Dvě zprávy o dvou pohledných Ruskách, které stojí proti sobě, pokud jde o Ukrajinu. Obě stojí za pozornost. To jsou ony

20.07.2015 14:03

Dvě pohledné mladé dámy ruské národnosti usilují o nejvyšší politické funkce. Každá však v jiné zemi. Maria Gajdarová, dcera bývalého ruského premiéra, se stala zástupkyní gubernátora ukrajinského regionu Oděsa. Dosavadní krymská prokurátorka možná v příštím roce vstoupí do ruského parlamentu.

Dvě zprávy o dvou pohledných Ruskách, které stojí proti sobě, pokud jde o Ukrajinu. Obě stojí za pozornost. To jsou ony
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Dcera bývalého ruského premiéra Jegora Gajdara Maria se stala novou náměstkyní guvernéra regionu Oděsa Michaila Saakašviliho. Na tiskové konferenci v Kyjevě však sdělila, že se nehodlá vzdát ruského občanství. „Neučiním tak, ale budu samozřejmě plně respektovat ukrajinské právo. Gajdarová byla jmenována do své funkce minulý týden a měla by se věnovat zejména sociální oblasti. „Ona je ekonomkou a studovala na Akademii národního hospodářství v Moskvě i na Harvardu. Osobně jsem znal a velmi respektoval už jejího otce Jegora Gajdara. Přistěhovala se do Oděsy a bude součástí našeho týmu,“ napsal bývalý gruzínský prezident Saakašvili na svém Facebooku.

Saakašvili také uvedl, že pro ni požádá u prezidenta Porošenka o ukrajinské občanství. Stávající zákony však neumožňují mít dvojí občanství. Maria Gajdarová v Rusku vykonávala pozici viceguvernéra v Kirovském regionu. Minulý rok se chtěla účastnit voleb do parlamentu, ale nebylo jí umožněno registrovat se na kandidátní listinu. Gajdarová je členkou celé řady liberálních prozápadních hnutí v Rusku. Před čtyřmi lety studovala na Harvardu. Její otec Jegor Gajdar byl považován za prozápadně orientovaného reformátora. Od dubna do prosince 1992 působil jako premiér Ruska. Za vlády prezidenta Borise Jelcina patřil k nejvýznamnějším politikům země.

Do vyšších politických pater se vedle Gajdarové dere i další žena, byť na opačné straně barikády. Populární krymská prokurátorka Natalja Poklonskaja by dle zdroje blízkého prezidentské administrativě mohla kandidovat v příštím roce do ruského parlamentu. Pokud by tak učinila, bylo by to v barvách vládnoucí strany Jednotné Rusko, která zastává prokremelské názory. „Strana spoléhá na silné kandidáty a svébytné osobnosti. Proces sestavování kandidátky je již v plném proudu. Samozřejmě zvažujeme především osobnosti, které pro nás i naši zemi budou přínosem. Takovou osobností je zcela jistě například Natalja Poklonskaja,“ uvedl zdroj. Samotná prokurátorka se však pro média zatím nevyjádřila.

FOTOGRAFIE:

Natalja Poklonskaja

http://fc01.deviantart.net/fs70/f/2014/346/0/d/natalia_poklonskaya_9_by_hakuxtemari-d89lv20.jpg

http://rt.com/files/news/2f/a1/80/00/poklonskaya-3.jpg

Maria Gajdar:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F_-IMG_1035_1.jpg/220px-%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F_-IMG_1035_1.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Maria_Gaidar_miting.JPG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…