„Chtěl mu vymáchat držku v blátě, nachcat mu na hlavu.“ Ruský spisovatel ztrhal drsné vystoupení zástupce Moskvy v OSN

16.04.2017 9:20

Před několika dny překvapila svět zpráva o nebývale emotivním vystoupení ruského zástupce na jednání Rady bezpečnosti OSN Vladimira Safronkova. Na jeho výstup reagoval ruský spisovatel žijící v Izraeli, Německu a Francii Dmitrij Gluchovskij. Překlad jeho článku přinesl server Tapolitika.cz, který přináší názory ruské opozice.

„Chtěl mu vymáchat držku v blátě, nachcat mu na hlavu.“ Ruský spisovatel ztrhal drsné vystoupení zástupce Moskvy v OSN
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

„Na mě se dívej! Neuhýbej očima! Co uhýbáš očima? … Neopovažuj se dál urážet Rusko!“ to řekl Safronkov na posledním jednání Rady bezpečnosti směrem k britskému diplomatovi Matthew Rycroftovi.

  • Celý incident je popsán ZDE

Podle Gluchovského jde o banální hrubiánství a narušení složité a velmi upjaté diplomatické etiky. „Překladem do angličtiny se z tohoto Safronkova výlevu jistě mnohé ztratí a britský diplomat se možná ani neurazí. Ale my tomu rozumíme. Tenhle člověk – Safronkov chtěl britského diplomata ponížit, pokud ne přímo pokořit: vymáchat mu držku v blátě, nachcat mu na hlavu,“ píše spisovatel.

A pokračuje: „Oněch proslulých 80 % Putinových zbožňovatelů musí při tom evidentně zažívat úplně opačné pocity, než jsou ty moje: přílivy hrdosti na vlast. Nejdříve proti všem pravidlům mezinárodního práva připojený Krym, pak rozpoutání občanské války na Donbase, potom podpora diktátora-hrdlořeza v Sýrii, a teď tohle. Vše se přikládá pod kotel vlastenectví,“ podotýká Gluchovskij.

  • Celý text je ZDE

Poukazuje na to, že etiketa, ironie, obezřetnost, zdvořilost, ceremoniálnost, takt, umění jinotaje, umění vyhnout se konfliktům a vyhlazovat ostré hrany, hledání a nacházení kompromisů v patové situaci – to jsou vlastnosti a schopnosti diplomata.

„Když přijde s urážkami a výsměchem kariérní diplomat, vybaví se nám doby nedávné. Nakonec to ale odpovídá obecnému trendu, kdy je například patriarcha příslušník KGB, předseda vlády korupčník a chirurgové požadují peníze za anestezii ve státem financovaných nemocnicích,“ píše dále Gluchovskij.

Jak dále podotýká, ruská televize „Pervyj kanál“ si samozřejmě myslí, že Rusko tím demonstruje svou sílu. „Kdepak, vážený Pervyj a všechny ty další kanály naší kanalizace. Tím se Rusko pokouší zamaskovat svou slabost a nejistotu, zakrýt svou osamělost a únavu. Sebejisté velmoci nemají zapotřebí snižovat se k nevybíravému slovníku a hysterickým scénám. Ani USA, ani Čína, ani Velká Británie si nikdy nic podobného nedovolily,“ upozorňuje.

Rusko si podle Gluchovského musí vybrat: „Buď bude pracovat na tom, aby se znovu stalo velmocí, kterou bezesporu bylo, nebo si prostě jen před televizními diváky s neukončeným středním vzděláním, kterým v hlavě straší spiknutí Rothschildů a táhne z nich samohonka, na velmoc bude hrát.“

Závěrem uvádí, že to druhé je samozřejmě snazší. „Což znamená, že to si zvolíme. A našeho člověka Safronkova zvolme prezidentem!“ dodává Gluchovskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…