Doktor Macek právě dopsal pichlavý vzkaz kongresu ODS: Vážně si myslíte, že...

16.01.2014 13:40

Bývalý politik ODS a pravidelný glosátor aktuální situace Miroslav Macek poslal ParlamentnímListům.cz svůj text ke kongresu ODS. Na počínání občanských demokratů nahlíží kriticky a vyzývá je, aby se chytili za nos a zvolili důvěryhodné lidi reprezentující střední třídu.

 Doktor Macek právě dopsal pichlavý vzkaz kongresu ODS: Vážně si myslíte, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

V úvodu svého textu Macek odkazuje k hodnotám, na kterých byla ODS založena. „Občanská demokratická strana byla založena proto, aby zastupovala a hájila zájmy vznikající střední třídy, lidí, kteří se živí prací svých rukou a hlav, svojí podnikavostí a umem, a kteří od státu požadují jen jedno jediné: Aby jim nepřekážel a nekomplikoval jim život. Jak se jí podařilo tyto zájmy svých přirozených voličů hájit a uhájit, vidíte dnes sami,“ konstatuje Macek.

Připomíná pak situaci střední třídy v celé EU, která je podle něj pod neustálým socialistickým tlakem zákazů, příkazů a regulací.

Místo zjednodušení jakési politbyro

Macek se pozastavuje nad snahou občanských demokratů instalovat do vedení strany co největší počet lidí namísto zjednodušení struktur strany. „Je zde snaha o vytvoření jakéhosi nového politbyra o sto členech a ponechání funkcí 1. místopředsedy a čtyř místopředsedů, jen aby se ukojilo více ambicí, ač by dva tradiční místopředsedové bohatě stačili.“

Miroslav Macek odhaluje spektrum kandidátů do vedení ODS a vyjmenovává: „Deset (!) stávajících poslanců a senátorů, jeden politolog, dva starostové, bohužel jen jeden živnostník a jeden podnikatel. Opravdu se domníváte, že to je ten dobře sestavený rezervoár lidí, kteří přirozeně osloví ty zbytky střední třídy, které ještě věří v renesanci ODS? Já tedy ne,“ konstatuje.

Miroslav Macek ještě připomíná „starou neřest“ – handlování pod heslem „my vám zvolíme vašeho, vy nám zase našeho“. „Pokud toto vše delegátům kongresu nedojde, nechytí se za nos a nezvolí do vedení nové zástupce, důvěryhodně reprezentující střední třídu a její zájmy (je jich v té nabídce doslova pár), pak živoření potrvá dál,“ uzavírá poznámku ke kongresu bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek.

Celý text Miroslava Macka:

Právě jsem dopsal text k zítřejšímu kongresu ODS... Občanská demokratická strana byla založena proto, aby zastupovala a hájila zájmy vznikající střední třídy, lidí, kteří se živí prací svých rukou a hlav, svojí podnikavostí a umem, a kteří od státu požadují jen jedno jediné: aby jim nepřekážel a nekomplikoval jim život. Jak se jí podařilo tyto zájmy svých přirozených voličů hájit a uhájit, vidíte dnes sami. Navíc za situace, kdy je střední třída celé EU pod neustálým socialistickým tlakem zákazů, příkazů a regulací. Z výše řečeného jednoznačně vyplývá program ODS - nového nic vymýšlet netřeba. Z výše řečeného vyplývá též nezbytnost příkladně zjednodušit a zefektivnit struktury a chod ODS - namísto toho je snaha o vytvoření jakéhosi nového politbyra o sto členech a ponechání funkcí 1. místopředsedy a čtyř místopředsedů, jen aby se ukojilo více ambicí, ač by dva tradiční místopředsedové bohatě stačili. Mezi kandidáty na vrcholné funkce můžeme nalézt: deset (!) stávajících poslanců a senátorů, jednoho politologa, dva starosty, a bohužel jen jednoho živnostníka a jednoho podnikatele. Opravdu se domníváte, že to je ten dobře sestavený reservoir lidí, kteří přirozeně osloví ty zbytky střední třídy, které ještě věří v renesanci ODS? Já tedy ne. Navíc jsem, bohužel, přesvědčen, že opět zapracuje dávná neřest delegátů kongresu: není důležité, zda je kandidát nejlepší, ale že je od nás, takže hurá do handlů „my vám zvolíme vašeho, vy nám zase našeho“. Pokud toto vše delegátům kongresu nedojde, nechytí se za nos a nezvolí do vedení nové zástupce, důvěryhodně reprezentující střední třídu a její zájmy (je jich v té nabídce doslova pár), pak živoření potrvá dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…