„Co mám dělat? Budou volby. Průšvih.“ 100 tisíc Čechů promluvilo. A Pirát neví, co s tím

12.08.2020 14:14

Blíží se krajské a senátní volby. Ale ještě před nimi by se měla ve sněmovně řešit petice zasazující se o přidání obrany se zbraní do Listiny základních práv a svobod. Zpravodajem z petičního výboru je Pirát Vymazal. A ten řeší problém: Jak napsat, že si nemyslí, že by se peticí měla sněmovna zabývat a neurazit držitele zbrojních průkazů před volbami. A tak se radil na Pirátském fóru. Ale Liga LIBE, která petici odstartovala, si toho všimla. A má pro poslance vzkaz. Prý se bude muset s celou stranou vybarvit.

„Co mám dělat? Budou volby. Průšvih.“ 100 tisíc Čechů promluvilo. A Pirát neví, co s tím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti na Palackého náměstí v Praze představili své kandidáty do Senátu i volební autobus do krajů

Asi před měsícem vláda podpořila senátní návrh zákona, jenž by do Listiny základních práv a svobod zakotvil právo bránit sebe i jiné se zbraní za podmínek stanovených zákonem. Důvod, proč zakotvit obranu se zbraní do Ústavy, je podle navrhovatelů jasný, bránit se před tlakem ze strany evropských institucí v otázce zbraňové legislativy.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23671 lidí

V této otázce je však aktivních více stran, a to včetně Ligy LIBE, která se zasazuje o právo na držení zbraně pro každého bezúhonného občana. Liga pak k tomuto účelu vydala petici, jež má zasazení práva na obranu se zbraní do Ústavy podpořit. V petičním výboru poslanecké sněmovny dostal jejich petici na starost jako zpravodaj pirátský poslanec Tomáš Vymazal. A zde podle Ligy tkví kámen úrazu.

Vymazal má totiž údajně o tom, zda má být zákon přijat, již jasno. „Jeho rétorika se zde k našemu velmi nemalému překvapení zatím vůbec neliší od senátních politiků typu Dienstbiera, Štěcha, Smoljaka a podobných. Tedy ‚zbytečné‘, ‚nepomůže‘ apod.“ říká Liga LIBE.

Opírá se o Vymazalův příspěvek z pirátského fóra, který poslanec publikoval 27. července. Poslanec v něm zbytek Pirátské strany informoval, že se stal zpravodajem petice s více než 100 tisíci podpisy a po prázdninách (Liga LIBE uvádí datum 8. září) se má konat ve sněmovně veřejné slyšení. „Vzhledem k počtu podpisů a počtu držitelů ZP (zbrojního průkazu – pozn. red.) svoji povinnost dodat zpravodajskou zprávu vnímám jako potenciální PR průšvih s negativním dopadem na výsledek krajských voleb, pokud jejím zněním zbytečně naštvu petenty nebo držitele ZP,“ svěřil se Vymazal.

Právě proto v pirátské diskuzi zjišťoval, zda jsou dobré důvody pro podporu návrhu. Došel ke čtyřem bodům:

1. Dobrý důvod podpořit tohle doplnění LZPS neexistuje –  šlo by jen o bezzubé symbolické gesto, které by udělalo radost malé skupině obyvatel ČR.
2. Špatným, ale takticky pochopitelným důvodem pro podporu tohoto doplnění by bylo, pokud by taková věta navíc v rámci LZPS byla účinnou obranou proti zbraňové směrnici EU. Jenže funkčnost takové obrany je zjevně iluzorní a dopady zmíněné směrnice na české držitele ZP jsou už stejně v zásadě vyřešeny, a to podle mých znalostí ke spokojenosti držitelů ZP. Dodávám, že pod tímto řešením jsou podepsaní i pirátští poslanci.

Další dva body byly smazány. Vymazal dále informoval: „Takže sem v následujícím týdnu nebo dvou dodám návrh svojí zpravodajské zprávy, která se bude snažit nenaštvat držitele ZP a dotčené petenty nějakým bohorovným postojem a která ta první vážně myšlená zjištění (případně nové argumenty) zohlední.“ Doplnil, že pokud se nové přesvědčivé argumenty neobjeví, tak jako zpravodaj nedá doporučení, aby petici bylo vyhověno. „Až sem zprávu dodám, budu moc rád za vaše připomínky k jejímu znění, protože je v zájmu nás všech, aby byla maximálně stravitelná,“ doplnil pirátský poslanec.

