Foldyna se veřejně naštval na Babiše. Ostře

29.01.2015 13:44

Před Ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze demonstruje podle odhadu policie 600 až 700 horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Jsou to zejména pracovníci společnosti Severní energetická, které patří důl ČSA. Ministr průmyslu Jan Mládek v prohlášení zveřejněném před demonstrací uvedl, že bude ve vládě prosazovat variantu, která počítá také s posunem limitu těžby na dole ČSA, což by znamenalo zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně. Proti bourání domů se ale vyslovili šéfové všech tří vládních stran.

 Foldyna se veřejně naštval na Babiše. Ostře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Na jejich postoj dnes ostře regoval na svém facebookovém profilu i lídr ústeckého kraje a poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Svůj vzkaz adresoval ministrovi financí, když doslova napsal: „Ok, pane Babiš! A jak zaměstnáte lidi, kteří přijdou v severních Čechách o práci?! Jak nahradíte propad příjmů a daňových příjmů v regionu? Bez kompromisu není řešení. Stát na lidi v severních Čechách kašle! Jsme odpadkovým košem státu. Bída, kriminalita, sociální problémy, xenofobie. Hluboce pod úrovní výdělky,“ zhodnotil situaci na severu Foldyna.

Ministerstvo zpracovalo celkem čtyři možnosti, jak s limity naložit. Mládek se vyslovil pro variantu, která vedle prolomení limitů těžby na dole Československé armády počítá s posunem limitů na dole Bílina, které by ale neohrozilo žádná lidská sídla. Kromě této možnosti je ve hře ještě úplné zachování, nebo naopak úplné prolomení limitů a také varianta, která by limity prolomila jen na dole Bílina.

Demonstrující horníci podporují variantu s úplným prolomením limitů. Mládek mezi ně nepřijde, protože je na dlouhodobě plánované pracovní cestě v Indii a Nepálu. Podle Mladé fronty Dnes odborářům autobusy, jídlo a pití na cestu společně s odbory zaplatila společnost Severní energetická, která také účast na demonstraci započítá jako odpracovanou směnu. Některé deníky dnes otiskly celostránkové inzeráty, kterými Severní energetická demonstraci prezentuje jako boj za zachování spolehlivého zdroje energie a levného tepla a práce pro horníky. "Možnost účasti jsme zajistili úpravou v systému směn. Provoz tím zůstane zachován a k žádným ztrátám tedy nedojde," řekla mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová. 
    
Proti jakémukoliv prolomení se staví ekologické organizace a představitelé Litvínova a Horního Jiřetína. Shromáždění proti prolomení limitů, které se v Horním Jiřetíně konalo ve středu, se zúčastnilo asi 250 lidí. Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (Strana zelených) považuje Mládkovu podporu prolomení limitů na dole ČSA za reakci na dnešní demonstraci v Praze. "Předpokládám, že se tak vyjádřil Mládek v souvislosti s akcí odborářů. V podobném duchu už mluvil minulý týden, takže to pro nás není nic nového," řekl Buřt. Ve městě, kde žije zhruba 2300 lidí, nebude nyní starosta svolávat žádné další protesty. 

O úpravě limitů má v pondělí 2. února jednat tripartita. Na jednání vlády má Mládek materiál v rámci nové surovinové politiky předložit do konce března. Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zaručující městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…