Do sněmovny nastoupil nový poslanec Syblík. Nahradil kolegu z ČSSD Peteru

02.09.2014 16:54

Sněmovna je opět kompletní. V úvodu úterní mimořádné schůze složil slib Zdeněk Syblík, jenž v dolní komoře nahradil středočeského hejtmana Miloše Peteru (oba ČSSD). Petera rezignoval minulý týden, naplnil tak stranické usnesení proti kumulaci funkcí. Syblík je ve středních Čechách Peterovým náměstkem pro sociální věci.

 Do sněmovny nastoupil nový poslanec Syblík. Nahradil kolegu z ČSSD Peteru
Foto: Redakce
Popisek: Ing. Miloš Petera, ČSSD, hejtman, předseda středočeské ČSSD

Petera koncem června v hejtmanském křesle nahradil stranického kolegu Josefa Řiháka, který vyhověl výzvě spolustraníků a odstoupil.

Ze sociálnědemokratických hejtmanů už dřív opustili funkci poslance Michal Hašek a Jiří Zimola. Rozhodli se dál vést Jihomoravský a Jihočeský kraj. Naopak ministr vnitra a poslanec Milan Chovanec se vzdal postu hejtmana Plzeňského kraje.

Hejtmani Běhounek a Novotný si ponechali poslanecké mandáty

Dva hejtmani stranické doporučení nerespektovali. Poslanci zůstali Jiří Běhounek a Josef Novotný, kteří stojí v čele Kraje Vysočina a Karlovarského kraje.

Sociální demokraté si už dřív ve vnitrostranickém referendu odhlasovali, že se kumulaci funkcí pokusí zabránit návrhem zákona. Nejprve ho chtějí předjednat v koalici. Uvnitř strany už koluje návrh čtveřice hejtmanů, kteří požadují změnu Ústavy tak, aby do budoucna nebyl poslanecký mandát slučitelný s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …