Dobytek, binec a čvachtání. Miloš Zeman přijel na úřad a spustil

25.06.2014 15:57

REPORTÁŽ O budoucnosti českého venkova, jaderné energetice, ale také o prezidentově „jachtě“ byla řeč hned při úvodním setkání prezidentského páru na úřadě Kraje Vysočina. Tady zahájil Miloš Zeman třídenní návštěvu oblíbeného regionu. Místní hejtman požádal hlavu státu o podporu plánu rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

 Dobytek, binec a čvachtání. Miloš Zeman přijel na úřad a spustil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman při třídenní návštěvě kraje Vysočina spolu s hejtmanem Jiřím Běhounkem (ČSSD)

Před sídlem Kraje Vysočina přivítal prezidentský pár hejtman Jiří Běhounek s manželkou. Prezident se pak v místním kongresovém sále setkal se členy zastupitelstva kraje, řediteli organizací i představiteli policie nebo duchovní správy. Nejdřív se ujal slova hejtman Běhounek, který hlavu státu přivítal: „Děkuji, že si pan prezident Vysočinu vybral jako poslední a věříme, že prostředí ho bude inspirovat, i když prohlašuje a teď při osobním setkání to zopakoval, že Vysočina je jeho domovem. Snad ho něčím překvapíme.“ Pak předal slovo prezidentovi. „Na Vysočinu se zcela jistě po skončení svého funkčního období vrátím, protože se cítím tady doma. Dokonce jsem vytvořil teorii, podle níž Kolín, mé rodné město, je součástí Vysočiny, což mohu hravě prokázat, protože v Kolíně jsou poslední výběžky Železných hor a ty jsou považovány za součást Vysočiny,“ potvrdil svou náklonnost k tomuto kraji Zeman.

Zeman: Plně podporuji rozšíření elektrárny Dukovany

Pak se věnoval možnosti postupného dobudování krajských soudů tak, aby každé krajské město mělo i krajský soud. Hovořil o nutnosti čerpání finančních prostředků do dopravní infrastruktury v regionech. „Seznámil jsem se velmi podrobně s problémy vašeho kraje. Snažím se setkat s co největším počtem lidí,“ potvrdil mimo jiné Zeman, který má i na Vysočině v plánu hned několik setkání s občany na náměstích, debaty v podnicích nebo návštěvy místních samospráv. „Víte, že jsem velký zastánce jaderné energetiky a nesnáším, když jsou naše pole pokryta solárními panely, takže plně podporuji úmysl rozšíření kapacity jaderné elektrárny Dukovany,“ upozornil mimo jiné v úvodním proslovu Zeman.

Prezidentovi chyběla minerálka

I když bylo na úřadě vše precizně připraveno, přeci jen jedna věc hlavě státu chyběla. „Milý pane hejtmane, ve všech ostatních krajích jsem měl na stole skleničku vody, jen Vysočina minerálku nedodala,“ postěžoval si Zeman. Hejtman ho ujistil, že chybu napraví a pak už začala diskuze. „Jak vidíte budoucnost českého venkova a zemědělství?“ ptal se starosta Vlček z Pacova. „Shodou okolností jsem měl včera jednání s panem ministrem zemědělství. Shodli jsme se na tom, že iluze o tom, že vše vyřeší malé rodinné farmy, byla skutečně iluzí,“ reagoval Zeman.

„Myslím si, že existují některé naprosto nesmyslné zemědělské dotace, například za dvojí posekání louky. Bylo by daleko výhodnější, kdyby tyto dotace byly spojeny s tak zvanými velkými dobytčími jednotkami, což prakticky znamená přechod k pastvinářství. Důležitá je změna proporcí mezi živočišnou a rostlinnou výrobou ve prospěch živočišné výroby včetně možnosti využívání bioplynových stanic ovšem ve vlastnictví zemědělských podniků,“ dodal.

Prezident se chystá s „jachtou“ na rybník

Další dotaz už se týkal prezidentovy dovolené. „Osobně za nejkrásnější místo Vysočiny pokládám vesničku Samotín pod Žďárskými vrchy. Některá místa o dovolené navštívím autem a těším se, že na svém nafukovacím člunu, kterému hrdě říkám jachta, vyjedu na rybník a za každým keřem se bude skrývat fotoreportér Blesku s teleobjektivem, aby ukázal, jak se prezident čvachtá v rybníku. Já na tom nevidím nic špatného a rozhodně to pokládám za přirozenější, než jet na dovolenou do Toskánska,“ reagoval prezident.

Další dotaz se týkal zavedení povinného registru smluv. „Pokládám ho za dobrou věc a ti, kteří tvrdí, že jde o obrovskou administrativní zátěž, by si měli vzít příklad z těch míst, kde to už funguje. Samotné vložení smlouvy do registru trvá jen několik minut. Pokud nějaký úředník vykládá, že jde o celodenní práci, tak tomu buď nerozumí, nebo se domáhá zvýšení platu. Myslím si, že povinné zveřejňování smluv je nástrojem boje proti korupci,“ reagoval Zeman.

Rozumní ekologové by prý měli podporovat jadernou energetiku

Dál byla také řeč o možnosti zlepšení životního prostředí v regionu. „I na Vysočině vidím jako největší problém černé skládky. Mám obavu, že jejich počet se v čase zvyšuje. Všechny řeči o tom, jak je odstraňujeme, jsou možná pravdivé, ale odstraníte jednu a místo ní vzniknou tři další. Spíše bych tady viděl zpřísnění sankcí a nový zákon o skládkování odpadů,“ uvedl Zeman.

V reakci na jeden z posledních dotazů se pak prezident věnoval problematice jaderných elektráren. „Důvodů, proč podporuji jadernou energetiku, je hned několik. Pominu důvod, který se často uvádí, a to je energetická soběstačnost a současná situace na Ukrajině. Dokonce pominu i ekonomické důvody, i když si myslím, že výroba v jaderných elektrárnách je ekonomicky nejefektivnější. Pro radost ekologům bych uvedl i ekologický důvod, protože neemitují skleníkové plyny, takže rozumní ekologové by je měli vítat. Vycházím z toho, že životnost jaderných elektráren byla podceněna. Ukazuje se, že existující reaktory mohou dále fungovat dalších dvacet, třicet let. Když se podíváte na náš energetický mix, tak jaderná energetika zatím představuje 35 procent celkové spotřeby elektřiny, zatímco ve Francii je to kolem 70 procent,“ uvedl Zeman s tím, že nelze příliš spoléhat na další zdroje. „Když přestane svítit slunce, nepřestaneme ani svítit, ani topit. Musí tady být záložní kapacita,“ dodal.

Vysočina chce rozšířit jadernou elektrárnu

Na téma navázal také hejtman Běhounek. „Dovolím si vás veřejně poprosit, zda byste nemohl s panem ministrem Mládkem otevřít otázku, zda by bylo možné projektovat pátý blok jaderné elektrárny Dukovany. Je to otázka patnácti let, než se od tohoto kroku pak stavba zahájí. Zastupitelstvo vyjádřilo podporu této záležitosti,“ žádal hejtman. „Jak znám jeho názory, tak se shodují s mými. Je ten, kdo není zatížen předsudky,“ reagoval mimo jiné Zeman, který dodal: „Větrné elektrárny na pobřeží Severního moře mají smysl, my Severní moře nemáme.“

Pak prezident odjel do společnosti Bosch Diesel v Jihlavě, kde si prošel provoz a debatoval se zaměstnanci. V odpoledních hodinách měl v plánu setkání s občany Jihlavy a Polné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…