„Cílem vykonstruované Kroupovy kauzy bylo shození vlády!“ Expremiér Paroubek ohromil. V pozadí vystupuje jméno známého advokáta

09.05.2021 10:40 | Rozhovor

„Je to přeexponované, nepravděpodobné na první pohled. Hamáček se nikdy nepustil do žádného politického dobrodružství tohoto typu. Jiná věc je, jestli uvažoval o cestě do Ruska ještě než se dozvěděl informace o Vrběticích. Já bych tam jel býval hned pro chybějící vakcíny,“ konstatuje k nejnovější kauze bývalý premiér Jiří Paroubek. „Hlavním cílem bylo shození vlády, a vedlejším rozbití sociální demokracie, která se nevydala tím směrem, jak si přáli lidé v pozadí Seznam Zprávy, kteří tam tahají za nitky těmi marionetami jako je Kubík a Kroupa,“ shrnuje.

„Cílem vykonstruované Kroupovy kauzy bylo shození vlády!“ Expremiér Paroubek ohromil. V pozadí vystupuje jméno známého advokáta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podle tvrzení Seznam Zprávy chtěl ministr vnitra a předseda ČSSD v Moskvě vyměnit kauzu Vrbětice za milion vakcín Sputniku V. Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek napsal o tématu na server Vaše věc dva texty (Neuvěřitelná kontinuita lží v podání J. Kroupy a Tvrdý Hamáčkův protiúder). V tom prvním označil povídačku Seznamu a Janka Kroupy za paranoický blábol. ParlamentníListy.cz se ho zeptaly, proč si to myslí. Nejdříve se věnoval osobě Janka Kroupy, který se dle něj snažil už v minulosti sociální demokracii před volbami poškodit. 
 
„Před podzimními a komunálními volbami v roce 2006 se velice aktivně angažoval v takzvané kauze Budišov, kde zřejmě ve spolupráci s částí policie, pravděpodobně se jednalo o útvar ÚOOZ, došlo k využití konfidenta policie, který provokoval některé představitele sociální demokracie na místní úrovni na Vysočině, například starostu Péťu. Na různých opileckých seancích je tento konfident provokoval cílenými dotazy a snažil se vytvořit dojem jakéhosi spiknutí, jehož cílem je vykrást evropské fondy. A velmi aktivní v tom byl i Janek Kroupa,“ konstatoval Jiří Paroubek s tím, že část těchto věcí se nedostala ani k soudu a vyšuměly hned po volbách. „Součástí této akce Janka Kroupy a spol. bylo také to, že byla obviněna moje někdejší náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj, dnešní eurokomisařka Věra Jourová. Byla vykonstruovaná kauza od A až do Z. Všichni účastníci tohoto údajného spiknutí, které zosnoval Janek Kroupa, byli zbaveni obvinění soudem,“ upozornil. 
 
 
Vrací se i do roku 2010, kdy se Janek Kroupa několik měsíců před volbami do Sněmovny velmi angažoval v další kauze. „V MF Dnes, kde byli další výtečníci jako Jiří Kubík, dnešní šéfredaktor Seznam Zprávy, který s ním tehdy velmi úzce spolupracoval, tehdy přišli na to, že jsem se údajně setkal s lobbisty firmy Steyer a měl s nimi zřejmě činit nějaké korupční dohody v souvislosti s dodávkou vozidel Pandur, jejichž byl Steyer výrobcem,“ líčí bývalý premiér. „Pánové ovšem udělali jednu závažnou chybu, když několik týdnů rozvíjeli tuto kauzu. Tehdejší zástupce šéfredaktora MF Dnes řekl, že když se mnou dělal rozhovor v určitém dni v květnu 2006, tak když vylezl z kanceláře, kde ten rozhovor proběhl, v předpokoji na mě čekali zástupci Steyeru. Z Úřadu vlády jsem si odnesl termínovou listinu a z ní jsem zjistil, že ten den jsem byl na konferenci Evropská unie - Latinská Amerika ve Vídní,“ vzpomíná Jiří Paroubek
 

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí
Zrovna v den, kdy zjistili, že Janek Kroupa a MF Dnes lže, byl pozván do České televize Jaroslav Tvrdík, kde s moderátorem Železným seděl i Jiří Kubík. „Když Jaroslav Tvrdík oznámil, že jsem se nemohl setkat se zástupci Steyeru, když jsem byl o 300 kilometrů jinde, pan Železný tehdy opáčil, že se přeci takováto vzdálenost dá snadno překonat. A tím byla celá záležitost vyřízená,“ prozrazuje ParlamentnímListům.cz. „Toto je druhá kauza, kde tento šílený novinář, který velmi úzce spolupracuje tu s policií, tu se zpravodajskými službami, je otázka kterými, jestli českými nebo zahraničními, ztrapnil minimálně podruhé. A mohl bych mluvit o dalších věcech, které by potvrzovaly moji teorii, že tak úplně možná není zdráv, že je to diagnóza,“ uvádí.

