EK schválila nákup italských elektráren českým EPH

04.05.2015 12:39

Evropská komise dnes schválila převzetí sedmi italských elektráren českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH). Uvedla to v tiskové zprávě s tím, že krok nenaruší hospodářskou soutěž.

 EK schválila nákup italských elektráren českým EPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna

EPH v lednu oznámil, že v Itálii od společnosti E.ON kupuje šest plynových a jednu černouhelnou elektrárnu. Jejich celkový výkon dosahuje 4500 MW, je tedy vyšší než výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady. 
   
Výši transakce ani způsob financování EPH neuvedl, italská média loni v prosinci odhadovala akvizici na skoro 60 miliard korun. E.ON podle médií zatěžuje dluh 31 miliard eur (zhruba 880 miliard korun). Proto firma spustila reorganizaci, v jejímž rámci se zbavovala některých činností, včetně aktivit v Itálii. 
   
Komise, která krok posuzovala ve zjednodušeném postup, došla k závěru, že akvizice nevyvolává obavy z narušení pravidel hospodářské soutěže. Připomněla, že EPH dosud působí především v České republice, na Slovensku, v Německu, Polsku a Británii. 
   
Součástí transakce je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santona Sardinii. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…