„Chcípni. Příspěvek na pohřeb. Táhni na Vysočinu!“ Vulgární halířový útok Zemanových odpůrců narazil. Spustila se protiakce

06.09.2017 18:27

Transparentní volební účet jako fórum k vyjadřování nenávisti. I tak by šlo popsat „dění“ na prezidentském volebním účtu Miloše Zemana. Denně totiž přichází po jednom haléři stovky plateb, k nimž je připsán antizemanovský a často vulgární komentář. Téměř tisíc čtyřistakrát se tam kupříkladu vyskytuje slovo ku*da. Banka ovšem Zemanovým kritikům překazila plán na odčerpávání darovaných peněz.

„Chcípni. Příspěvek na pohřeb. Táhni na Vysočinu!“ Vulgární halířový útok Zemanových odpůrců narazil. Spustila se protiakce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem ve Větřkovicích

Odpůrci prezidenta Miloše Zemana se rozhodli svůj nesouhlas s jeho činností v úřadu hlavy státu dát najevo svérázným způsobem. Před pár dny Zemanův štáb spustil transparentní volební účet pro účely předvolební kampaně. Zřízení účtu kandidátům nařizuje zákon.

Několik málo dní stačilo těm, kteří prezidenta nemají v lásce, k tomu, aby jeho nově založený účet zahltili tisíci plateb. Darované částky jsou pochopitelně nízké, většinou jde o 0,01 Kč, tedy jeden haléř. K platbě vždy lidé připíší svůj vzkaz nebo názor na Miloše Zemana. Někteří tam dokonce inzerují své podniky, služby nebo prodávají televize a další předměty, jako by šlo o inzerci nebo bazar.

Vulgarismy odpůrců Zemana a „vysávání“ peněz z účtu

Výjimkou nejsou ani desítky plateb za sebou od jednoho člověka nebo firmy. Odpůrci ke svým „darům“ píší vesměs silně negativní či vulgární vzkazy. Pro zajímavost, zhruba 1400krát se na Zemanově účtu v rámci těchto vzkazů objevuje slovo ku*da. Časté jsou výrazy typu „chcípni“, „přispěvek na pohřeb“, „táhni na Vysočinu“, „kundovi na pohřeb“ nebo „na brzký pohřeb nejhoršího hradního rezidenta v dějinách ČR“.

Za příchozí platby v rámci České republiky a v českých korunách banka, která účet spravuje, žádné poplatky neúčtovala od začátku. Dvacetikorunový poplatek ovšem banka strhávala za platby ze zahraničí nebo v eurech. V praxi tak docházelo k tomu, že odpůrci prezidentovi z účtu peníze odčerpávali. Poslali třeba dvacet eurocentů a v důsledku toho se z účtu odečetlo 20 Kč.

Tomuto plánu prezidentových oponentů v úterý banka učinila přítrž. Veškeré platby včetně zahraničních i těch v cizí měně od poplatků osvobodila. Týká se to všech kandidátů na prezidenta i politických stran a hnutí, které mají své transparentní konto u Fio banky.

„V posledních dnech došlo ke zneužívání poplatkové politiky Fio banky úmyslným zasíláním malých částek, kdy naúčtovaný poplatek za příchozí platbu převýšil zaslanou částku. A protože chceme, aby všechny zaslané dary mohli prezidentští kandidáti použít pro volební kampaň, rozhodli jsme se neúčtovat poplatky za příchozí zahraniční platby (tuzemský platební styk je bez poplatku dlouhodobě) na transparentních účtech všech prezidentských kandidátů a politických stran a hnutí u Fio banky,“ sdělil podle serveru finparada.cz v úterý médiím obchodní ředitel a člen představenstva Fio banky Jan Bláha.

Antikampaň probudila příznivce Miloše Zemana

Účet kampaně Zeman znovu 2018 byl spuštěn v sobotu 2. září. Za pouhých pět dní jeho existence tam dorazilo už na čtyři a půl tisíce plateb. Většinu tvoří zmíněné haléřové „příspěvky“ od odpůrců.

Kdo by si myslel, že v součtu Miloš Zeman na kontě prakticky nic nemá a všechno tvoří haléřové dary, spletl by se. Zanedlouho už na volebním účtu současné hlavy státu bude 300 tisíc korun.

Antikampaň Zemanových odpůrců totiž paradoxně prezidentovi pomohla. Poté, co o případu začala psát většina médií v Česku, zvedla se vlna prezidentových příznivců a ti mu začali ve větší míře posílat skutečné dary. Od stokorun až po desetitisíce, zpravidla se vzkazem reagujícím na kritiky. Jeden příklad za všechny: „Pane prezidente, zde je krásně vidět, že pátá kolona kolaborantů a škůdců této země zase vylézá ze svých brlohů a děr. A proto je musíme zadupat,“ napsal Zemanovi například dárce František Nový.

Média už počátkem týdne informace o činnosti Zemanových odpůrců na jeho transparentním účtu přinesla a mnohá zmínila i srovnání, že protikandidáti současné hlavy státu mají na transparentních účtech mnohem více peněz. Kupříkladu Jiří Drahoš nastřádal od sponzorů kolem 10 milionů korun. Háček je v tom, že jak Drahoš, tak třeba i Michal Horáček transparentní účty používají už několik měsíců, zatímco Zeman od soboty. Dosud ho nepotřeboval, žádnou předvolební kampaň podle svých slov nedělá a neměl tak za co utrácet.

Případ na sociálních sítích i pro média několikrát komentoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček, kterého, mimochodem, odpůrci ve vzkazech na Zemanově účtu též posílají do, jemně řečeno, „určitých míst“. Podle mluvčího jde o primitivní antikampaň.

„Antikampaň pražské kavárny je opět tak primitivní a opět tak nenápaditá!“ komentoval první článek na toto téma. Následně podotkl, že haléře přinášejí štěstí a je na to třeba pamatovat. „Stále čekám, že se ti noblesní a spojovací protikandidáti distancují od svých vulgárních ‚haléřových příznivců‘. To ticho je tak typické,“ konstatoval nakonec.

Poslední komentář k tomu Ovčáček věnoval na sociální síti v pondělí večer, kdy zveřejnil screeny těch podle něho nejhorších příspěvků, kde se psalo třeba o příspěvcích na státní pohřeb. Mluvčí k tomu připsal, že nachystal výběr těch „nejlepších“ příspěvků s tím, že se takto „projevuje druhorepubliková spodina“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…