„Do p*dele, má rád Zemana, a co?“ Odborníci se včera naštvali

21.03.2019 7:30

Jak jsme již informovali, Aleš Gerloch nebude ústavní soudcem, protože ho podpořilo pouze 19 senátorů z 64 hlasujících. Za Gerlocha se jasně postavili pouze senátoři ANO, proti Gerlochově nominaci se před hlasováním vyslovili lidovci, TOP 09 nebo představitelé Starostů a nezávislých či hnutí Senátor 21. Senátoři Gerlochovi vyčítali jeho minulost, komentátoři pak, že tato minulost jim vadí poněkud selektivně. A Jiří Ovčáček nebral ohledy vůbec a nezvolení Gerlocha prohlásil za bolševické kádrování.

„Do p*dele, má rád Zemana, a co?“ Odborníci se včera naštvali
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vystoupení prezidenta Zemana na sjezdu ČSSD

Jak informovaly Novinky.cz, senátoři Gerlochovi vyčítali jeho minulost. „Byl kandidátem vstupu do komunistické strany, a pak 15 let od roku 1975 až do roku 1990 byl členem strany, která porušovala lidská práva a svobody i principy plurality, kdy si uzurpovala vedoucí úlohu ve státě a společnosti,“ prohlásil senátor za lidovce Zdeněk Papušek.

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí

„Ústavní soud potřebuje osobnosti s mimořádným morálním kreditem, které budou odolné vůči politickým tlakům i jiným svodům. Z toho důvodu mě netěší, že nám pan prezident navrhl kandidáta, který začátkem 70. let, tedy v době tuhé normalizace, vstoupil do komunistické strany. Navíc pan Gerloch informaci o svém členství v KSČ neuváděl, ani když minulý rok kandidoval do Senátu, zřejmě tušil, že by mu to příliš nepomohlo. Takového kandidáta opravdu podpořit nemohu,“ uvedl své důvody senátor za TOP 09 Tomáš Czernin.

Czernin se podobně vyjádřil na sociálních médiích: „Zdravý selský rozum zvítězil,“ označil nezvolení Gerlocha. „Copak může v demokratické zemi působit jako soudce ústavního soudu bývalý normalizační komunista a advokát protiústavních excesů páně prezidentových? To i jen základní cit pro spravedlnost nedovoluje. Věřím, že to takto vnímá většina lidí. A to navzdory různým relativizujícím právnickým kličkám,“ ptá se a odpovídá si senátor.

Byly zde i výtky proti Gerlochovu akademickému působení, jak uvádí iDNES.cz. „Přečetl jsem si profesní životopis pana Gerlocha. Je rozsáhlý, ale nechápu, proč v něm nejsou uvedeny jeho práce před rokem 1995,“ řekl člen klubu Starostů a nezávislých Marek Hilšer, taktéž kandidát na prezidenta. Kritizoval, že Gerloch do svého profesního životopisu nenapsal, že působil na kontroverzních vysokých školách, spojovaných s udělováním „turbotitulů“ některým politikům, třeba na Vysoké škole Karlovy Vary. „Neuvedl jsem vysoké školy, kde jsem působil marginálně,“ hájil se před senátory Gerloch.

Na Facebooku na to upozornil i ostravský senátor za ODS Zdeněk Nytra: „Dnes v Senátu mnohem důležitější věci (životní prostředí) než TAJNÁ volba ústavního soudce. Kandidátovi bylo připomenuto, co dělal před r. 1989 a na kterých ‚vejškách‘ potom právo vyučoval. Ve svém CV na to trochu zapomněl...“

Radoval se také lékař a člen TOP 09 z Liberecka Tomáš Rejmont: „Zemanův kandidát Gerloch nebude ústavním soudcem. Senát jeho nominaci odmítl. Zeman dostal přes prsty. SUPER!“

Senátorům naopak vyčinila novinářka a překladatelka Irena Ryšánková: „Tak to senátorům gratuluju. Nezvolit Gerlocha jen proto, že nemají rádi prezidenta, to je skutečně důkaz úrovně naší pojistky demokracie,“ říká ironicky a dodává slova o dvojím metru v Senátu: „Jo aha, Gerloch byl kandidátem vstupu do strany. Jistě, to je strašné. Soudruh generál Petr Pavel, idol všech demokraticky smýšlejících jedinců, byl důstojník v Československé lidové armádě, přísahal Varšavské smlouvě a na rozdíl od Gerlocha reálně byl v KSČ. Je to taky strašné? Nebo jen u toho, u koho se ‚nám‘ to hodí?“

Ozval se též glosátor Petr Paulczyňski:. „Gerloch neprošel? Už se těším až jim tam Miloš nominuje Koudelku.“ Zdeněk Koudelka je ústavní právník, taktéž bývalý poslanec ČSSD, který se mimo jiné v rozhovoru pro PL opřel do soudce Baxy, jenž Zemana obvinil z pokusů o ovlivňování justice. „Gerloch, málo pokrokový – chápu. Představte si, že ten blázen si myslí, že matka je žena a otec je muž! No šílenec... Naštěstí ho náš pokrokový senát zastavil – si představte tu hrůzu, kdyby tam nebyl Fischer, Hilšer, Bek...“ ironizuje dále Paulczyňski.

 

 

„Do pr*ele, kdo jiný by měl být ústavním soudcem než profesor teorie práva a ústavního práva, emeritní dvojnásobný děkan nejstarší a největší české právnické fakulty a zkušený advokát Aleš Gerloch?

Pan profesor je zkrátka vysoce inteligentní člověk, nezpochybnitelná odborná autorita, která je však národně a konzervativně smýšlející a nejde na ruku kulturně-mediální frontě pražské kavárny. To senátorským bafuňářům z TOP 09/STAN/KDU... k odmítnutí stačí.

To se opravdu budeme řídit ‚radami‘ od někoho z Cardiffu? Být prezidentem, na ÚS navrhnu jména: Gerloch, Koudelka, Mlsna, Gřivna,“ rozčiloval se právník Tomáš Grygar.

A celkem pochopitelně své rozhořčení neskrýval Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Zemana, jenž Gerlocha navrhl. „30. výročí pádu komunismu. O podpoře opět nerozhoduje nezpochybnitelná odbornost, ale kádrový profil a ideologická hlediska. Bolševici jsou zpět. Ti samí, kteří hlasitě vyčítají prof. Gerlochovi členství v KSČ, vynášejí do nebes člena KSČ a příslušníka ČSLA. Chucpe! Bolševici zakazovali profesní uplatnění kvůli třídnímu původu. Novodobí bolševici postupují obdobně u lidí s odlišným názorem. Jsou rozlezlí v politických stranách, které si samy říkají ‚demokratické‘. To je ostatně také stará bolševická propagandistická metoda,“ řádil Ovčáček na Twitteru.

 

Celý článek ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…