Včera pak návrh zprávy publikoval Vymazalův asistent Ondřej Klíma:

Vážení,

dovolte mi, abych vás seznámil se zpravodajskou zprávou k petici za sněmovní podporu senátního návrhu ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod, ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb. Návrh, který je diskutován, byl podpořen dne 11. 06. 2020 na 24. schůzi Senátu 41 senátory. Návrh dále poputuje do poslanecké sněmovny, kde musí získat ústavní většinu – tedy podporu od alespoň 120 poslanců.

K podstatě návrhu je v prvé řadě klíčové zdůraznit, že tato úprava by do českého právního řádu nepřinesla žádnou změnu týkající se nakládání se zbraněmi, včetně zbraní střelných. Legislativní rámec možností přístupu občanů České republiky ke zbraním, včetně možnosti jejich legálního užití k ochraně života svého i dalších osob, by zůstal nezměněn a nadále by podléhal současným ustanovením.

Je tedy otázkou, zda je na místě zásah do natolik fundamentálního zákona, jakým je Ústava, za účelem symbolické deklarace principů, které již v našem právním řádě zakotveny jsou a které by byly nadále aplikovány v současné podobě, o níž se domnívám, že je příkladem jedné z celosvětově nejracionálnějších možností státní regulace zbraní.

Ve veřejném prostoru zaznívá jako jeden z argumentů pro podporu senátního návrhu obava z dopadů legislativy EU na legislativu českou. I zde se domnívám, že nejde o argument dostatečný – potenciální rozpory zbraňové směrnice 2017/853 Evropského parlamentu a Rady EU s českým právem již byly vypořádány a v současné praxi je nadále aplikována naše legislativa, aniž by došlo k omezování zákonné možnosti nakládat se zbraněmi nebo je užívat k ochraně života svého či dalších. V tomto ohledu mi dovolte, abych se ještě odkázal na sněmovní tisky číslo 92 a 669, které problematiku zbraní řeší a které mají podporu zástupců všech politických klubů zastoupených ve sněmovně.

Závěrem bych tedy chtěl podotknout, že pro podporu senátního návrhu neexistuje relevantní důvod, který by ospravedlňoval zásah do jednoho ze základních dokumentů našeho právního řádu. Obecně je třeba změny Ústavy a dalších klíčových dokumentů promýšlet do hloubky a nepouštět se do jejich novelizace, pakliže to současný právní stav opravdu kriticky nevyžaduje.

Liga LIBE má však s postoji Tomáše Vymazala problém. Podle ní jsou tyto argumenty, tedy že dodatek Listiny základních práv a svobod nic nezmění a proti směrnici nepomůže, jen fintou. To, že ČR už má dobré zbraňové zákony, jde dle Ligy změnit přes noc a dotyčné zákony jsou právě v ohrožení.

A že proti EU zústavnění práva nepomůže? Zde Liga argumentuje slovy bývalého poslance Zdeňka Koudelky, která pronesl v Senátu. Ten podotkl, že přednost před ústavním právem nemají evropské regule vždy, jak se koneckonců ukazuje na příkladu Německa. Jako další ukázku, že právo EU neplatí na všechno stejně, uvedl, že po dlouhou dobu, kdy byla Velká Británie v Evropské unii a platila antidiskrimanační legislativa, v království fungoval princip, že mužský potomek má v nástupnictví na trůn přednost před starší dcerou. A EU se o tuto „diskriminaci“ na základě pohlaví nezajímala.

Další příklad přidal Koudelka z Řecka. „Koneckonců, i když nějaká senátorka pojede do Řecka, tak se nemůže dostat a přenocovat na poloostrov Athos. Je tam zakázáno přenocování žen. Něco, co je v rozporu se zásadou svobody pohybu občanů Evropské unie. Přesto tuto zásadu, tuto povinnost respektuje i právo Evropské unie. A nikdy se proti tomu Evropský soud nebo jiný evropský orgán nevymezil,“ řekl. A minimálně dle Koudelky jde o poučení vládních představitelů, pro co mají či nemají na jednáních Evropské unie hlasovat.

A závěrem Liga LIBE vyslovila přání: „Stále asi společně doufáme, že se právě Piráti vymaní ze všeobecně zažité představy lidí u nás, že se právě oni do budoucna budou snažit slušným lidem této země sebrat legální soukromé zbraně...“

A nyní ve sněmovně ohledně hlasování o ústavním dodatku budou muset chtíc nechtíc v tomto ohledu úplně odkrýt karty...

Tedy na rovinu – tak dá tato partaj znát svůj postoj více než 300 tisícům českým majitelům legálních soukromých zbraní, jejich rodinám a sympatizantům? „Doufejme, že právě pan poslanec Vymazal zde tímto nenaznačil, jaké stanovisko skoro rok před sněmovními volbami zanedlouho při hlasování o právu bránit se se zbraní zaujmou v Dolní komoře Parlamentu ČR i jeho straničtí kolegové...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…