„Drahý Miloši,“ začala Zemanova návštěva Chorvatska. A „drahý Miloš“ začal mluvit o Kosovu. Nastal výpadek, zajímavé to bylo i s jídlem

28.03.2017 14:55

REPORTÁŽ Kosovo nepatří do NATO. Prohlásil to Miloš Zeman po setkání s chorvatskou prezidentkou v Záhřebu. Mluvili spolu také o migrační krizi nebo hrozbě ze strany Islámského státu. Přes mnohá vážná témata našel český prezident v chorvatské metropoli prostor pro svůj oblíbený humor. To když mluvil o odstranění vážné překážky česko-chorvatských vztahů. Ze Záhřebu informuje reportér ParlamentníchListů.cz.

„Drahý Miloši,“ začala Zemanova návštěva Chorvatska. A „drahý Miloš“ začal mluvit o Kosovu. Nastal výpadek, zajímavé to bylo i s jídlem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Chorvatska

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou v úterý zahájil státní návštěvu Chorvatska. V Záhřebu, kam dorazil s předstihem už v pondělí večer, se zdrží do středečního odpoledne. Kromě jednání s chorvatskou prezidentkou a oběda s premiérem má Zeman na programu i zahájení podnikatelského fóra či setkání s krajany. 

„Pane prezidente, drahý Miloši, srdečně Vás vítám v Záhřebu,“ zahájila prezidentka Kolinda Grabar Kitarović společnou tiskovou konferenci. Hovořilo se pochopitelně o turismu, neboť Čechů do Chorvatska během sezóny dorazí až milion, a jsme tak na šestém místě ze všech národností. 

Právě probíhající návštěva je prvním oficiálním setkáním prezidentů. V předchozích letech se nicméně prezident Zeman se svou chorvatskou kolegyní viděl na řadě summitů. Do Záhřebu český prezident přivezl pozvání pro chorvatskou prezidentku na reciproční návštěvu Prahy. 

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

„Vzhledem k tomu, že početná chorvatská menšina v České republice organizuje jakýsi cyklus svých slavností na jaro příštího roku, myslím, že jsme se předběžně dohodli na tomto termínu,“ prozradil Zeman. 

Vzájemné vztahy Česka a Chorvatska jsou podle prezidentky Kitarovićové na dobré úrovni a tato návštěva je může ještě rozšířit. 

Kupříkladu čeští byznysmeni mají v Chorvatsku podle Miloše Zemana co dohánět, neboť jsou v investicích až na patnáctém místě. „Budeme se muset poněkud zlepšit,“ uvedl český prezident Miloš Zeman. 

Aktuální státní návštěva by tomu mohla konkrétně pomoci. Jak prezident Zeman upozornil, v rámci jeho podnikatelského doprovodu přijeli i zástupci dvou firem, které plánují stavbu hotelových resortů. Mluvilo se prý také o investicích v bankovním sektoru nebo energetice. 

„Česká republika plně podporuje integraci zemí tohoto regionu do evropských struktur, samozřejmě i do NATO; a se zvláštním důrazem podporujeme i vstup Chorvatska do schengenského prostoru,“ potvrdil Zeman. 

Prezidenti se zabývali i zahraničněpolitickými otázkami. „Například jsme se bavili o brexitu, nebezpečí islámského terorismu a řadě dalších oblastí včetně současného stavu Evropské unie. Mám velkou radost z dobrého začátku našich jednání a věřím, že ve stejném duchu budou nadále tato jednání pokračovat. Odstranili jsme poslední a v zásadě jedinou překážku našich vztahů. Na základě návrhu paní prezidentky nedostanu dnes ke slavnostní večeři mořské ryby, které nesnáším, ale dostanu něco jiného. Žádné další překážky neexistují,“ zakončil odlehčeně Miloš Zeman svůj projev před novináři. 

Během novinářských dotazů se následně mluvilo o trochu citlivějších tématech. Například zda rozšiřování NATO o země západního Balkánu platí pro všechny vzhledem k tomu, jaký vztah některé státy k Alianci mají. „Zastávám názor, že to platí pro země západního Balkánu, a můj osobní názor je, že to neplatí pro Kosovo, protože si nejsem zcela jist, zda Kosovo do NATO patří,“ vyslovil se Miloš Zeman. 

Podle prezidentky Kolindy Grabar Kitarović Chorvatsko absolutně podporuje rozšiřování NATO na jihovýchodě Evropy „o všechny země, které si to přejí“. Ne všichni ale po členství v NATO touží. „V tuto chvíli si to Srbsko nepřeje, ale jednoho dne možná změní názor,“ dodala k tomu chorvatská hlava státu. 

Chorvatskou státní televizi zajímalo, jaký je postoj Česka k vícerychlostní Evropě. Nastal ale zádrhel v podobě výpadku techniky. Tiskovka prezidentů totiž probíhala v národních jazycích a vše bylo simultánně tlumočeno. Sluchátko, které měl prezident Zeman, selhalo a vše mu nakonec v angličtině přetlumočila přímo prezidentka Kitarovićová. 

„Tak za prvé, selhala nám technika. Za druhé, techniku nahradila paní prezidentka a já jí za to velice děkuji a za třetí, jsem zásadně proti. Pokud má být Evropa skutečně jednotná, nemůže být dvou, natož tří nebo čtyřrychlostní. To by byla úplná zvrhlost,“ uzavřel Miloš Zeman. 

Posledním tématem byla již probíhající spolupráce Chorvatska s Visegrádkou čtyřkou s tím, že podle Zemana by se mělo přidat i Rakousko. „To by mohlo přinést zkušenosti s migrační krizí. Zjistil jsem, že Chorvatsko je k migrační krizi poněkud tolerantnější než Česko. Vyjádřilo ochotu přijmout poměrně vysoký počet migrantů, ale výsledkem bylo, že celkový počet přijatých migrantů dosahuje čísla patnáct, protože ostatní chtěli do Německa,“ dodal český prezident. Téma hrozící migrační vlny prý zůstává živé hlavně kvůli výhrůžkám tureckého prezidenta. 

Po jednáních s chorvatskou prezidentkou se česká hlava státu přesunula na hřbitov Mirogoj. Tam se Miloš Zeman zúčastnil asi tříminutového pietního aktu u pomníku obětem války. 

Během odpoledne absolvoval prezident oběd s premiérem Andrejem Plenkovićem. Večer se pak prezident Zeman zúčastní slavnostní večeře v Prezidentském paláci. Tam, jak Zeman prozradil, dostane místo mořských ryb, které nesnáší, něco jiného. Patrně půjde o telecí. Ve středu se prezident republiky setká s šéfem parlamentu, zahájí česko-chorvatské byznys fórum a setká se s krajany. Do Prahy by se měl armádním speciálem vrátit navečer. 

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …