„Čo to tu mátě?“ Petr Mach na veřejnosti odhalil nepříjemný zážitek s Babišem. Z doby, kdy ještě nebyl v politice

27.06.2017 17:51

REPORTÁŽ „Ani tento s prominutím zparchantělý bezzubý návrh v parlamentu neprojednali! Ze slibů není nic!“ Stále ještě europoslanec Petr Mach se rozjel na ostravské debatě, mj. když reagoval na doporučení vyhlásit generální stávku, pokud nebude přijat zákon o referendu. Místní obyvatelé Svobodné nešetřili a pálili jednu ostrou otázku za druhou. Na debatě se představil také lídr z Moravskoslezského kraje Radomír Klein, který právě dostal zakázku na tisk Babišových vizí a tak přišel i s návrhem, který by podpořil jeho byznys. V souvislosti s bývalým vicepremiérem Petr Mach ocitoval i zprávu sms, kterou mu Babiš napsal.

„Čo to tu mátě?“ Petr Mach na veřejnosti odhalil nepříjemný zážitek s Babišem. Z doby, kdy ještě nebyl v politice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Petr Mach v Ostravě

„Stop, generální stávka. Všechno stojí, než bude zákon o referendu.“ – „V prvé řadě: zrušit veškeré strany!“ – I tato doporučení dostal europoslanec Petr Mach na besedě v jedné z ostravských kaváren, kde o výměny názorů nebyla nouze.

Jeden z tazatelů, který měl zkušenost i se zakládáním Občanského fóra, na což hrdý ale už zrovna není, pálil na všechny strany. V souvislosti s členy politických stran používal slova jako „největší odpad tohoto národa“ a přidal i „bezcharakterní lumpy, zloděje a lháře“. I přesto Machovi navrhoval uspořádání generální stávky, dokud nebude zákon o referendu, což by podle něj bylo dobré organizovat společně s odbory. „Přeji vám, abyste se dokázal dostat do čela těch odborů a dostal lidi na Václavák!“ reagoval Mach, ale hned byl přerušen. „Ale bez vás to nejde! Bez Škromacha to nejde!“ A v kavárně zašuměl i názor, že „Škromach je v bazénku“.

Pak už se Machovi s grácií sobě vlastní v této názorové výměně podařilo uchopit slovo na delší dobu a dotyčnému evidentně odpustil, že mu chtěl zrušit stranu, kterou pracně zakládal. „Kdo jsou ti, kdo slibovali zákon o referendu a nedodrželi to? To jsou ti, kteří dnes sedí ve vládní koalici. Jediné, co udělali, bylo, že sepsali návrh, do kterého pro jistotu ještě napsali, že se referendum nesmí konat o důležitých věcech, jako je třeba o vystoupení z EU, o daních, aby si to pojistili. A ani tento s prominutím zparchantělý bezzubý návrh v parlamentu neprojednali! Ze slibů není nic!“

Jenže tazatel se nedal a pokračoval. Tentokrát sice mírně odbočil, ale takto uhodil hřebíček na hlavičku: „Co udělali? Dali nejnižší mzdy a aby lidé neměli hlad, dali možnost půjček, podpořili lichvu. Lidé se zadlužili. Kdo je nejlépe ovladatelný? Zadlužený člověk, který se bojí o práci! Zadlužený člověk, který se bojí, že zítra nebude mít co dát svým dětem.“ Mach ujistil, že po říjnových volbách se nebude dívat vpravo ani vlevo a bude dbát na to, aby byly schvalovány zákony ve prospěch voličů. A dodal: „Vám přeji úspěch s odbory. Neberte nám právo mít politickou stranu. Naši členové platí tisícovku ročně, studenti a důchodci tři stovky, a z toho tiskneme letáky. Chceme zrušit příspěvky ze státního rozpočtu. Podle nás je ostuda, když peníze z kapes, z nakoupené limonády, z piva, jdou do státního rozpočtu, aby se to dávalo politickým stranám. Je to pěkně mizerná věc, protože čím víc mají billboardů, tím více na sebe útočí, vzájemně se to vyruší a nás, kteří si vše platíme z vlastních příspěvků, zadupávají do země,“ rozjel se Mach a všichni měli jasno.

Dělají průsery. Tak co bude s hmotnou zodpovědností politiků?

Místní podnikatelka přidala i tento názor s otázkou: „Dělají průsery, myslím si, že kolikrát i úmyslné, to už je na hraně trestního zákoníků…“ „Jaký máte názor na hmotnou zodpovědnost politiků?“ Podle europoslance je ale tato věc složitější, než se zdá. „Je to snění o tom, že by šlo zakotvit v Ústavě nějakou hmotnou zodpovědnost, ale obávám se, že to spíš nejde,“ reagoval mimo jiné Mach, který věc dále obšírněji vysvětloval.

Ani další otázka nebyla odpočinková: „Vy jako člověk, který jste pro vystoupení z EU, proč sedíte v Evropském parlamentu? Neměl by se boj odehrávat jinde?“ Mach ujistil, že je to pravda, ovšem v europarlamentu bojoval proti euronesmyslům a i to mělo svůj význam. Teď už se ale rozhodl jako europoslanec skončit a přesně od 1. září se už bude věnovat kampani. A vzápětí se ozval v kavárně potlesk.

