Do Řecka mají dorazit věřitelé, jednání začnou asi až v úterý

25.07.2015 6:23

Jednání Atén se zástupci mezinárodních věřitelů Řecka o novém záchranném programu by měla začít v úterý, ne v pondělí, jak se plánovalo. Napsala to dnes večer agentura Reuters s odvoláním na představitele řeckého ministerstva financí. Podle něj už byly vyřešeny problémy, které vedly k předchozímu odkladu rozhovorů, ale kvůli jistým organizačním otázkám je třeba další odklad. O jaké otázky se jedná a kdy mají do Atén dorazit zástupci věřitelů, neupřesnil. Podle předchozích zpráv měli přicestovat do neděle večer.

 Do Řecka mají dorazit věřitelé, jednání začnou asi až v úterý
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Jednání měla původně začít v pátek, ale byla odložena. Podle jednoho z činitelů Evropské komise věřitelé v Aténách hledají bezpečné místo, kde by se rozhovory mohly konat bez obav z možných demonstrací odborů. Řecká vláda nicméně popřela, že by za zdržením rozhovorů byly bezpečnostní důvody. Šlo prý jen o vyřešení logistických otázek.

To se už podle zmíněného řeckého představitele podařilo. Tento činitel přitom popřel, že by se kabinet premiéra Alexise Tsiprase snažil držet zástupce Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu mimo vládní úřady. „Nemáme s tím žádný problém,“ uvedl. Zdůraznil, že k posunutí termínu jednání na úterý nevedl „žádný politický či diplomatický důvod“.

Řekové se na inspekční návštěvy věřitelů v Aténách dívají jako na porušení státní svrchovanosti. Dosavadní vyjednávání s evropskými partnery, trvající šest měsíců, se proto konala na žádost řecké vlády v Bruselu. Vyjednávači „trojky“ EK, ECB a MMF nebyli v Řecku už více než rok.

Atény se na začátku minulého týdne na summitu v Bruselu dohodly s eurozónou na zahájení rozhovorů o třetím záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) v případě, že budou schváleny určité reformy. V noci na čtvrtek odhlasoval druhý balík reformních opatření řecký parlament, čímž se otevřela cesta k vyjednávání s věřiteli. Rozhovory by měly být uzavřeny do 20. srpna, kdy musí Řecko splatit dluh zhruba 3,4 miliardy eur Evropské centrální bance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…