„Dělá se mi špatně.“ Úder bojovníkovi s Ruskem: Jde o Vondru, už i o něj... Překvapivý vývoj

18.09.2019 6:58

Alexandr Vondra si dovolil kritizovat časopis Respekt, protože podle něj uhnul příliš doleva a bere se příliš vážně. Za to byl definitivně zařazen do skupiny „ruských trollů“, u kterých se lidé, kteří se považují za bojovníky proti kremelské hrozbě, trumfují, kdo objeví větší „kompro“. Tentokrát vyhrál Jakub Kalenský, bývalý expert EU na boj proti dezinformacím. A mnohým se z jeho vítězství udělalo zle.

„Dělá se mi špatně.“ Úder bojovníkovi s Ruskem: Jde o Vondru, už i o něj... Překvapivý vývoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Vše začalo, když se Alexandr Vondra na svém facebooku vyjádřil k rozhovoru, který poskytl časopisu Respekt. Měl k němu blízký vztah, neboť samizdatový předchůdce Respektu, časopis Informační servis, se původně utvářel u něj doma.

Anketa

Zeman tvrdí, že by se mělo zvážit zrušení koncesionářských poplatků pro ČT. Jste pro?

96%
4%
hlasovalo: 45899 lidí

„Časopis byl v 90. letech liberálním médiem v původním, nejlepším slova smyslu. Byl tak i ‚můj‘. Pak se posunul doleva a hodně zezelenal. Přiznávám, že můj svět je už dlouho dost jinde,“ psal. Respekt mu před několika lety dokonce věnoval posměšnou karikaturu a úvodník, když v jakémsi rozhovoru v nadsázce prohlásil, že „Prahu postupně dobývají cyklisti, vegetariáni a homosexuálové, takže já jako konzervativní člověk, který rád jezdí autem, jí maso a miluje ženské, uvažuji o přestěhování z Prahy na venkov“.

Redaktor Švehla měl potřebu se k tématu vrátit a udělal s Vondrou rozhovor, který jej utvrdil, že jeho svět je již někde úplně jinde. „Svět Respektu je smrtelně vážný, vždy na straně pokroku. Humor ani nadsázka se do něj moc nevejde. Můj svět je fakt dost jiný. Vadí mi, když se ve jménu pokroku začíná měnit lidská přirozenost a omezuje lidská svoboda,“ vzkázal.

Příspěvek sám o sobě mnohé rozladil a měli pocit, že někdejší blízký spolupracovník Václava Havla přechází na stranu zla. Tomáš Cikrt mu vzkázal: „I vy jste se změnil a jste méně liberální, než jste se projevoval dříve.“ A jistá slečna mu rovnou vzkázala: „Smutný vidět to stáří v názorech – škoda.“

Nové kolo propuklo, když Vondrův facebookový příspěvek zjevně bez jeho vědomí převzal web Sputnik, považovaný mezi těmi, co ještě nejsou „méně liberální“, za nejhlasitější proruskou troubu.

Jako první si jej všiml Jakub Kalenský, kdysi novinář, později expert placený EU, dnes pracující pro neziskovou organizaci Atlantic Council, který se proslavil svým výstupem v americkém Kongresu. Ten sdílel screen Sputniku s fotkou Alexandra Vondry a doplnil jej smutným smajlíkem.

Proti tomu se znechuceně ohradil Jan Zahradil, Vondrův kolega z europarlamentního klubu ODS. „Havlův poradce, Zielencův náměstek, velvyslanec v USA, zmocněnec pro summit NATO, Topolánkův a Nečasův trojitý ministr zahraničí, evropských záležitostí a obrany a nyní europoslanec Vondra už je taky ruský troll,“ dodal pobaveně.

A stačilo k tomu pouze kritizovat Respekt, EU a Gretu. „A to všechno – bez jeho vědomí – ocitoval Sputnik. A odhalil to, jak jinak, Kalenský,“ dodal.

„Paranoia těchhle pokřivených týpků s cenzorskou náturou začíná celkem děsit. Vylézají z děr za každého režimu. Ale je důležité je držet daleko od reálné moci,“ dodal ke Kalenského investigativnímu dílku.

„Mně se po víc než čtvrtstoletí v politice opravdu už z málokoho udělá špatně. Ale Kalenský to dokázal,“ dodal pak ještě.

Tajemně se k debatě vyjádřil Petr Honzejk, kolega redaktorů Respektu z karlínského newsroomu: „Každý je součástí příběhu, který si vybere.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…