Překročilo to už všechny meze

„Domnívám se však, že toto překročilo už všechny meze a ty jejich bláboly o tom, že mají svědectví Netolického, že měl jet Jan Hamáček do Ruska... No tak já jsem v několika svých článcích také doporučoval cestu Jana Hamáčka do Ruska několik týdnů předtím, protože když chybí vakcíny od západních farmaceutických firem, tak jsem to považoval za rozumné,“ upozorňuje expremiér. „Samozřejmě měl Jan Hamáček od 6. nebo 7. dubna informace kolem Vrbětic, takže nepředpokládám, že by si myslel, že je možné po takovéto informaci tam jet. Jsou už to takové zoufalé křeče, kdy už oni nevědí co, protože všichni účastníci schůzky ze zpravodajských služeb de facto potvrdili slova Jana Hamáčka. Server Seznam Zprávy by se měl rychle omluvit a snažit se urovnat celou záležitost s Janem Hamáčkem,“ konstatuje. 
 
„Což ale neudělají. Bude se to řešit soudně, nějaké dva tři roky. S výsledkem ovšem jistým, protože toto je zjevné poškození Jana Hamáčka a snaha o poškození sociální demokracie v situaci, kdy se vydala jiným směrem, než si lidé jako Netolický a zřejmě i Seznam Zprávy a celá zájmová skupina, která se pohybuje v zákulisí Seznam Zprávy včetně Radka Pokorného myslí, že by se měla pohybovat. Je to pokus o to zničit sociální demokracii. Myslím, že v tuto chvíli se jenom ztrapnili a budou se ztrapňovat ještě dál, pokud v tom budou pokračovat,“ domnívá se bývalý předseda české strany sociálně demokratické.
 
 
A komu tato kauza Hamáček měla nejvíce prospět? „Tato kauza měla směřovat ke shození vlády. Opozice neměla odvahu k tomu, aby se shodla na nějakých opravdu důrazných krocích ve vztahu k vládě, které by znamenaly její ukončení. Pokud se bude hlasovat jenom o nedůvěře, tak vláda dovládne v demisi těch pár měsíců. Teď odpískala koalice Pirátů a STAN záměr na rozpuštění Poslanecké sněmovny. Myslím, že tady šlo o to dodat munici, aby k něčemu takovému došlo,“ vysvětluje Paroubek. Vedlejší cíl dle něj byla reakce na sjezd sociální demokracie. „Nepodařilo se sociální demokracii dostat pod dozor lidí jako je Radek Pokorný a do jiné politické konstelace, než v jaké je teď. To znamená ukončit spolupráci s hnutím ANO,“ myslí si.

Plány s Petříčkem se zhroutily, proto byla vykonstruovaná tato záštiplná kauza

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí
Pak byly podle Paroubka dvě možnosti. „Pokud by Petříček vyhrál sjezd, tak nikdo z pravicového tábora si přeci nemyslel, že by mohl sociální demokracii dostat přes pět procent s tím jeho programem oranžové topky. Asi by nikoho z pravicového tábora pak nemrzelo, kdyby sociální demokracie propadla ve volbách. Kdyby se stalo, že by se přes pět procent dostala a pravici by chyběly hlasy po volbách v Poslanecké sněmovně - což je velmi pravděpodobné, že jí chybět budou - tak použít Petříčkovu sociální demokracii,“ objasňuje. „Tyto plány se zhroutily, proto byla vykonstruována tato záštiplná kauza. Hlavním cílem bylo tedy shození vlády a vedlejším rozbití sociální demokracie, která se nevydala tím směrem, jak si přáli lidé v pozadí Seznam Zprávy, kteří tam tahají za nitky těmi marionetami jako je Kubík a Kroupa,“ shrnuje.     
 
Záměr se, zdá se, nezdařil, nebo se snad jeho protagonistům podaří splnit stanovené cíle? „Myslím, že se tak nestane. Piráti a STAN pochopili, že musí z toho vycouvat. Koalice Spolu je vedena politickými indolenty, ti v těch útocích budou pokračovat, což je bude stále dále oslabovat. Otázka je, zda to bude voliče pravice znechucovat natolik, že už ani nebudou přebíhat ke STAN a Pirátům, ale že třeba zůstanou doma. Což by z mého pohledu bylo nejlepší řešení,“ vysvětluje.
 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…