"Démon, kostlivec ve skříni." Bývalá mluvčí Haška znovu na scéně s tím, co údajně prováděla na úřadu Mrencová

03.08.2016 16:55

Jak tohle centrum fungovalo, to já jsem vůbec nevěděla, uvedla bývalá mluvčí hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. Podle všeho totiž hejtmanův úřad platil 400 tisíc ročně lobbistce Janě Mrencové, která pod falešným jménem pouze přeposílala e-maily.

"Démon, kostlivec ve skříni." Bývalá mluvčí Haška znovu na scéně s tím, co údajně prováděla na úřadu Mrencová
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Michal Hašek

Mluvčí Jihomoravského kraje Lucie Proutníková neexistuje. Tedy existuje, ale skrývá se za ní lobbistka Jana Mrencová. Ta fungovala v pozici tiskové mluvčí, přes kterou měla projít veškerá elektronická komunikace úřadu. Ve většině případů tomu tak nebylo, podle všeho však stejně za danou činnost inkasovala 400 tisíc korun z veřejných peněz.

Hašek má však jasno. Všechna vina je na mediální agentuře, nikoliv na jeho osobě. „Já paní Proutníkovou neznám, nikdy jsem ji neviděl,“ poznamenal Hašek a posléze celou kauzu označil za snahu ublížit jeho budoucí předvolební kampani.

Jeho bývalá mluvčí Denisa Kapitančíková však hovoří o opaku. Působení Jany Mrencové na pozici, která v mnoha ohledech zcela pozbývala smysl, bylo podle ní veřejným tajemstvím kraje. Věděli o ní všichni a také se jí zpovídali.

„Když jsem na pozici tiskové mluvčí nastoupila, byla jsem tam několik dnů, možná týdnů, volalo mi neznámé číslo. Nevěděla jsem, o koho jde... A ten člověk na mě ale byl sprostý,“ svěřila se Kapitančíková s prvním virtuálním setkáním s mluvčí Jihomoravského kraje. „Byla to Jana Mrencová. Křičela, byla vulgární, nadávala.“

„No to je náš démon, náš kostlivec ve skříni,“ údajně popisovali ostatní zaměstnanci úřadu funkci Mrencové, která prý na každého jen huláká. Kapitančíkové to však nedalo a ptala se dál.

„Šla jsem proto za hejtmanem a za ředitelkou krajského úřadu. Obou jsem se tehdy ptala, co to má znamenat. Proč to takto děláme... Oba mi odvětili, ať to neřeším,“ řekla bývalá mluvčí. Její povinností bylo jednoduše všechno poslat Mrencové dřív, než to sama rozešle novinářům a dalším adresátům. Důvody k tomu však neznala, sama přece pracovala na pozici mluvčí.

A tak občas nastala situace, kdy různá média dostávala tiskové zprávy z Jihomoravského kraje ze dvou různých zdrojů. Jedním byla virtuální mluvčí Lucie Proutníková, druhým pak mluvčí oficiální, Denisa Kapitančíková. A za Proutníkovou skrývající se Mrencová si za svou činnost vysloužila 400 tisíc ročně.

Kapitančíková zpochybnila i tvrzení současné Haškovy mluvčí, která tvrdí, že žádnou Proutníkovou nezná. „Není to pravda, ví moc dobře, jak to je. Dokonce za mnou, když jsem už byla přeřazená, jednou přišla a ptala se mě, kdo to je. Ví to moc dobře,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…