„Havel porušoval ústavu, jako Zeman nikdy!“ Nekřičte, snažila se Filipa umlčet Witowská

12.05.2021 20:31

Nad kabinetem Andreje Babiše (ANO) se opět začínají stahovat mračna – opozice sehnala dost podpisů na to, aby vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. Vládu nepodpoří podle svého vyjádření ani SPD a netoleruje ji už ani KSČM. O tom, jak se zachovají její poslanci, v pořadu Interview ČT24 hovořil její předseda Vojtěch Filip. Horko začalo být ve studiu, když došlo na hlavu státu, která by v případě, že by se podařilo vyslovit vládě nedůvěru, sehrála následně důležitou roli. Zatímco moderátorka Světlana Witowská se opřela do Zemanova vlastního pojetí výkladu ústavy, rozčílený Filip vytáhl srovnání s přešlapy prezidenta Václava Havla.

„Havel porušoval ústavu, jako Zeman nikdy!“ Nekřičte, snažila se Filipa umlčet Witowská
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip v Interview ČT24

Komunisté již před měsícem vypověděli toleranční dohodu s ANO. Podle Filipa to znamená, že budou zřejmě společně s SPD a opozičními koalicemi SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) aktivně hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě.

„Už jsem předeslal, že budeme hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Už jsme ztratili důvěru ve vládu, některé kroky pro nás byly zcela nepochopitelné,“ prozradil, zda pomohou k pádu vlády. Rozhodnutí jako takové však ještě v pátek posoudí výkonný výbor KSČM.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí
Následně začala mezi politikem a moderátorkou Světlanou Witowskou pře o to, zda KSČM vystupovala v tomto volebním období vůči Babišově vládě jako opozice. Filip si trval na tom, že ano, což Witowská okamžitě smetla ze stolu. „Vy jste žádná opozice nebyli,“ konstatovala. „Paní redaktorko, vždyť víte, že to tak není,“ bránil se již značně nasupěný šéf komunistů s tím, že s nikým jiným nebyla spolupráce možná.

Witowskou poté zajímalo, proč tedy komunisté nezačali sami aktivně sbírat podpisy k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, a jen se svezou na vlně opozice, se kterou budou dnes v podstatě při hlasování spolupracovat. „O žádné spolupráci to není, my jsme jen ztratili důvěru vládě. Udělat takový ústavní krok a sbírat podpisy na vyvolání hlasování je úplně něco jiného,“ namítl.

Ztráta důvěry komunistů v hnutí ANO není ale až tak zásadní, aby s ním KSČM nespolupracovala po volbách. „Věci, které se dějí do voleb, jsou věci, které se týkají konkrétního volebního období. Nové volební období rozdává nové karty,“ nevyloučil Filip, že by s hnutím ANO v budoucnu opět spolupracovali.

Co pak bude následovat, pokud se podaří vyslovit vládě nedůvěru, je podle něj v rukou hlavy státu. „No, tak je na řadě prezident republiky, který jistě někoho pověří sestavením vlády...,“ spustil Filip, kterého vzápětí Witowská upozornila, že prezident Zeman již předem avizoval, že nechá dovládnout současnou vládu. „To je jeho rozhodnutí,“ uvedl a odmítl, že by se Zemanem měla KSČM předjednanou nějakou dohodu.

Strach z toho, co by si prezident Zeman připravil, prý nemá. „Já se pana prezidenta nebojím. Vnímám ho jako státníka...,“ nadechl se. „Který si vykládá ústavu dost extenzivně,“ doplnila jeho větu Witowská.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí
To už se Filip začal na moderátorku opět hodně čílit: „Ale paní redaktorko, prosím vás!“ vzpřímil se a nabídl srovnání s prezidentováním Václava Havla. „Kdybych měl hodnotit roky Václava Havla a Miloše Zemana, tak Václav Havel porušoval ústavu!“ vypěnil Filip, kterého se moderátorka snažila umlčet tím, že ale řeší toho, kdo sedí na Hradě dnes.

Tím přilila však olej do ohně. „Paní redaktorko!“ utrhl se na moderátorku Filip, který rázem zrudl v obličeji. „Nechtě mě domluvit. Nechte mě domluvit!“ zvyšoval hlas dále na Witowskou, která jej usměrňovala, aby na ni přestal křičet.

A pokračoval: „Miloš Zeman nikdy neporušil ústavu tak jako Václav Havel. Václav Havel odmítl jmenovat Františka Brožíka viceprezidenem NKÚ, i přestože to Sněmovna schválila,“ gestikuloval proti moderátorce s pozvednutým výstražným ukazováčkem.

Moderátorka se pak namísto protiargumentace uchýlila k ústupu. „V klidu, v klidu. Nekřičte na mě,“ naznačila Filipovi rukou stopku. Ten se již usadil klidněji zpět do své židle ukřivděný, že mu novinářka skáče do řeči, když se snaží vysvětlit, jak Havel porušoval ústavu. „Neříkala jsem, že Miloš Zeman porušil ústavu, ale že si ji vykládá extenzivním zpusobem,“ zopakovala poté.

„Každopádně vše je v rukou prezidenta Zemana. On může říct, že chce jinou vládu. Může znovu požádat Andreje Babiše. Pokud Zeman nechá dovládnout Babiše, bude to plácnutí do vody současné opozice. Oni se toho bojí, já ne. Ode mě je to jen politický postoj, kterým není samotné vyvolání hlasování nedůvěry,“ dodal předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož slova Witowská odrazila s poznámkou, že zní jako „alibismus“.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…