„Dárek“ nového ministra školství. Zápisné zaplatíte všichni

17.05.2012 10:30

Mnozí ze studentů, kteří věřili, že dostudují dřív, než bude zápisné zavedeno do praxe, zřejmě zapláčí. Nový ministr školství Petr Fiala sdělil, že částku dva a půl až tři tisíce korun zaplatí všichni a to možná už v lednu. Odpůrci zápisného pak jen nevěřícně kroutí hlavou a mluví i o soudech.

„Dárek“ nového ministra školství. Zápisné zaplatíte všichni
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Až dosud se nový ministr školství příliš neprojevoval. Maturantům z matematiky se omluvil za příliš těžký test, ale jen o pár dní později jim navrch přidal jedno nemilé překvapení. Oznámil totiž, že budou platit zápisné asi dva a půl až tři tisíce korun za semestr. Budou ho přitom platit všichni studenti. Nejen začínající vysokoškoláci. Informuje o tom dnešní Právo.

Změna podmínek během studia

„Debaty, které jsem o tom vedl s reprezentanty akademických obcí, zatím ukazují, že si všichni dovedeme představit spíše plošné zavedení zápisného,“ sdělil Právu ministr školství Petr Fiala. „Není tady důvod, aby to platilo jen pro studenty prvních ročníků, protože ta částka nevyjadřuje nějaké náklady za studium nebo něco podobného,“ dodal.

Po finanční stránce se tak změní i podmínky těch, kteří byli dosud zvyklí vzdělávat se zdarma a je otázka, zda nebude možné soudně napadnout změnu parametrů studia v jeho průběhu. Ministr se toho neobává.

Zápisné v lednu? Absurdní nápad

Předseda Studentské komory rady vysokých škol Miroslav Jašurek ale ministrův optimismus nabourává.  „Nedovedu si představit, že by něco takového bylo legislativně možné. Ústavně mi připadá nemožné, aby se studentům měnily podmínky v průběhu studia,“ řekl Jašurek. Za ještě nepřijatelnější variantu pak považuje úvahu o tom, že by se zápisné platilo už v lednu. Změna podmínek v průběhu jediného akademického roku se mu zdá být absurdní.

Podobně se na to dívá i profesor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška, který připomíná, že když už se bude platit zápisné, mělo by se platit při zápisu do dalšího studia, tedy např. v červnu. Jakákoli jiná možnost mu přijde postavená na hlavu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …