Druhý pilíř? Budou nám v kase chybět peníze, upozornil úředník z ministerstva

28.06.2012 10:29

Státní pokladna by mohla v důsledku důchodové reformy přijít až o 25 miliard korun ročně. Upozornil na to v pořadu Českého rozhlasu Jan Škorpík z ministerstva práce a sociálních věcí.

 Druhý pilíř? Budou nám v kase chybět peníze, upozornil úředník z ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Důchodová reforma ano, či ne? A jak případně může druhý pilíř poškodit státní pokladnu? Jak vyplývá z rozhovoru se samotnými pracovníky ministerstva práce a sociálních věcí, druhý pilíř skutečně může poškodit státní kasu a to v případě, když by se třeba polovina lidí s nadprůměrným příjmem rozhodla pro druhý pilíř, tedy dobrovolné spoření u soukromého subjektu.

Jak by ale vláda případně látala tuto díru? Podle Škorpíka prý sjednocením daně z přidané hodnoty na vyšší úroveň.

„Myslíte zvýšení daně?“ otázal se vzápětí na to Škorpíka v rozhlase ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. Ten totiž ekonomický pořad Rádia Česko moderoval. „Zároveň připomněl, že česká vláda v podobných případech až příliš často volí zvýšení daní,“ uvedl pak k tomu sám rozhlas v článku zveřejněném na webové stránce.

Jan Škorpík přiznal, že nejhorší scénář, s nímž počítá ministerstvo, je výpadek ve výši o 20 až 25 miliard korun ročně.

Pozor, abychom nedopadli jak na Slovensku

V pořadu také zaznělo upozornění, že například na Slovensku a Maďarsku, kde si na důchody lidé také měli spořit jak se státem, tak se soukromými společnostmi, se celý systém přibrzdil a tím vznikly nemalé problémy. Šlo o to, že v obou zemích politici změnili pravidla během hry.

„Na Slovensku se premiér Fico lekl propadů na akciových trzích, přikázal fondům, aby rok končily se ziskem, a tím je donutil prodávat ve chvíli, kdy byly trhy u dna. V Maďarsku pak došlo ke znárodnění fondů,“ zmínil v této souvislosti ekonom Raiffeisenbank Michl.

„Před pár lety bych vám řekl, že je systém vůči něčemu podobnému imunní,“ opáčil na to Škorpík. Na druhou stranu upozornil, že považuje reformu za krok kupředu.

„Umožní totiž lidem, aby si vybrali, jak bude jejich spoření na důchod vypadat. Mohou tak svým způsobem rozložit riziko a nebýt závislí na jednom zdroji,“ dodal Škorpík. 

Na konci pořadu pak ekonom Michl připomněl, že bude třeba udělat před spuštěním systému pořádnou osvětovou kampaň, neboť ještě dnes mnoho lidí nechápe, v čem bude nové spoření na důchod jiné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…