Církve mají platit daň z prodeje majetku, říká zákon z dílny ČSSD

30.11.2012 14:52

ČSSD dnes Sněmovně předložila novelu zákona o daních z příjmu. Podle ní by církve měly platit daně z prodeje majetku vráceného v restitucích. Novinářům to na tiskové konferenci v Lidovém domě řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Sociální demokraté podle něj požádali, aby novela byla projednána zrychleně. Poslanci by ji tak mohli schválit již v prvním čtení.

 Církve mají platit daň z prodeje majetku, říká zákon z dílny ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panenky Marie

Vládní zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi počítá s tím, že náboženské obce nebudou muset platit daně z příjmu při prvním prodeji navráceného majetku. Opoziční strany tuto praxi kritizují. "Připravili jsme velmi krátkou, ale o to zásadnější novelu zákona o daních z příjmu, která znamená jediné - církve budou muset jako každý v této zemi v případě prodeje majetku platit daň z příjmu," řekl novinářům Tejc.

Sociální demokracie zákon Sněmovně předložila dopoledne. Podle Tejce je důležité, aby byl zákon schválen do 1. ledna. Poslanci by se jím tak mohli zabývat v prosinci, uvedl. Zopakoval hlavní argumenty ČSSD proti osvobození církví od daně z prodeje vráceného majetku. Vláda se podle něj na jednu stranu snaží snižovat deficit rozpočtu, na druhou ale způsobí výpadek příjmu z daní.

Strana již dříve uvedla, že na podobu restitucí chystá ústavní stížnost. V ní se podle svého předsedy Bohuslava Sobotky zaměří na údajné porušení jednacího řádu při schvalování zákona ve sněmovně, nerovný přístup k restitucím, který prý církve oproti ostatním restituentům zvýhodňuje při vypočítávání náhrad za majetek, jež nelze vrátit, a také na to, že náhrady mají dostat i církve, které o žádný majetek za komunismu nepřišly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…