„Enderáci“ jsou rasisté! Sluníčková studentka zděšena z východního Německa

15.03.2017 7:41

Po celé Evropě se v posledních letech vedou bouřlivé diskuse o zahalování muslimských žen. Nejinak je tomu v Německu, kde se však rozhodl řidič autobusu v Drážďanech vzít „spravedlnost“ do svých rukou ještě před zavedením případného zákazu nošení nikábu a burky.

„Enderáci“ jsou rasisté! Sluníčková studentka zděšena z východního Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

V posledních letech přibývají v Evropě raketovým tempem země, kde zákon zakazuje nošení burky a nikábu na veřejných místech. Ve Francii byl tento zákon schválen již před sedmi lety, následně také v Belgii, Bulharsko přijalo tento zákon loni v říjnu, přijmout obdobná opatření plánují také úřady v Bavorsku a ve Vídni. Zákaz nošení burky a nikábu potom platí také v několika kantonech jinak značně liberálního Švýcarska.

Ovšem řidič autobusu drážďanské městské dopravy vzal spravedlnost do svých rukou a podle svědectví osmadvacetileté Annabel Ruckdeschel z Frankfurtu, která navštívila Drážďany u příležitosti čtyřiatřicátého ročníku Dne umění, odmítl nechat nastoupit tři zahalené muslimky, z nichž dvě měly zahalený celý obličej. „Všechny tři ženy stály ve frontě a měly lístky. Řidič měl otevřené dveře, přestože byl autobus připravený k odjezdu, řidič nechtěl žádnou z nich pustit dovnitř.“

Celý text v němčině najdete ZDE.

Uvědomělá studentka Ruckdeschel se do celého incidentu vložila a snažila se přesvědčit řidiče autobusu, aby ženy vpustil dovnitř. Řidič si však stále trval na tom, že může vozit jen cestující, kterým je dobře vidět do obličeje. Odhodlaná bojovnice proti islamofobii však příliš velké pochopení u dalších cestujících nenašla. „Ptala jsem se jich, jestli by také byli pro vpuštění těch tří muslimských žen dovnitř, ale žádná pozitivní reakce nepřišla,“ líčí zoufalá studentka.

Podle multikulturní nadšenkyně Ruckdeschel vládla v autobuse ryze nepřátelská a islamofobní atmosféra. „Těšila jsem se do Drážďan na oslavy Dne umění, ale velmi mě zklamalo rasistické chování některých zdejších obyvatel,“ smutní mladá žena a dodává k celému příběhu, že se řidič nakonec dotazoval na další postup na centrále; když dohovořil, vpustil nakonec všechny tři zahalené muslimské ženy do autobusu.

Dopravní podnik města Drážďan celý incident potvrdil a ústy svého mluvčího se třem zahaleným muslimským ženám uctivě omluvil. „Samozřejmě, že jednání řidiče bylo nepřijatelné. Velice se za něj omlouváme. V našich autobusech samozřejmě může jezdit každý. Zpětně tuto skutečnost onomu řidiči vysvětlíme, aby se příště ničeho podobného již nedopustil,“ sypal si mluvčí popel na hlavu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…