„Chudí duchem.“ Divní Češi, Milion chvilek. Umělec z TV káral národ

21.03.2021 21:57

Do České televize přišel na rozhovor známý písničkář Jan Burian. Kromě umění promluvil i o politice a české společnosti vůbec. Jsme prý „podivný národ“. Je zde podle něj spousta odvážných lidí, ale nikdo jim nenaslouchá. Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii to údajně dokázaly. „Idioti s volebním právem jsou lepší než diktatura.“ Celá dnešní vládní garnitura je prý zavrženíhodná a musí zmizet. „Jde jim jen o moc a kšeft.“ A kultura? Je podle umělce moc potřeba, protože bez ní se pak třeba můžete chovat jako buran a chodit na Slavii.

„Chudí duchem.“ Divní Češi, Milion chvilek. Umělec z TV káral národ
Foto: ČT24
Popisek: Písničkář Jan Burian v ČT

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí

Hostem v pořadu Interview ČT24 u Zuzany Tvarůžkové byl písničkář, spisovatel a cestovatel Jan Burian. Jak se dívá na dnešní dobu? Nepřipadá mu trochu jiná? „Já mám hlavně pocit, že bych neměl panikařit a že bychom vlastně měli říkat, že tato doba je úplně normální, akorát jsou lidé nemocní a je to nebezpečný, ale jinak by se celkem nemělo nic měnit. Já mám pocit, že lidé si tu hrůzu navíc přidělávají a že to tak prožívají a dělají z toho víc, než to je. Je to prostě jedna nemoc, která tady je, mohla by tady být jiná nemoc, a já doufám, že se to postupně vrátí do snesitelných kolejí. Mně připadá ten stres daleko nebezpečnější než ta nemoc,“ odpověděl Burian.

„My jsme takovej podivnej národ, že si pořád stěžujeme na všechno. Na to, že největší nepřítel je jaro, léto, podzim, zima. Ono to tak není, největší nepřátele máme v sobě. Jsme národ stěžovatelů a i dost lidí, kteří vlastně nevěří vůbec ničemu. A to se teď dost projevuje právě v té krizi, ve které se nacházíme. Mám kamaráda, co se teď vrátil z Mexika, a tam nosí roušky i bezdomovci, protože věří tomu, co se jim řekne. Ale je to taky otázka, jak kdo tady řídí tu situaci. My ji tady řídíme blbě, a proto se chováme blbě a vzniká z toho ta krize,“ domnívá se umělec s tím, že se ale snaží situaci nepodléhat.

Podle Buriana zde však v naší zemi máme stále spoustu odvážných lidí, kteří se nebojí vyjádřit svůj názor. „Momentálně jim to ale je houby platný. Nenaslouchá se jim. Vždyť jste viděla, že tady byly před nedávnem demonstrace, na kterých bylo přes 300 tisíc lidí, a nic se vlastně nestalo. Nedokázala se utvořit ani žádná nová opozice, která by přinesla nějakou novou myšlenku nebo se vrátila k nějakým evropským hodnotám, tady žijeme trochu takovým byzantským způsobem,“ řekl Burian v narážce na nedávné demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii.

Na dotaz Tvarůžkové, zda v současné době vidí Burian věci, které si třeba přál, že už nikdy neuvidí, umělec odpověděl: Samozřejmě, přál jsem si, aby byla svoboda, ta teda zatím pořád ještě je, i když se na tom docela slušně pracuje, aby nebyla taková, jaká je,“ prohlásil Burian. „Každá demokracie potřebuje čas. Učíme se to pro mě příliš dlouho, protože tolik času nemám, ale já bych nechtěl celou tu myšlenku svobody zapřít jenom proto, že to jde pomalu. Já si myslím, že se jednou do tý Evropy dostaneme,“ dodal.

Ta garnitura, která tam teď je, je skutečně zavrženíhodná a já doufám, že brzo zmizí. Celá ta garnitura. A že se objeví lidi, který budou brát politiku jako řemeslo, a ne jako cestu k získání osobní moci nebo udělat kšeft. Pro českou politickou scénu nevidím nic beznadějně, protože čas všechno vyléčí. Ti, kteří mají odejít, tak odejdou a ti, kteří přijdou, tak třeba budou nebezpeční anebo budou chytřejší,“ řekl možná trochu tajemně umělec.

„Jeden můj přítel, dánský komik, který se pak stal i poslancem v dánském parlamentu, říkal, že nejhorší je, že i idioti mají volební právo, ale že diktatura je horší, tam ti idioti vládnou rovnou,“ zavzpomínal Burian s tím, že demokracie je nejlepší systém, který máme. „Musíme počkat a být trpěliví. Mně hrozně vadí, že lidé už fakt ztrácejí sílu a trpělivost. To je přece na nás. Vždyť i v krajích, obcích, malých městech je spousta zajímavých lidí, kteří chtějí naši zemi někam vést. Tak možná se časem dočkáme,“ burcoval optimisticky Burian.

Vrcholní činitelé státu se podle Buriana o kulturu moc nezajímají a nechovají se k ní hezky, zvláště prý v dnešní době. „Kultura není jen zábava, je to sebereflexe. Myslím, že se mocní tohoto našeho světa k té kultuře chovají špatně. Myslím, že si neuvědomují její důležitost a je to proto, že většinou jsou to sami burani a burany už zůstanou, protože se té kultuře vůbec nevěnují. Kultura opravdu není to, že se budou u piva popadat za břicha, ale zda to, co v životě dělají, dělají správně. Ta kultura vás má přimět k tomu, aby lidé přemýšleli sami o sobě. A když tohle ta kultura nedává, tak ti lidé jsou pak chudí duchem. A pak to vidíte v tom, jak hovoří, jaké mají nápady, co jsou schopní udělat v době, kdy mají být doma, a oni jsou schopní jít na fotbal, přestože to všem ostatním zakazují. Prostě jsou to lidi, kteří vůbec o sobě nevědí, jak se mají chovat,“ vysvětloval zaníceně Burian v narážce na dnes již bývalého ministra zdravotnictví a poradce Miloše Zemana Romana Prymulu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…