování další větve aféry, údajné korupce tří někdejších poslanců, podle listu zase poznamenalo rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR. Ten loni zrušil stíhání trojice někdejších zákonodárců ODS, kteří prý složili poslanecký mandát výměnou za lukrativní posty ve státních firmách. "Důležitá otázka zůstala nedořešena a ve veřejnosti zůstal pocit, že politici jsou nepostižitelní a že stojí nad zákonem," míní deník.

Prvotní a nejdůležitější část kauzy, která se týká politických kmotrů, má podle Sme nejblíže k tomu, aby vyšuměla do prázdna. "Hrozí jí to asi i proto, že jí policie a prokuratura věnovaly nejméně pozornosti. To zase podporuje podezření, že za vypuknutím kauzy mohly být i jiné zájmy, než jen hledání spravedlnosti," poznamenal deník. Dodal, že pokud se většina české politické elity na něčem shodne bez ohledu na stranickou příslušnost a stranické zájmy, tak je to právě konstatování, že existuje úzké propojení podnikání a politiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…