„Důležitou problematiku odbudeme slovy ‚Štěch je idiot‘; Ovčáček likes this.“ Podnikatel se zhurta pustil do tématu OSVČ

17.06.2017 21:01

„Blbneme, přátelé, blbneme,“ zareagoval na svém facebookovém profilu podnikatel Jiří Hlavenka na reakce na slova předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD), jenž v minulých dnech hovořil o navýšení odvodů sociálního a zdravotního pojištění OSVČ.

„Důležitou problematiku odbudeme slovy ‚Štěch je idiot‘; Ovčáček likes this.“ Podnikatel se zhurta pustil do tématu OSVČ
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

„Některá slova, která použil předseda Senátu Štěch vůči živnostníkům, jsou ovšem nepřijatelná a rétorické obraty o ‚neefektivním využití lidí z národohospodářského hlediska‘ mu patří s velkou chutí omlátit o hlavu. Sociální sítě a diskuse se tedy zahemžily záplavou většinou jednoslovných odsudků na jeho adresu, kde ‚vůl‘ nebo ‚idiot‘ patří ještě k těm laskavějším,“ uvedl Hlavenka.

Podle jeho slov jsme najeli všichni na stejnou notu. „Člověk, s jehož názorem nesouhlasíme, je idiot. Hnusí se nám po právu Zeman, který označuje svoje názorové odpůrce za idioty, nicméně přejmeme jeho metodu a chováme se v obráceném gardu úplně stejně. To je dost zlé,“ zkonstatoval Hlavenka.

„Nemalá část ‚živnostníků‘ žádnými živnostníky není, ale fungují v jakémsi lépe či hůře maskovaném švarcsystému. Tito lidé v realitě bouchají od–do ve fabrice tak jako každý jiný zaměstnanec, ale ‚de iure‘ jsou živnostníky pracující i pro 2–3 spřízněné pracovní agentury současně (důvod: kvalitní maskování švarcíku). Toto je regulérní a masívní problém, a Štěch na něj po právu upozornil,“ poukázal pak na podstatu problému Hlavenka. A dodal, že u skutečných živnostníků a drobných podnikatelů pak jde o jejich daňové a odvodové zvýhodnění proti zaměstnancům. 

„Přitom nikdo – dokonce ani Štěch – nevolá po tom, aby byli v této věci zcela zrovnoprávněni se zaměstnanci. Zvýhodnění živnostníků a podnikatelů je naprosto správné a namístě: požívají totiž podstatně menší ochrany oproti zaměstnancům, přesněji řečeno nepožívají ochrany skoro žádné,“ dodal Hlavenka. Jde podle něj pouze o debatu, zda daňová a odvodová výhoda není příliš velká.

„Místo toho celou složitou a důležitou problematiku odbudeme slovy ‚Štěch je idiot‘; Ovčáček likes this. Blbneme, přátelé, a zblblým lidem se snadno vládne,“ uzavřel.

Celý příspěvek Jiřího Hlavenky:

Blbneme, přátelé, blbneme.
Některá slova, která použil předseda senátu Štěch vůči živnostníkům jsou ovšem nepřijatelná a rétorické obraty o "neefektivním využití lidí z národohospodářského hlediska" mu patří s velkou chutí omlátit o hlavu. Sociální sítě a diskuse se tedy zahemžily záplavou většinou jednoslovných odsudků na jeho adresu, kde "vůl" nebo "idiot" patří ještě k těm laskavějším.

Najeli jsme všichni na stejnou notu: člověk, s jehož názorem nesouhlasíme, je idiot. Hnusí se nám po právu Zeman, který označuje svoje názorové odpůrce za idioty, nicméně přejmeme jeho metodu a chováme se v obráceném gardu úplně stejně. To je dost zlé.

Nejsme navíc schopní ve "slovech" najít "myšlenku", smysl sdělení, podstatu, byť je to formulovaného blbě. Podstata je přitom takováto:

1) Nemalá část "živnostníků" žádnými živnostníky není, ale fungují v jakémsi lépe či hůře maskovaném švarcsystému. Tito lidé v realitě bouchají od-do ve fabrice tak jako každý jiný zaměstnanec, ale "de iure" jsou živnostníky pracující i pro 2-3 spřízněné pracovní agentury současně (důvod: kvalitní maskování švarcíku). Toto je regulérní a masívní problém, a Štěch na něj po právu upozornil.

2) U skutečných živnostníků a drobných podnikatelů (malozemědělci, řemeslníci, hospodští, provozovatelé dalších lokálních služeb) pak jde o jejich daňové a odvodové zvýhodnění proti zaměstnancům. 
Přitom nikdo - dokonce ani Štěch - nevolá po tom, aby byli v této věci zcela zrovnoprávněni se zaměstnanci. Zvýhodnění živnostníků a podnikatelů je naprosto správné a na místě: požívají totiž podstatně menší ochrany oproti zaměstnancům, přesněji řečeno nepožívají ochrany skoro žádné. 
Nejde tedy o zrušení jejich zvýhodnění, ale o debatu, zda daňová a odvodová výhoda přece jen není příliš velká: protože tam kde zaměstnanec odvádí tři koruny, odvádí živnostník jednu kačku. Je nebo není? O tom bychom měli kvalitně, pečlivě, do hloubky diskutovat.

Místo toho celou složitou a důležitou problematiku odbudeme slovy "Štěch je idiot"; Ovčáček likes this. Blbneme, přátelé, a zblblým lidem se snadno vládne.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…