Lidi zajímalo, zda by Svobodní byli schopni se spojit i s jinými stranami k prosazování svého programu. Mach ovšem připomenul, že nevěří průzkumům. Řeč byla také o směrnici o zbraních, o migraci nebo o tom, proč kumulaci moci Andreje Babiše považují Svobodní za nebezpečnou. Na přetřes přišly též aktuální kauzy. Zaznělo i to, že Svobodné v kampani přijede podpořit Nigel Farage.

Mach také v reakcích na dotazy zavzpomínal: „Mě si jednou Babiš takhle zavolal, to nebyl ještě v politice a Svobodní právě vznikli. Vytáhl z kapsy zmuchlaný papírek, byl to výstřižek z novin, kde měli Svobodní inzerát a tam bylo napsáno, že Svobodní jsou pro zrušení výhod na biopaliva. A on mi tehdy řekl: „Pán Mach, čo to tu mátě?“ A já jsem mu řekl, že je nespravedlivé, aby byla taková privilegia. A on mi řekl, že s tímhle přístupem žádné velké peníze od sponzorů nedostaneme.“ Pak také popsal: „Když jsme měli ve volbách do Sněmovny asi 30 tisíc hlasů, přišla mi posměšná esemeska od Babiše: „Tak čo, pan Mach, já mám více zaměstnanců, než vy voličů.“ Mach se pak zamyslel nad tím, proč měl Babiš potřebu se mu posmívat.

„Máme obrovskou zakázku. Jmenuje se O čem sním...“

Beseda ale začala úvodním slovem, kde se také představil lídr Svobodných v Moravskoslezském kraji. „Aktuálně máme v tiskárně obrovskou zakázku. Jmenuje se O čem sním, když náhodou spím,“ popisoval Radomír Klein, který je také šéfem ostravských tiskáren. „Vyexpedovali jsme sto tisíc kusů, a pokud to někoho zajímá, v minulém týdnu přišla doobjednávka na dalších 100 tisíc. Zaregistrovali jsme, že vznikají různé aktivistické skupiny, které se chystají tuto knihu pálit, případně někteří knihu sbírají na akcích. Prosím, podporujte je, rádi vytiskneme dalších sto tisíc kusů,“ s nadsázkou a s úsměvem vybídl Klein.

Lidé se bavili i poté, co pohovořil o tom, jak komunikoval s novináři v době, kdy kandidoval v předchozích volbách. Svěřil se i s tím, jakou otázku dostal a co si připravil za odpověď. „Co osobně vy uděláte proto, aby Svobodní uspěli v letošních volbách, aby zisk byl vyšší? Měl jsem připravenou odpověď, že bychom rádi prosadili dotační program Vrabčí hnízdo do každé vesnice, který by mohl případně zabrat i mezi těmi, kteří nás dnes ještě neznají a nevolí.“

Mach upřesnil: Jsme proti rušení koruny

Petr Mach na besedě zopakoval známé principy programu Svobodných o tom, že k tomu, abychom mohli volně obchodovat a cestovat, není instituce s byrokratickým aparátem potřebná. Je také potřeba vyjednat, aby se na nás nevztahovala migrační politika a přijetí eura. Pokusil se i narovnat názory na euro: „My neříkáme, že jsme proti eurozóně. Země, které euro chtějí mít, ať si ho mají. Byl bych i pro, aby zůstalo povoleno lidem v České republice euro používat, když budou chtít. Je řada obchodů, kde euro přijmou dobrovolně, je řada parkovacích automatů, kde nakonec euro přijmou a to je v pořádku. Když to někdo chce dobrovolně, tak ať to chce. Takže, když říkáme, že jsme proti euru, není to přesné. Jsme proti rušení koruny. Koruna česká je národní měna, na kterou máme zprostředkovaný vliv jako občané,“ vysvětloval Mach. Zároveň ale uvedl, že Svobodní nesouhlasili s tím, aby byl guvernérem ČNB jmenován Rusnok. A to nebylo vše: „Nesouhlasili jsme s tím, jakým způsobem centrální banka utrácela miliardy korun, aby ovlivnila kurz. S tím vším nesouhlasíme, ale pořád je to lepší, než abychom spadli do eurozóny a spolu s tím do celkové dluhové unie a museli bychom přispívat na krachující státy Řecko, Španělsko, na italské banky,“ dodal.

Vyjádřil se i k populárním kotlíkovým dotacím. „Kdo by nechtěl dotace na nový kotel? Ale to vede k ponižování člověka, k tomu, aby se lidé někde stavěli do fronty, případně nocovali ve spacáku. Zaměstnávají se další úředníci, kteří mají rozdělování na starosti. Přitom je to jednoduché. My říkáme – pojďme zrušit daň z nabytí nemovitosti. Ten, kdo si koupí byt, chalupu, domek, nebude ji muset platit, nebude muset platit např. 150 000 korun státu, v momentě, kdy se vyčerpal nákupem. On si může koupit dva nové kotle nebo něco jiného. Budou to jeho peníze. Stát nebude lidem tahat neustále peníze z kapes, živit přerozdělovací aparát a nebude rozdávat dotace těm, kteří si je nějak vydyndají přes své známé nebo si je všelijak korupčně získají. Nechceme, aby tady existovaly dotace ve prospěch jedněch na úkor druhých. Chceme, aby lidé rozhodovali svobodně o tom, jak si s penězi naloží,“ popisoval Mach.

Odmítl také zákaz kouření v restauracích. „Nesouhlasím s drzostí státu to nařídit všem plošně,“ uvedl Mach s tím, že lidem jsou mařeny obchodní záměry. „Nechceme nespravedlivé věci, že zákon dá někomu privilegia.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…