Další útoky v Evropě? Prostě budou

19.04.2016 11:19

Protože další útoky podobné těm z Paříže nebo Bruselu Evropu čekají, musí se naučit koordinovat své tajné služby. A přijmout tvrdší zákony. Bývalý americký ministr vnitra Michael Chertoff to uvedl ve vyjádření poskytnutém serveru Aktuálně.cz.

 Další útoky v Evropě? Prostě budou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Koncertní sál Bataclan se stal dějištěm útoku teroristů Islámského státu, při kterém zahynulo osm desítek lidí. Pařížané jsou z toho v šoku

Michael Chertoff byl ministrem vnitra za vlády George W. Bushe, kdy v USA vrcholila debata o kompetencích tajných služeb a kdy se Spojené státy stále ještě vzpamatovávaly z šoku po teroristickém útoku z 11. září. Tehdy začaly tajné služby pronikat hluboko do soukromí občanů.

V podobné situaci, jako byli Američané, jsou nyní Evropané. Musejí dokázat koordinovat své tajné služby a přijmout tvrdší zákony, aby získali více informací a mohli společnost ochránit před terorismem.

Celý text je ZDE

„Nemyslím, že prohráváme, když musíme mezi svobodou a bezpečností hledat kompromis. Musíme si jen uvědomit, že nemůžeme mít absolutní svobodu. Ta znamená anarchii,“ řekl Chertoff v rozhovoru pro zmíněný server.

Dohoda o sdílení dat pasažérů letadel, kterou minulý týden schválil Evropský parlament, je podle něj důležitým krokem. Vytvoření společné evropské zpravodajské služby považuje – stejně jako většina expertů – za nemožné, ale Evropané by mohli více propojit své databáze a vypracovat si například společný standard jejich shromažďování, propojování a sdílení, tedy společná pravidla a technologie.

Potřebujeme Schengen pro tajné služby

„Jako jste vytvořili Schengen pro volný pohyb lidí, potřebujete vytvořit Schengen pro tajné služby a sdílení jejich informací,“ řekl Chertoff. Za nejdůležitější v boji proti terorismu totiž považuje umět rychle a účinně propojit metadata z telefonních hovorů, cestování a plateb.

Evropa se podle něj musí připravit na další útoky podobné těm, které se odehrály ve Francii a v Bruselu. Jejich pravděpodobnost poroste s tím, jak bude takzvaný Islámský stát prohrávat pozemní válku v Sýrii a Iráku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…