Drábkovi zbourali pomník. Ministerstvo hledá nový systém na výplatu dávek

24.08.2014 8:33

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá vypsat novou veřejnou zakázku s cílem uvést do provozu nový systém výplaty dávek. Zakázka, která má podle prvních odhadů přijít na 1,8 miliardy korun, bude zároveň znamenat definitivní tečku za obdobím někdejšího ministra práce a sociálních vwěcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Drábkovi zbourali pomník. Ministerstvo hledá nový systém na výplatu dávek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

Od devadesátých let se o výplatu sociálních dávek starala firma OKsystem. Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) to ale po příchodu na ministerstvo v roce 2010 chtěl změnit s tím, že tuto výplatu dávek lze zařídit levněji. V praxi se však ukázalo, že k tak výrazné slevě po změně správce systému nedošlo. Prohlásil to alespoň Nejvyšší kontrolní úřad. Exministr Drábek ale i dnes prohlašuje, že úřad nesečetl náklady odpovídajícím způsobem.

OKsystem varuje

Drábek navíc nevypsal veřejnou zakázku na nový systém výplaty dávek. Dodavatele zaškatulkoval do systému již existujících smluv u rezortu vnitra. V souvislosti s tím je dnes stíhán i Drábkův někdejší náměstek Vladimír Šiška. NKÚ tvrdí, že systém byl ve skutečnosti až pětkrát dražší, než sliboval Drábek. Mimo to docházelo při změně systému ke kolapsům ve výplatách dávek a pracovníci úřadů práce byli přetěžováni.

Současná ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) proto hodlá vypsat otevřené výběrové řízení. Do toho se hodlá přihlásit i firma OKsystem. Novinkou by ale měla být možnost státu měnit systém v návaznosti na změny v legislativě již samostatně. Před tím však firma OKsystem varuje.

„Zahájit vývoj zcela nového systému je nehospodárné a velmi riskantní, což se ostatně před dvěma lety potvrdilo,“ upozornil Jiří Procházka, spolumajitel OKsystemu právě s odkazem na plán exministra Drábka.

„Papírové předpoklady“ ukazují, že nový systém výplaty dávek by měl vyjít na 1,8 miliardy korun. Ministerští úředníci však počítají s tím, že konkurence konečnou cenu výrazně srazí, jak ukazují i zkušenosti ze zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…