U stánku Tomio Okamury: Diktují nám USA, cizinci dělají za pár šupek. A do hospody nechodím, tak mě neurážejte

24.04.2014 7:50

REPORTÁŽ Z amplionu před brněnským výstavištěm hřímal ve středu před polednem předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Jeho hlas vyzýval kolemjdoucí, aby v květnu přišli k volbám do Evropského parlamentu. V nahraném proslovu, který se ve smyčce znovu a znovu opakoval, mimo jiné upozornil, že Úsvit nechce v naší zemi nepřizpůsobivé cizince, náboženské fanatiky ani rychlé přijetí eura bez referenda, a chce konečně zastavit politický bordel i korupci.

 U stánku Tomio Okamury: Diktují nám USA, cizinci dělají za pár šupek. A do hospody nechodím, tak mě neurážejte
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hasič Jiří Nekovář (vlevo), kandidát Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury do Evropského parlamentu

Sám Tomio Okamura ale v Brně chyběl. Kolemjdoucí osobně oslovoval se svými pár pomocníky pouze profesionální hasič Jiří Nekovář ze Žďáru nad Sázavou, který je na kandidátce do Evropského parlamentu na desátém místě. Lidem především nabízel možnost podpisu na petici za zpřísnění imigrační politiky Evropské unie.

Brňané o petici příliš zájem neměli

„Je těžké poznat, kdo je náboženský fanatik. Musela bych si to pořádně promyslet,“ odmítla s úsměvem podpis mladá maminka se dvěma dětmi. „Pane, pojďte nám podepsat petici,“ volal Jiří Nekovář na procházejícího muže s berlí. Ten ale přešel beze slov a jen mávnul rukou. „Lidé budou v hospodě nadávat a petici nepodepíšou,“ postěžoval si nahlas Okamurův muž číslo deset. Jeho hlasitá poznámka ale dopálila pána s berlí, který se jen tak nedal. Otočil se na schodech a rozhořčeně řekl: „Já v hospodě nenadávám, tak mě neurážejte! Ano?“ ohradil se.

ZDE ParlamentníListy.cz podrobně a vyváženě sledují kampaň před volbami do Evropského parlamentu

EU by nám neměla nic diktovat

„Myslím si, že by nám Evropská unie neměla diktovat, kolik musí naše země přijmout emigrantů. EU by se prostě neměla vměšovat do našich vnitřních záležitosti,“ zdůvodňoval Jiří Nekovář, proč by se měli lidé na petici podepsat. Podle jeho mínění už Francie, Německo a další západoevropské země poznaly, že multikulturní společnost je něco jiného než nepořádek v podobě bojujících gangů a dalšího růstu kriminality, která tam na mnohých místech bují.

Nejsme žádní nacisté ani extremisté

„Emigranti chtěli žít v Evropě jako Evropané, což se nepovedlo. My ale rozhodně nejsme nacisté ani extremisté. Hájíme jenom to, co si každý slušný občan naší země myslí. Většina má ale strach to vyslovit, protože už máme tak pokroucenou demokracii, že věci nenazýváme přímo, jak se mají nazývat. My nekrademe, ale tunelujeme. Nemáme gangstery, ale kmotry a mohl bych jmenovat další příklady. Tady už je vlastně všechno pokroucené,“ upozornil kandidát do eurovoleb Jiří Nekovář.

Naši lidé ztrácejí kvůli cizincům práci

Několik lidí se ale přece jen na petici podepsalo. Byl mezi nimi i Josef Kulíšek z Brna. „Znám jejich program a souhlasím s ním,“ řekl rozhodně muž. Poté připustil, že nemá nic proti migraci a emigraci. „Musíme ale uznat, že naši páni podnikatelé dávají práci cizincům za pár šupek a naši lidé kvůli tomu ztrácejí zaměstnání. Mně je jedno, jestli je někdo černý nebo bílý. Hlavně, když dělá. U nás je ale špatné to, že se kolikrát má lepší ten, co nedělá, než ten, co poctivě pracuje,“ upozornil Josef Kulíšek. „Pamatuju si RVHP a můžu říct, že je to stejně všechno na jedno brdo, všechno stejná prdel. Nám vždycky někdo diktoval, co máme dělat. Diktovali nám Němci a teď Američani,“ řekl naštvaně muž poté, co podepsal petici.

Čeští poslanci nejsou v Evropském parlamentu vidět

Podle kandidáta hnutí Úsvit Jiřího Nekováře nejsou současní čeští poslanci v europarlamentu vidět a ani slyšet. „Pokud se tam dostaneme, a já věřím, že se to podaří, tak musíme být vidět a slyšet. Naším cílem je prosadit více českých zájmů, hájit naše potraviny. EU má velmi složitý systém, který vlastně deformuje celé řízení EU. Je tam příliš složitá administrativa s mnoha slovy, kterým nikdo nerozumí. Mělo by se to zjednodušit a Evropský parlament by se měl též zúžit,“ nastínil případné plány Úsvitu na poli Evropského parlamentu Jiří Nekovář.

Podnikatelé Okamuru nevolí

Dle jeho mínění byl o petici za zpřísnění imigrační politiky Evropské unie před brněnským výstavištěm tak malý zájem proto, že na stavební veletrh přicházeli dobře situovaní lidé a podnikatelé. „Není proto předpoklad, že by zrovna tento vzorek populace volil Tomio Okamuru. Výborná místa na mítinky jsou menší a středně velká města, kde lidé přicházejí, protože mají o náš program zájem a znají ho,“ podělil se o zkušenost z terénu Nekovář. Dále upozornil, že si svou kampaň platí ze svého. „Jsem profesionální hasič, takže jsem si dnes musel vyměnit směnu s kolegou, abych tady mohl být,“ řekl kandidát do Evropského parlamentu.

Češi mají strach říct svůj názor veřejně

Při loučení znovu připomněl, že Češi dovedou prezentovat svou nespokojenost hlavně doma, uprostřed přátel, v restauracích a při grilování. Pokud ale mají říct něco veřejně, tak mají strach. Úsvit přímé demokracie má být podle jeho mínění změna ke švýcarskému vzoru, kde funguje velmi dokonalý systém se zákony, které zaručují pořádek. „Snažil se o to v roce 1932 už Masaryk, ale ani jemu tehdy poslanci nedovolili prosadit přímou demokracii, protože to přímo ohrožuje jejich zájmy, které se neslučují se zájmy většiny obyvatel,“ uzavřel debatu Jiří Nekovář.

reklama

autor: Filip Ferbie

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …