Cikánská kriminalita prostě neexistuje! Soudruzi z ČT na to přišli, rozčílil se Petr Hájek u obrazovky

25.09.2013 9:26

Šéfredaktor serveru Protiproud a bývalý vicekancléř Petr Hájek kritizuje Českou televizi kvůli odvysílání reportáže Aktivisté se rozhodli bojovat proti rasismu, kde skupina Čechy v ČR nechceme bojuje za narovnání vztahů většinové společnosti k romské menšině. Média by prý neměla uvádět etnicitu. To ale podle Hájka znamená ignorovat realitu.

 Cikánská kriminalita prostě neexistuje! Soudruzi z ČT na to přišli, rozčílil se Petr Hájek u obrazovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

Jedna část pondělního pořadu Reportéři ČT byla věnována zhoršujícím se vztahům většinové společnosti k romské komunitě, k čemuž podle aktivistů přispívají velkou měrou i média, když v kontextu události uvádějí etnicitu. To by se podle nich mělo změnit. "Soudruzi z Kavčích hor na to přišli! V celonárodní diskusi musíme vynechat slova jako cikán nebo Rom. Geniální!" píše ironicky Petr Hájek.

Reportáž ČT ke shlédnutí ZDE.

Že je informace o etnicitě nadbytečná, potvrdila v reportáži mimo jiné zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Podle autora tak ale dojde k "pokrokovému okrouhání zbytků svobody slova a projevu". Za tento názor se ovšem postavili i další oslovení lidé - známý romský hudebník, předseda Syndikátu novinářů Adam Černý nebo jeho kolegyně Tereza Šimůnková znající prostředí německých médií.

Na poslech zní podle Hájka rozumně, že nezáleží na tom, kdo spáchal trestný čin, lump jako lump. "Vtip je přece v tom, že cikánská kriminalita je vzhledem k počtu tohoto etnika ve srovnání se zbytkem populace nesrovnatelná. V tom spočívá problém. Jediná možnost, jak se mu vyhnout, je podle 'aktivistů' – ignorovat ho," upozorňuje ale Hájek.

Tvůrce reportáže udeřil na šéfredaktora Prostějovského večerníku, který přinesl článek o "romském násilí" zmiňující se také o "vrozeném násilí" romských spoluobčanů. Kritiku si vyslechl i autor článku. Zda se nejedná o trestný čin, rozebrala Michaela Tejnorová z Českého helsinského výboru.

Řešení? Ignorovat problém

Ke slovu se dostal i šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský, který vysvětlil, že jejich noviny mají na tyto záležitosti etický kodex. Reportáž byla završena výstupem šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho, který autor uvedl následovně: "Jedním z mála periodik, které nikdy u našich občanů neuvádějí etnicitu, je časopis Respekt. Drží se západních standardů, že etnicita se uvádí jen tam, kde jde o trestně právní rasistický kontext."

Celý text Petra Hájka na serveru Protiproud čtěte ZDE.

"Jinými slovy – o cikánech je přípustné mluvit pouze v případě, když je podezření, že jim ublížil někdo 'bílý'," konstatuje Hájek.

"Česká televize, Helsinský výbor, Karel Schwarzenberg, Zdeněk Bakala a další a další stateční havlističtí napravovatelé našich zaostalých mravů to vidí vcelku jednoduše: Zakázat psát a vysílat o tom, co je. Ignorovat realitu. Stáhnout roletu a ono to nebude. Jim je to jedno. Oni v naší realitě nežijí a nikdy nežili. I když to jejich média úspěšně předstírají," píše Hájek.

My ostatní se ale podle něj musíme bránit: Nevolit je a jejich spojence, neposlouchat a nekupovat jejich média. "Dokud to tak bude, musíme vzít na vědomí, že vědomě kráčíme do otroctví. A za to už cikáni nemohou," uzavírá Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…