"Chce se mi blejt." Podívejte se, jak rebel ODS Úlehla celou noc statečně čelil nenávisti

08.08.2013 7:14

Poslanec Tomáš Úlehla (ODS), který před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě opustil sněmovnu a zároveň tak nechal rozplynout pravicový sen o "stojedničkové" většině a šanci na druhý pokus k sestavení vlády, to za svůj krok pěkně schytává na svém Facebooku. Ale nebojí se, kritice statečně čelí a na často nevybíravé komentáře facebookových uživatelů reagoval takřka celou noc. Uživatelům sdělil i to, že zatím se vždy nechal "ukecat" a mlčel. Teď už to prý nešlo.

"Chce se mi blejt." Podívejte se, jak rebel ODS Úlehla celou noc statečně čelil nenávisti
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Tomáš Úlehla

Tomáš Úlehla spolu se svým kolegou Janem Floriánem ve středu před hlasováním o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka opustili sněmovnu. Ovlivnit je prý měl lobbista Tomáš Hrdlička. Rusnok sice důvěru nezískal, poslanci ale svým odchodem nechali rozplynout sen pravicových stran a hlavně Miroslavy Němcové (ODS) na sestavení vlády v druhém pokusu. Země tak míří k předčasným volbám.

Kritika na Facebooku

Za svoje rozhodnutí sklízí Úlehla na svém profilu na sociální síti Facebook i poměrně nehezké komentáře. Nutno mu přičíst k dobru, že se neschovává a na kritiku reagoval i během noci. Ve svých odpovědích vesměs poukazuje na to, že čas ukáže, že jeho krok byl správný.

"Je to podraz všech podrazů a Tomáš Úlehla a Florián nemají nadále co dělat v poslaneckém klubu ODS. Vnímám je jako zrádce, kteří hrají vlastní kariéru. Jak by řekl klasik: VELEBNOSTI, CHCE SE MI BLEJT..." napsal ve středu večer jeden z uživatelů Facebooku na profil Tomáši Úlehlovi.

"Oslí hýkání strach mi nahání, že rozum u pár z vás fakt není k dostání... Zdar v lepších časech, mudrci..." glosoval tento vzkaz Úlehla asi ve čtyři hodiny v noci.

Podobných vzkazů se na poslancově profilu vyrojilo od večera více než dost. Další uživatel sociální sítě mu píše prosté: "Styďte se!", na což Úlehla reaguje slovy: "Nemám se za co stydět!".

Padla také jednoduchá otázka, proč poslanec tento krok učinil. "Protože mi na ODS záleží, ale ne s pokrytci a prospěcháři hrajícícmi si na ty 'správné'... Čas ukáže. Nenechám se ani zastrašovat, ani koupit!" odpověděl Úlehla.

"Kdyby pánové Florián a Úlehla tohle rozhodnutí udělali a oznámili aspoň před týdnem, taky bych jim nerozuměl. Ale mohl bych si jich aspoň trošku vážit a nemusel bych je s odporem mazat ze svých přátel," vzkazuje další z uživatelů a sklízí za to mnoho virtuálních palců nahoru. Ani před touto kritikou se ale politik neschovává a srdnatě reaguje:

"Rudo, Karle, Kostěji, ale i ostatní 'likemakeři', mýlíte se!!! Buď máte sami byznys na 'správných' místech, nebo jste jen pouhými 'švejky'. Já rozhodně nejsem to, co o mně píšete a ohrazuji se proti tomu. Melete prázdnou slámu, a rozhodně nic z vašich prognóz není ani náznakem v mém případě pravda!!!" odpověděl poslanec.

Pozitivní ohlasy

Ne všechny komentáře jsou ale negativní, najde se i pár takových, které za rozhodnutím poslance stojí. "Je to odvaha, Tome, nevěděl jsem, jestli se mám smát, nebo to obdivovat,ale každopádně je to krok správným směrem," napsal další "facebookář".

"Děkuji, kamaráde, není mi z toho dobře na duši, ale do kdy bychom měli ustupovat v rozporu se svým svědomím těm, co zobchodují úplně všechno, a nepřipouští sebemenší vybočení z řady v předtuše jejich nižšího politického zisku! Já tuhle hru nehraji... Ale dosud jsem se vždy nechal ukecat, že je to již naposledy," odvětil Úlehla.

Vyloučení z ODS

Poslanecký klub ODS oba výše zmíněné poslance vyloučil ze svých řad. Podle úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby čeká poslance Tomáše Úlehlu, který byl do sněmovny zvolen z kandidátky ODS ve Zlínském kraji, také vyloučení ze strany. Vyloučení druhého z "rebelů" Jana Floriána už avizoval předseda pražské organizace strany Bohuslav Svoboda.

Oficiální prohlášení Tomáše Úlehly vydané před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka:

Dnes jsem se rozhodl nehlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka. Současně ji ani nepodpořím. Rozhodl jsem se tak pro postoj, který není sice výhodný pro mne, ale je dobrým řešením pro ČR i pro ODS: Jsem přesvědčený, že občané ČR chtějí, aby se začaly řešit jejich problémy a politická scéna přestala stravovat sama sebe. Země potřebuje vyvést z problémů jako jsou vysoká nezaměstnanost, potřebujeme podpořit podnikatelský sektor a nastartovat tak ekonomiku. Nemá smysl strávit další rok v neustávajících politických půtkách a nejistotě. Zájem občanů a značka ČR jsou pro mě prioritou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …