„Hájil EU. Škodil Česku!“ Babiš vrací úder: Info o škodě skoro za miliardu

04.12.2019 10:37

Premiér Andrej Babiš předstoupil ve středu před poslance a vyjádřil se ke spekulacím ohledně auditu Evropské komise.

„Hájil EU. Škodil Česku!“ Babiš vrací úder: Info o škodě skoro  za miliardu
Foto: Screen Vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš prezentuje rozpočet v Poslanecké sněmovně

V minulosti se podle něj už mnohokrát mluvilo o tom, co všechno se bude vracet, a nakonec z toho nic nebylo. Pak začal premiér předčítat novinové titulky, které to dramaticky ohlašovaly.

Pak zmínil jeden případ, kdy jsme peníze skutečně museli vracet. A stál za tím dnešní senátor Lukáš Wagenknecht, který to jako náměstek na Ministerstvu financí spustil udáním do Bruselu. Dnes dramaticky vykládá, kolik budeme muset vracet, dokonce sepisuje trestní oznámení.

„Ten člověk, který stojí za zosnováním toho auditu, bývalý náměstek na Ministerstvu financí, toho času Pirát.

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí

Chránil prý na ministerstvu zájmy EU, a to tak, že šel proti zájmům České republiky. Před čtyřmi lety on udal Českou republiku do Bruselu,“ vzpomínal premiér.

„Kartel, který nebyl, stál Česko téměř miliardu,“ přečetl pak titulek, jak celé Wagenknechtovo udání skončilo. „Přišli jsme kvůli tomuto pánovi o 800 milionů, nenávratně. A dneska on vystupuje jako expert a vykládá, co všechno se má vracet,“ podivoval se od pultíku premiér.

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí

Pirátský primátor Prahy Hřib se chlubil, že má audit k dispozici a uvažuje, že jej zveřejní. „Ať to pan Hřib zveřejní. Já s tím problém nemám,“ ujišťoval Babiš.

„S čím mám problém, je to, že se lže, že se bude něco vracet a že je to definitivní. Není to pravda,“ odmítl rázně Andrej Babiš. Auditor se podle něj jenom ptá České republiky, zda závěry auditu přijme, nebo ne. Následně má ČR prostor se k auditu vyjádřit.

„Já bych poprosil všechna média, aby neříkala, že se bude něco vracet. Vracelo se kvůli tradičním demokratickým stranám. 35,8 miliardy jsme vraceli. A kvůli tomu pánovi, co za tím stojí, jsme vraceli 800 milionů,“ připomněl pak premiér.

„Evropští auditoři tu nejsou od toho, aby vykládali české zákony. Česká republika je svrchovaný stát,“ zdůraznil premiér Babiš.

„Nemám důvod se toho účastnit, protože se mě to netýká,“ vzkázal premiér. O auditu podle něj rozhodují nezávislí úředníci, kteří se k tomu vyjádří.

„Jednou se řeklo půl miliardy, všichni to opakují. Ale ta částka celý den klesala. Tak uvidíme, jak to dopadne,“ podivoval se pak nad mediálním zpravodajstvím.

Pak připomněl, že dnes poslanci rozhodují o rozpočtu, nejdůležitějším zákonu roku. Takže premiér doufá, že média budou psát o tom, co v něm chce vláda udělat pro občany. A neskončí to zase, jak je obvyklé, Čapím hnízdem.

„Vy jste rozvrátili ekonomiku, rozkradli jste banky, fondy. A největší problém za těch třicet let je Čapí hnízdo,“ obrátil se na opozici. Občané podle Babiše ale nejsou hloupí.

A pak už se věnoval státnímu rozpočtu.

„Naše vláda nikdy nezaškrtí ekonomiku tak, jako to udělala vláda za minulé krize, kdy vzala peníze lidem a ještě tu krizi prohloubila. Náš přístup bude opačný. Pokud ta krize přijde, ještě víc bude pumpovat peníze do lidí,“ ujistil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…