,,Havlista, pravdoláskař, hrdý eurohujer": Neptejte se, kolik musíme dát Ukrajině. Těšte se na to, co Ukrajina dá nám

05.01.2015 13:26

Vstup Ukrajiny do NATO a EU přinese jejich členským státům, a tedy i nám, řadu výhod. Na svém blogu na serveru Idnes.cz se o tom rozepsal Tomáš Peszyński, který sám sebe označuje za běžného zaměstnance, který je „kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer.“

,,Havlista, pravdoláskař, hrdý eurohujer": Neptejte se, kolik musíme dát Ukrajině. Těšte se na to, co Ukrajina dá nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

„Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát,“ píše o sobě Peszyński. Podle jeho názoru se Ukrajina stane součástí Západu, nemáme se přitom ptát, kolik budeme muset Ukrajině dát. „Těšte se na to, co Ukrajina dá nám,“ píše. Vysvětluje, že pokud bude Ukrajina v Evropě, bude Rusko bokem. „A to potřebujeme, jinak v Evropě nebude klid,“ tvrdí blogger. A přidává názor, který prý už dříve pronesl americký politolog Zbigniew Brzezinski, podle něhož je Rusko s Ukrajinou velmoc, ale bez Ukrajiny jen stát.

Celý text ZDE

Ukrajina nám prý toho hodně dává už teď. „Obětuje životy svých lidí a obětuje svá města a vesnice proto, aby za nás zastavila rozpínavost zločinného putinského režimu,“ tvrdí blogger.

Ukrajina může být příkladem Rusku

„Pokud se Ukrajincům podaří zastavit Putina a ještě vybudovat fungující demokratickou a prosperující zemi na demokratických základech bude to pro Rusko ten nejlepší příklad, že to jde,“ tvrdí Peszyński s tím, že už teď ruská opozice vzhlíží k Ukrajině jako ke vzoru a Rusové, kteří odmítají Putina, mávají ukrajinskými vlajkami. „Ukrajina tak může jít příkladem Rusku v jeho nutné změně, a tím Evropě pomoct způsobem, který žádný jiný stát nemůže,“ domnívá se bloger.

Těžiště Západu teď leží na Východě

Za příklad dává desetitisíce či statisíce dobrovolníků, kteří se na Ukrajině skládají na armádu, na uniformy, na zbraně. Tito lidé, kteří nespoléhají na špatně fungující stát a pustili se sami do práce, tvoří občanskou společnost. Bloggerovi připomínají americké osadníky, kteří v minulosti vytvořili své milice. „Demokracie zůstane jen tehdy, pokud za ni lidé bojují,“ uvedl blogger s tím, že tato myšlenka vznikla na Západě, ale ten na ni zapomněl. Nyní se k nám tato myšlenka vrací z Východu. „Když chcete být prozápadní, podívejte se na Východ. Tam teď paradoxně leží těžiště Západu,“ domnívá se Peszyński.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…