„Co si to dovolují. Nátlak!“ Kauza neobjektivity ČT má vážné pokračování. Štěpán Kotrba posílá stížnost na Lutonského a Kubala

14.01.2017 16:16

Analytik Štěpán Kotrba posílá stížnost Radě ČT na dva zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize. A to kvůli jejich otevřenému dopisu, ve kterém se vzepřeli kritice Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta v týdnu ve své zprávě konstatovala, že zpravodajství v rámci pořadu Americká volební noc bylo nevyvážené a neobjektivní. „Očekávám reakci generálního ředitele ČT Dvořáka a očekávám i výrok Rady České televize. Pokud k nim nedojde, očekávám tvrdou odpověď poslanců v parlamentu,“ dodává zároveň k odeslání stížnosti Kotrba.

„Co si to dovolují. Nátlak!“ Kauza neobjektivity ČT má vážné pokračování. Štěpán Kotrba posílá stížnost na Lutonského a Kubala
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání upozornila 12. ledna 2017 Českou televizi, že při svém zpravodajství o amerických volbách dne 9. listopadu 2016 porušila ustanovení § 31 odst. 2 a 3 zákona č. 231/2001 Sb., zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Speciální program Americká volební noc na zpravodajské stanici ČT24 podle usnesení RRTV jako správního orgánu „obsahoval nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně, zejména soustavnou a zcela jednostrannou kritikou jen jednoho z kandidátů na amerického prezidenta“. V pořadu nalezla Rada celkem šest porušení objektivity a vyváženosti. Rada stanovila dle zákona formální lhůtu k nápravě 7 dní ode dne doručení upozornění, což je jediná forma postihu, kterou jí zákon při prvním porušení umožňuje. Zákon neříká, v čem má spočívat náprava, ale určitě nemá spočívat v mediální polemice zaměstnanců ČT s Radou. Následující den vydali dva pracovníci managementu redakce zpravodajství ČT veřejný dopis, adresovaný členům RRTV, vyjadřující nesouhlasnou polemiku s rozhodnutím Rady. Samotný dopis je zcela jistě členy Rady obtěžující a lze ho chápat jako nátlak ČT na změnu rozhodnutí orgánu.

Je neuvěřitelné, že zástupci šéfredaktora zpravodajství ČT Michal Kubal a František Lutonský mají tu drzost polemizovat se správním orgánem. Co si to vůbec dovolují???? Notabene, když skladba hostů speciálu Americká volební noc byla do chvíle, než bylo jasné, že Trump zvítězil, ale i poté, přehlídkou podporovatelů Hillary a ne vyváženou diskuzí. Když z otázek redaktorů bylo zcela zřejmé, komu drží palce. Když zpoždění infografiky ČT za reálnými údaji sčítání hlasů v USA bylo hodinové, a v jednu chvíli i více než tříhodinové, protože v rámci aktuálnosti ČT reprízovala (9. 11. 8:27). Když klíčový okamžik, kdy se Trump přehoupl přes práh volitelnosti a na mém monitoru se objevil údaj 276 hlasů, nezaregistrovali (9. 11. 8:41) a nezaregistrovali ho další hodinu. Když namísto společného brífinku Obamy a Trumpa, který vysílaly CNN i BBC (10. 11. 18:45), hovořil z obrazovky ČT24 Karel Schwarzenberg… Titulek „Boj o Bílý dům je vyrovnaný“ byl vyloženě lživý. Trendem posledních dvou dní bylo posilování šancí Trumpa. Nakonec se to objevilo i v amerických, tvrdě proclintonovských médiích. Ty ale nemají povinnost objektivity a vyváženosti. Otevřeně stranily Trumpově protikandidátce. Nicméně televize veřejné služby v Česku nemá tolik svobody. Musí být za všech okolností neutrální a nezúčastněná. To je podstata termínu objektivita, kterou po ní chce zákon i koncesionáři. Tvrdím, že zpravodajství České televize dlouhodobě tuto roli neplní. Aktivismus jejích redaktorů a editoriální nedostatečnost, a zároveň strach vedení ČT z nové vzpoury v OTN neumožňují České televizi plnit roli, kterou jí zákon přisoudil. Většina členů Rady ČT i diváků už si na daný stav zvykla a považuje ho za neměnný standard, podle kterého posuzuje českou mediální scénu. Uvěřila, že zpravodajství a publicistika ČT jsou skvělé. Uvěřili tomu i rozhodující čeští politici, kteří uzavírají s Dvořákem za zavřenými dveřmi pakty o neútočení, protože je to pro ně výhodné a tvrdost dozoru nad sledovanými kritérii mění za vyšší visibilitu svých tváří na obrazovce. Já ne. Pro mne je stále axiómatem pouze zákon. Internet dnes umožňuje naštěstí konfrontovat lži a propagandu ČT s realitou ve světových médiích online.

Na tomto místě ovšem musím dodat několik vět, abychom se špinavou vodou ve vaničce nevylili i dítě: chyby a porušení zákona ve zpravodajství a aktuální politické publicistice se týkají jen několika desítek lidí v redakci zpravodajství – to je jedna tvář ČT. Tou druhou je vynikající práce při naplňování veřejné služby výrobou pořadů a vysíláním programu, na kterých se podílejí stovky dalších poctivých televizáků. Zde ČT, až na dílčí nostalgickou afinitu publicistiky a dokumentární tvorby k Havlovi a všemožným chartistům, svou roli plní na jedničku.

RRTV si u mne analýzou americké volební noci alespoň částečně napravila pověst, kterou ztratila v jiných případech. Vřele bych jí doporučoval analyzovat dlouhodobý trend ignorování faktů a podbízení se evropské propagandě na Ukrajině, tvrdě protiputinovskou a protičínskou propagandu, absenci neutrality a proamerickou propagandu v Sýrii.

Na veřejný dopis Kubala a Lutonského, polemizující s členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jsem reagoval stížností Radě České televize. Tohle si prostě zaměstnanci média veřejné služby nesmí dovolit. Očekávám reakci generálního ředitele ČT Dvořáka a očekávám i výrok Rady České televize. Pokud k nim nedojde, očekávám tvrdou odpověď poslanců v parlamentu. Protože zákon říká, že za Českou televizi mluví generální ředitel a ne Lutonský s Kubalem, ředitel ČT je odpovědný za činnost celé České televize Radě a Rada ČT je odpovědná za naplňování zákona o ČT Poslanecké sněmovně. Poslanci jsou, vážení voliči, odpovědní vám, voličům, občanům. Nezapomínejte na to při volbách a připomínejte jim to pokaždé, když je potkáte. Konfrontujte je s vaším názorem na zpravodajství a aktuální politickou publicistiku České televize. Ať to slyší. Pokaždé, když vylezou ze dveří sněmovny. Je to nejen vaše právo, ale je to i vaše občanská povinnost. Jen tak se věci mohou změnit k lepšímu.

Autor je politický a mediální analytik, bývalý člen Rady Českého rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Štěpán Kotrba

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…