Generální tajemník Rady Evropy Jagland navštíví ČR

21.04.2017 6:17

Generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland se dnes setká s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), několika ministry a představiteli Parlamentu. Se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) bude norský diplomat mluvit o nadcházejícím českém předsednictví Výboru ministrů, což je rozhodovací orgán Rady Evropy. Česko bude v jeho čele od května do listopadu, píše ČTK.

 Generální tajemník Rady Evropy Jagland navštíví ČR
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

„Jednání se zaměří na priority ČR pro nadcházející předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy, praktické otázky výkonu předsednictví, otázky spojené s mandátem této organizace, tedy ochranu lidských práv, demokracie a právního státu a také aktuální zahraničně-politická témata," uvedlo v tiskovém prohlášení ministerstvo zahraničí.

Během jednodenní návštěvy v Česku se Jagland setká také se členy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO).

Ve výroční zprávě o stavu demokracie, lidských práv a právního státu Rada Evropy zmínila Česko mezi zeměmi, které vyslovily obavy z růstu počtu falešných či zavádějících zpráv. Česká republika také podle metodiky Výboru pro účinnost justice Rady Evropy (CEPEJ) spolu s Německem a Rakouskem nejvíce pokročila v zavádění informačních technologií do justiční sféry.

Naposledy byl Jagland v ČR v roce 2015. Tehdy ocenil Česko za podporu lidských práv, jejichž dodržování a ochranu považuje nenahraditelné pro zajištění bezpečnosti celého kontinentu.

Jagland je generálním tajemníkem Rady Evropy od roku 2009. Mezinárodní organizace sdružující 47 zemí Evropy sídlí ve Štrasburku. Výsledkem její činnosti jsou například mezinárodní úmluvy, které se věnují ochraně lidských práv. Jedním z orgánů Rady Evropy je Evropský soud pro lidská práva, který dohlíží na dodržování Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…